• 8 jula, 2020

COVID-19 u GM: Prvi izlečeni pacijent u Milanovcu, ali je još jedna osoba obolela

foto: gminfo.rs

Kasno sinoć u Milanovac iz Zavoda za javno Zdravlje Čačak stiglo je osam gotovih testova na kovid, i među njima je jedna osoba pozitivna. Kod dvoje lica među tih osmoro, kojima je rađen dupli kontrolni test, za jedno se ipak nije dva puta pokazao negativan rezultat, tako da se ono i dalje vodi kao obolelo na lečenju, dok je za drugo oba puta test bio negativan, što znači da je registrovano kao prvo izlečeno lice od korona-virusa sa teritorije Milanovačke opštine, i danas će biti otpušteno kući, rečeno je GMInfu posle jutrošnjeg zasedanja Štaba za vanredne situacije.

Prva izlečena osoba od COVID-19 u Milanovcu biće danas otpuštena s lečenja na kućnu preventivnu samoizolaciju, a jedno novoobolelo ostati na lečenju. Svi pacijenti hospitalizovani u Opštoj bolnici su stabilnog opšteg stanja, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove, Predrag Šutić.

Video sa kompletnim izjavama možete pogledati klikom na fotografiju ispod ↓↓↓

foto: Čivović, Kovačević, Šutić, foto: gminfo.rs

Sa jednim otpuštenim i jednim novoobolelim, brojno stanje pacijenata sa kovidom na grudnom odeljenju praktično ostaje isti, i njih je petoro. – keže Šutić i podseća. – Dva pacijenta iz Milanovca su u Kragujevcu, dok jedan, nulti za Milanovac, i dalje čeka kontrolni test, tako da broj obolelih s naše teritorije i dalje ostaje osam. Čekamo potvrdu kontrolnog testa i za još dva lica, pa se nadamo da ćemo uskoro imati još dva izlečena.

Prema rečima direktora Doma zdravlja, Aleksandra Čivovića, juče je u prijemnoj kovid-ambulanti primljeno 15 sugrađana na pregled, odrađene su 4 laboratorijske analize i toliko snimaka pluća, uzeta su i dva brisa za kovid-test.

foto: gminfo.rs

Mi smo imali prethodnih dana jednu veću aktivnost uzimanja uzoraka za testove lica na listi kontakata dokazano obolelih i tu je 28 lica čak potvrđeno kao negativno duplim testom i oni će danas dobiti rešenje da mogu da izađu iz samoizolacije i nastave sa ustaljenim aktivnostima i radnim obavezama. – kaže Čivović.

Svi onkološki pacijenti, koji imaju od ranije zakazane preglede ili potrebu da posete ustanove van Milanovca, neće biti primani tamo gde im je zakazan pregled bez prethodno urađenog testa na kovid, već u Domu zdravlja.

foto: gminfo.rs

To nisu pacijenti koji imaju bilo kakve simptome kovida, već oni koji imaju zakazane termine za onkologiju, ali sada moraju prvo da se jave na bilo koji od telefona Doma zdravlja, da ostave ime, prezime i kontakt telefon, pa će iza toga biti pozvani da se dogovore u koje vreme prepodne da dođu na uzimanje brisa, objašnjava Čivović.

– Trebalo bi danas da dobijemo i značajan broj brzih testova, pa je poželjno da se i onkološki pacijenti bar sedam dana pre termina koji im je zakazan, jave nama, da uradimo test, kako bi oni pre zakazanog pregleda bili sigurni u vezi sa COVID-19. – poručio je Čivović. – U Dom zdravlja će doći, ne u prijemnu kovid-ambulantu, već u drugi deo ustanove, između 8 i 10 ujutru, gde ćemo za takve pacijente uzimati uzorke kako bi se potpuno iskuljučila mogućnost da li oni imaju kovid ili ne; a ako imaju, da se unapred zna i da se ne bi mešali u eventulanoj hospitalizaciji sa licima koja leže u Bolnici iz drugih razloga. – dodao je on.

Prema informacijama od komandanta Štaba, predsednika opštine, Dejana Kovačevića, tokom protekla 24 sata registrovana su 3 kršenja policijskog časa.

foto: GMInfo

Jedno lice koje je prekršilo zabranu kretanja nije sa teritorije naše opštine, i ono je sinoć odmah procesuirano kod sudije za prekršaje i određena mu je kazna, a druga dva lica biće danas izvedena pred nadležne državne organe. – saopštio je Kovačević.

Ceo posao podele penzija na kućne adrese preko dostavljača Pošte Srbije, prema njegovim rečima, tokom vikenda je uspešno završen. Isplaćena je ukupna penzija odjednom, plus 4 hiljade najavljenog dodatka.

V.Popović/M.Mijatović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Gradsko groblje

Sledeći članak

Raspored bogosluženja stradalne nedelje i za Vaskrs