• 16.05.2022.

Dragica Topalović: Pitanja bez odgovora

Dragica Topalović, foto: GMInfo, arhiva

„Javnost u radu vlasti i funkcionera je osnova demokratije. Od toga, medjutim, u našoj opštini bukvalno nema ništa,“ kaže u svom saopštenju za javnost, Dragica Topalović, odbornica opozicionog „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac (PSOGM) – Milisav Mirković“.

Saopštenje prenosimo u celosti.

„Na mnogobrojne zahteve nas članova odborničke grupe „Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac – Milisav Mirković“ da se počne sa TV prenosima sednica opštinskog parlamenta, aktuelni predsednik opštine je to više puta obećavao. Čak je i naglašavao kako bi i on voleo da gradjani vide ko kako diskutuje i za šta se zalaže. Poslednji put je to bilo na pretposlednjoj sednici opštinske Skupštine. Obećanje, kako smo i očekivali, nije ispunio.

Uslovi za prenos sednica postoje. Podsetiću samo da je TV GM PLUS iz opštinskog budžeta za ovu godinu dobila 7,5 miliona dinara za projekat iz oblasti javnog informisanja. Isto je bilo i prošle godine. To je polovina sredstava namenjenih za sve medije! Pitam se, šta podrazumeva javno informisanje, ako ne prenose skupštinskih sednica? One se ionako ne održavaju tako često, prosečno jednom u dva meseca, a i ne traju dugo (2-3 sata).

Prenos sednica je važan zato što je to najbolji način da se gradjani upoznaju sa radom opštinske vlasti i odlukama koje ona donosi, kao i sa stavovima opozicije po različitim pitanjima. Izmedju ostalog, gradjani bi mogli da dobiju i one informacije koje se u medijima ne prikazuju, a koje su važne i koje se jedino nalaze u materijalima za sednice i o kojima se diskutuje. Takodje, mogli bi da čuju i pitanja koja se postavljaju, a na koja se ne daju nikakvi odgovori.

Primera radi, navešću samo neka od njih koja sam postavila na poslednjoj sednici, a na koja nisam dobila nikakav odgovor.

1. Šta je to toliko koštalo, pa je za rekonstrukciju ulične rasvete potrošeno bezmalo 20 miliona dinara?

2. Kako je moguće da se samo za uredjenje prostora oko škole u Semedraži potroši 4.650.000,00 dinara? To je oko 40 000 evra. Pa koliko bi onda koštalo opremanje škole učilima i nameštajem? Gradjevinske radove i da ne pominjem. I šta bi bilo kada bi se za svaku seosku školu potrošilo toliko para za uredjenje prostora?

3. Nije mi bilo jasno i šta je to radjeno pa je samo za tekuće održavanje školskog igrališta u Brezni potrošeno 1.350.000,00 dinara. Naglašavam, samo za tekuće održavanje.

4. Pitala sam i šta je to radjeno pa je za zamenu rasvete u zgradi Opštinske uprave potrošenno 1.600.000,00 dinara?

5. Interesovalo me je i zašto je pešačka staza pored Ivičkog potoka koštala čitavih 6.300.000,00 dinara?

6. Postavila sam i pitanje rada davno ugašene i praktično nepostojeće državne apoteke. Ova apoteka još uvek ima direktorku (i to samo nju) čiji se izveštaji redovno usvajaju na sednicama, mada se ona nikada lično ne pojavljuje da objasni šta tačno radi i kolika joj je plata.

Na ova pitanja nisam dobila nikakav odgovor, kao ni na mnoga druga. Ostavljam gradjanima da sami zaključe zašto je to tako i da li su prenosi sednica potrebni,“ stoji u saopštenju koje potpisuje Dragica Topalović.

*Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Violeta

Prethodni članak

Suvoborska greda: Sastanak budnosti u Koštunićima

Sledeći članak

NOĆ MUZEJA – Moć muzeja 2022