• 27.09.2023.

Dan sećanja na poginule u NATO bombardovanju

foto: gminfo..rs

Pomenom žrtvama i polaganjem venaca na Spomenik braniocima srpske slobode, koji se nalazi na prostoru spomen parka „Brdo Mira“, bez prisustva javnosti zbog aktuelne epidemiološke situacije, u prisustvu predstavnika opštine Gornji Milanovac, komande kasarne „Vojvoda Radomir Putnik“ i Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Opštine Gornji Milanovac, obeležena je godišnjica NATO bombardovanja na SR Jugoslaviju.

foto: gminfo..rs
foto: gminfo..rs

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 22 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Sa teritorije opštine Gornji Milanovac u ovim dejstvima život je izgubilo pet osoba.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojno-tehničkog sporazuma u Kumanovu 09. juna 1999. godine.

foto: gminfo..rs

Današnji dan obeležili smo shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, realizovali smo u skraćenom obimu bez pozivanja porodica. Nadamo se da će ova pošast proći i da ćemo od sledeće godine nastaviti da ovaj dan obeležavamo i sećamo se onih koji su živote dali na braniku otadžbine – rekao je potpukovnik Nenad Dražinac.

foto: gminfo..rs
foto: gminfo..rs

Vence su položili predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca Opštine Gornji Milanovac, u ime Vojske Republike Srbije venac je položio komadant garnizonog mesta Gornji Milanovac, potpukovnik Nenad Dražinac, dok su u ime opštine Gornji Milanovac vence položili zamenica predsednika opštine Jadranka Dostanić, predsednik Skupštine opštine Lazar Nikolić.

V. Popović, gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

U nedelju pomeramo kazaljke

Sledeći članak

Covid – 19 u GM: Registrovano još 37 novoobolelih