• 8 jula, 2020

Dani kneginje Ljubice

foto: TO Gornji Milanovac

Tadicionalna manifestacija Dani kneginje Ljubice, obeležena je ove godine retrospektivnom izložbom fotografija prethodnih trinaest manifestacija. U Zadužbini Žilović u Vraćevšnici, posetioci su imali priliku da pogledaju fotografije od prvih Ljubičinih dana održanih 2007. pa sve do prošle 2019. godine.

foto: TO Gornji Milanovac

Imajući u vidu situaciju nastalu virusom Covid-19, a i time da ova manifestacija okuplja mnogo ljudi različitih starosnih dobi, organizatori su odlučili da 14. Dani knjeginje Ljubice budu simbolično obeleženi, kako se ne bi stvorio rizik po zdravlje ljudi.

Direktor Tutističke organizacije opštine Gornji Milanovac, Desimir Ćalasan, pozdravio je prisutne goste, zahvalio se prijateljima i kolegama iz Muzeja rudničko-takovskog kraja, Biblioteke „Braća Nastasijević“, Izvornoj grupi „Crnućanka“, sestrinstvu manastira Vraćevšnica i svim posetiocima koji su došli na izložbu.

foto: TO Gornji Milanovac

Ove godine smo obeležili manifestaciju na način koji nije u svom ustaljenom programskom obliku, ali je i dobra prilika da vidimo šta treba dodati, a šta oduzeti u godinama koje dolaze – istakao je Desimir Ćalasan.

Dejan Acović, filolog i bibliotekar Biblioteke „Braća Nastasijević“ prikazao je i najavio promociju knjige Radovana Popovića „Srpski orfej Dobrica Erić“.

foto: TO Gornji Milanovac
foto: TO Gornji Milanovac

Učenica Osnovne škole „Desanka Maksimović“, Jana Radovanović, inače učesnica na okružnom takmičenju u lepom govoru, recitovala je pesme Dobrice Erića.

foto: TO Gornji Milanovac
foto: TO Gornji Milanovac

Čast da otvori i zatvori manifestaciju pripala je starijim članicama, muškom i ženskom podmlatku Izvorne grupe „Crnućanka“. Urednik programa bila je etnomuzikolog, predsednik i umetnički rukovodilac Izvorne grupe „Crnućanka“, Ivana Todorović.

Jelena Pantelić gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Besplatne akcije: Ko ih nije prodao na računu ima 10.000 RSD

Sledeći članak

PSOGM: Glas za spas ili glas za sumnjive dogovore koalicije Kovačević – Carević?