• 15 avgusta, 2020

Družetići – Kuća iz 19. veka se urušava iako je pod zaštitom države

foto: N. Jovanović

Iako se nalazi pod zaštitom države kuća iz 19. veka u selu Družetići u Gornjem Milanovcu preti da se uruši. Sa druge strane porodica ne može da renovira kuću jer je potrebno uložiti dosta novca da bi se sačuvala spoljašnost. Iz Zavoda za zaštitu spomenika porodici su poručili da nađu sponzora.

Pisala sam u Kraljevo, dobila sam dopis da znaju u kakvom je stanju kuća ali da nemaju sredstava, kažu da tražimo sponzora. Kog sponzora ćemo mi da tražimo na tuđu kuću? To je tuđa kuća, nije naša. Živim tu ali to nije naša kuća — kaže Milisavka Babić.

foto: N. Jovanović

Ne traži mnogo ali i to je teško iskamčiti od države. Kuća iz 1861. godine pravi je muzej i svedočanstvo o srpskoj istoriji i arhitekturi tog vremena. Hajdučka kuća imala je više ulaza i izlaza, puškarnicu, široki odžak za sušenje mesa… U kući ima dosta stvari iz tog perioda, stolovi, stolice, klupe… Grede suvoborskih šuma i dan danas su očuvane, bez trunke oštećenja.

Kuća je sačuvana. Unutrašnji deo je malo promenjen, izmenjen, ali spoljni nije. Nikakvo pravo nemamo na nju, tako su nam bar rekli na sudu. Kuća je nedeljiva, pod zaštitom države, ali nikad u nju niko nije dao žute banke za nju. Ni za pokrivku, ma ni za šta. Sada će jedan deo sa se sruši i to je to — priča Milisavka, setno se presećajući perioda kada je u njoj živelo i do deset ukućana.

foto: N. Jovanović

Kuća je oštećena 1999. godine nakon zemljotresa na Maljenu i pravo je čudo da je i do sada ostala na temeljima. Napukli zid porodica je pokušala da sanira pur-penom ali bez većeg uspeha. Iako je pod zaštitom države od 1957. godine u nju nije uložen ni dinar, a nije zainteresovana ni lokalna samouprava.

foto: N. Jovanović

— Ko god dođe svima se sviđa, svi su oduševljeni, ali sve se završi na tome. Tako je kako je — konstatuje Milisavka.

foto: N. Jovanović

Umesto da bude turistička atrakcija celog kraja, kuća muzej preti da se uruši i verovatno neće preživeti sledeću zimu. Kuću su podigla dva brata Arsenije i Sava. I dobro su je sačuvali, dok o njoj danas brine „samo“ država.

N. Jovanović, ozonpress.net/nova.rs

Violeta

Prethodni članak

Spremite kišobrane, do srede oblačno sa kišom, ponegde kratkotrajne nepogode

Sledeći članak

Čitalac reporter: Znak koji pada