• 8 jula, 2020

Danas su Miholjske zadušnice

foto: gminfo.rs

Miholjske ili Mioljske zadušnice obeležavaju se u subotu pred Miholjdan, praznik Prepodobnog Kirijaka Otšelnika (29. septembra/12. oktobra), a negde i na dan praznika.

Ovaj praznik je najverovatnije dobio ime po svetom Arhangelu Mihailu, koji se u katoličkoj crkvi slavi 29. septembra po gregorijanskom kalendaru. Naziv, dakle, potiče od imena Mihalj ili Mihovil, kako se kod Mađara, odnosno Hrvata naziva Arhangel Mihailo.

Zadušnice su vreme za sećanje na umrle. Dan je posvećen kultu predaka i poštovanju pokojnika. Na ovaj dan se izlazi na groblje, dele se hrana i piće za dušu pokojnika

Zadušnice uvek padaju u subotu, kada se organizuju i bogosluženja posvećena upokojenima, jer je Hristos dan uoči Vaskrsenja, koje se uvek slavi u nedelju, proveo u grobu.

Osim Miholjskih ili jesenjih, u kalendaru Srpske pravoslavne crkve postoje još i Duhovske ili letnje, prolećne – u sedmici pre početka Velikog posta i Mitrovske ili zimske. Na Zadušnice se u crkama služi Sveta liturgija i parastos na kojem sveštenik vinom preliva žito, a posle službe se ide do grobova pokojnika. Ako nije moguće otići na grob pokojnika, njima se služi pomen u crkvi.

 

Violeta

Prethodni članak

Kupujem

Sledeći članak

Danas umereno oblačno