• 08.12.2023.

CRTA u GM: Kako da te čuje narodni poslanik

Jelena Subić, foto: GMInfo

Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) sa Otvorenim parlamentom sprovodi u opštinama i gradovima Srbije anketiranje, edukaciju i istraživanje u okviru projekta Vratimo se na početak – parlament kao osnova vladavine prava, koji podržava EU.

U Gornjem Milanovcu bili su u petak. Cilj je da informišu, objasne i pokažu građanima kako doći do narodnih poslanika i iskoristiti sve načne komunikacija i inicijativa prema njima i drugim organima Narodne skupštine.

foto: GMInfo

– Imamo novi skupštinski saziv i želimo da ga kroz ovakvu akciju pozovemo poslanike na odgovornost, da ih stalno podsećamo zašto su tu i kome služe, dakle građanima. Ali istovremeno pozivamo i edukujemo građane, kako bi i sami to činili. Postoje različiti mehanizmi koje svi mogu da koriste kako bi nametali važne teme, skretali pažnju na probleme i rešavali ih u komunikaciji sa poslanicima kao svojim predstavnicima, – rekla je za GMInfo asistentkinja na ovom projektu, Jelena Subić.

foto: GMInfo

Konkretno, rad na terenu nazivaju i uličnomm akcijom „Šta (da) se radi u Skupštini“, obraćajući se prolaznicima sa temom „Kako da te čuje narodni poslanik“. Podsetili su i da na internet stranicama CRTE i Otvorenog parlamenta mogu saznati sve relevantne podatke o poslanicima, ali im slati i pitanja.

– Pitajte poslanika jedna je od opcija preko koje prikupljamo informacije šta to građane najviše zanima i šaljemo ta pitanja direktno Skupštini i poslanicima. Ukoliko ne odgovore, to činimo transparentnim i pozivamo ih dalje na odgovornost prema javnosti. Ljudi obično misle da su poslanici i Skupština nešto otuđeno, daleko i nedostižno običnom čoveku; ali nije tako, zapravo je vrlo jednostavno doći do njih, ako znate proceduru. To mi hoćemo da približimo ljudima u neposrednom razgovoru, da ih ohrabrimo kako bi se zauzeli za svoje probleme, a poslanike da podsetimo zbog čega su tu gde jesu, – pojasnila je Subić.

foto: GMInfo

Kako je istakla Subić, u podvlačenju CRTE pod dosadašnja istraživanja tokom sličnih inicijativa, dobijeni rezultati i stavovi građana o njihovom učešću u demokratskim procesima u Srbiji su nažalost veoma loši.

– Građani u broju većem od polovine negativno ocenjuju rad Skupštine u prethodnom sazivu, a rad poslanika pojedinačno još negativnije. Dve trećine smatra da oni urušavaju ugled građana, a tri četvrtine smatra da poslanici više brinu o interesima svojih partija, nego o opštoj javnoj dobrobiti. Takođe, preko polovine ističe da poslanici uopšte nisu dostupni građanima.

foto: GMInfo

Šta sve narodni poslanik može i ne može da radi u ime građana, kako ga kontaktirati, kako postaviti pitanja članovima Vlade, tražiti objašnjenja od predsednika skupštinskih odbora, ministara, funkcionera republičkih organa, kako pravilno pisati i podnosti inicjative, peticije, predloge, kako lično doći u Skupštinu, samo su neka od razjašnjenja koja su Milanovčani mogli dobiti od aktivista CRTE i Otvorenog parlamenta. Kako ističu, posetiće još 10 gradova pre pauze do proleća.

M.Mijatović/GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

G. Milanovac i Čačak jutros među najzagađenijim gradovima

Sledeći članak

Dragica Topalović: Dom zdravlja nakon dobijanja akreditacije kao da je prepušten samom sebi