• novembar 15, 2019

Dan primirja u Prvom svetskom ratu

Polaganjem venaca na spomenik Živojinu Mišiću, na Trgu kneza Mihaila, u ponedeljak 11. novembra, u 9 sati, u Gornjem Milanovcu biće obeležen Dan primirja u Prvom svetskom ratu. 

Povodom obeležavanja državnog praznika, Dana primirja u Prvom svetskom ratu, javna preduzeća i ustanove u ponedeljak, 11. novembra, neće raditi ili će sugrađanima pružati usluge kroz dežurstva.

Dan primirja, osim što predstavlja odličnu priliku za predah od tri vezana slobodna dana za većinu zaposlenih u državnim institucijama Srbije, zapravo je državni praznik koji se obeležava svakog 11. novembra, datuma na koji nismo previše obraćali pažnju sve do 2012. godine, kad je i zvanično počeo da se proslavlja.

U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao Dan primirja u Prvom svetskom ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob 1918. godine. Nakon toga pregovori o uslovima mira su nastavljeni, a potom i dogovoreni, ali tek Versajskim mirom 28. juna 1919. godine, čime je Prvi svetski rat i zvanično okončan.

Natalijina ramonda

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, koja se nalazi na spisku retkih, ugroženih i endemičnih biljaka Evrope, a u Srbiji je zaštićena zakonom kao prirodna retkost. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks jer i kad se potpuno osuši, ukoliko se zalije, može da oživi. Otuda i simbolika „ponovonog rađanja“ Srbije koja je uspela da se oporavi nakon stradanja.

Violeta

Prethodni članak

Radno vreme „JKP“ za državni praznik 11. novembra

Sledeći članak

Besplatno parkiranje u gradu na Dan primirja