• 22.09.2023.

Lazić: Danas kraj grejne sezone, toplana JKP nastavlja da greje

foto: gminfo.rs

Iako se grejna sezona danas zvanično završava toplana JKP „Gornji Milanovac“ nastaviće da greje zbog niskih prosečnih temperatura za ovaj period godine.

Prema rečima Ivana Lazića, direktora tog preduzeća radijatori će biti topli i narednih dana, jer prema prognozama meteorologa se očekuje oscilacija u temperaturi.

foto: pixabay.com

Iako nam je ekonomski neopravdano da grejemo i jedan sat nakon 15. aprila, mi ćemo nastaviti sa grejanjem. Jer u ovoj grejnoj sezoni, zbog uticaja štetnih gasova na životnu sredinu kupujemo niskosumporni mazut i zbog toga smo se opredelili da kupujemo najkvalitentiji. U odnosu na današnji dan prošle godine potrošili smo 10 tona više,  jer se više troši ovaj mazut. S obzirom na to da pančevačka rafinerija više ne redi, taj energent moramo da uvozimo. Onaj mazut je bio 44-45 dinara, a ovaj oko 70 dinara sa pdv-om, i to je ekonomski baš uticalo na naše komunalno preduzeće. Inače, prema zakonskoj odredbi do 2 maja obavezni smo da pratimo vremenske prilike i ako je vezano tri dana spoljna temperatura ispod 12 stepeni imamo obavezu da isporučujemo toplotnu energiju. Shodno tome grejna sezona će biti produžena, a mi ćemo pratiti vremenske prilike – rekao je za naš portal Ivan Lazić, direktor JKP „Gornji Milanovac“.

Ivan Lazić, direktor JKP Gornji Milanovac, foto: gminfo.rs

Sistem daljinskog grejanja obuhvata dve kotlarnice, Železničku i Lominu, ukupne toplotne snage 10 MW, 21 podstanicu i oko 4000 m primarnog toplovoda. Iz te dve kotlarnice toplotna energija se isporučuje u 1105 stanova, ukupne površine 53911 m2, i 31 poslovni prostor površine 2123 m2.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Kako „popraviti“ zakon koji nije rešio ključne probleme žena na porodiljskom

Sledeći članak

Šutić: Na bolničkom lečenju od koronavirusa 38 osoba