• 6 jula, 2020

Država odvojila novac za gradnju dvorca Obrenovića u Takovu, po uzoru na bivši

OVAKO JE IZGLEDAO Slika dvorca pre ubistva kraljevskog para Obrenović

VRAĆA SE DUG NARODNOJ DINASTIJI

Novi dvorac biće replika bivšeg, zapaljenog 1917. a potpuno razgrađenog 1945.

Investicionim planom „Srbija 2025“ u sekciji „Turizam“ Republika je odvojila novac za izgradnju novog dvorca Obrenovića u istorijskom Takovu! – potvrdio je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Kovačević se u ovoj potvrdi poziva na izjavu predsednika Republike Aleksandra Vučića. Računa se, da će gradnja dvorca koštati oko pet miliona evra.
Predstavljajući Investicioni plan, predsednik Vučić je naveo da su odvojena sredstva i za gradnju replike dvorca Obrenovića u Takovu. Imamo idejna rešenja, sada ubrzano krećemo u izradu projektne dokumentacije. Nadam, da ćemo ove godine zakopati prvi ašov u izgradnji dvorca. To je veoma značajno za našu opštinu, zbog ogromnog istorijskog i kulturnog nasleđa Obrenovića, kojima se i na ovaj način odužujemo. Biće dvorac značajan za razvoj turizma, kao jedan od novih sadržaja za turističku ponudu Rudničko-takovskog kraja. Budući da su nam sredstva za to namenjena i da ćemo ih zaista dobiti, nastojaćemo da u rekordnom vremenu izgradimo dvorac – najavio je Kovačević.
Jedino je i moguća gradnja potpuno novog dvorca, kao replike izvornog, zato što od ovog više ne postoji ni kamen na kamenu! Osim nekadašnje, sada ruševne zgradice za poslugu, nedaleko od mesta gde se nalazio dvorac. Taj je zapaljen 1917. a njegovi zidovi su, do poslednje cigle, razgrađeni 1945. i sav taj materijal je ugrađivan u državna zdanja, koja su tada bila građena. Samo pomenuta zgradica za poslugu nije razrušena. Još 60-ih godina prošlog veka, služila je kao ambulanta.

JEDINA PREOSTALA Pomoćna zgradica dvorca, kasnija ambulanta, sad ruina, foto: M. Bošnjak

Gradnju replike dvorca Obrenovića u Takovu, na mestu nekadašnjeg, najavio je još 2017. predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, prilikom posete Gornjem Milanovcu.

Originalni dvorac kraljevskog para Aleksandra Prvog Obrenovića (Petog) i kraljice Drage nalazio se ivici predela zvanog Kraljeve livade, iznad čuvenog Takovskog grma i Spomen kompleksa Drugom srpskom ustanku. Na mestu dvorskog kompleksa odavno su livade košanice, svojine više vlasnika, koje će biti eksproprisane, uz novčanu nadoknadu.
Istinita priča o gradnji prvobitnog Takovskog dvorca vrlo je mučna, intrigantna, kao i sudbina mnogih seljaka, koji su u njoj učestvovali pod prisilom.

Tadašnji načelnik okruga, Šurdilović, isposlovao je izgradnju tog dvorca, i to u Takovu odakle je Miloš Obrenović poveo Drugi srpski ustanak, da bi se dodvorio kralju Aleksandru i vlastima u Beogradu. Strogom naredbom, stotine meštana Takova i okolnih sela morali su besplatno učestvovati u gradnji dvorca. Svojim fizičkim radom, volovskim zapregama… Narod pamti, da je to bio pravi kuluk za seljake, bez obzira na to što su oni većinom, kako se pripovedalo, voleli dinastiju Obrenović – kazao nam je kustos Radoš Gačić, istoričar umetnosti u Kulturnom centru u Gornjem Milanovcu.

Zla sudbina nije dala kraljevskom paru da uživa u Takovskom dvorcu, koji je za njega trebalo da bude letnjikovac.

DEO KNEŽEVIH LIVADA Mesto gde se nalazio Takovski dvorac, foto: M. Bošnjak

Kralj Aleksandar i kraljica Draga boravili su u njemu samo jednom! I to, na proputovanju iz Gornje Dobrinje, rodnog mesta Miloša Obrenovića (tamo se po ocu prezivao Teodorović) prema Milanovcu i dalje, ka Beogradu.

Postoje dve verzije o tom njihovom boravku u dvorcu. Prva, verovatnija: da su u njemu prespavali jednu jedinu noć pa ujutro otišli u Beograd. Druga, da u njemu nisu proveli ni tu noć, već ga napustili posle kraćeg obilaska. Bilo je to krajem leta 1902.
Sledeće godine, 29. maja, kraljevski par je svirepo ubijen u Majskom prevratu, kojim je dinastija Obrenović svrgnuta sa vlasti. Od tada, Takovski dvorac sračunato pada u zaborav, kao i postignuća Obrenovića za Srbiju.

PALEŽ DVORCA 1917.

POSTOJALE su i postoje mnoge verzije o tome, kako i zašto je Takovski dvorac zapaljen. Sve one se slažu samo u jednom: da se to desilo ratne 1917. Po jednim tumačenjima, „palež su naredili Karađorđevići“, po drugim su ga „organizovali masoni, slobodni zidari, iako su i pojedini Obrenovići pripadali tom tajnom bratstvu“. Neki tvrde da su ga „zapalili kulučari koji su ga gradili, iz osvete za svoju muku“. I tako redom… „Novosti“ su kasnih devedesetih godina na čitavoj strani objavile ispovest tada još živog, vrlo promućurnog starca Milete Damljanovića, koji se živo sećao te paljevine, jer ju je posmatrao!

Iz dvorca su, pre paleža, raznešene sve vredne stvari, kojih još sada ima po kućama u okolnim mestima, razmontirani su i podovi… Kao da gledam: te 1917. bio sam momče, puno nas je čuvalo stoku na livadama oko dvorca, a namerno su ga zapalili obesni čobani! Bez ikakve veze sa bilo kojom politikom, organizacijom – svedočio nam je tada Damljanović.

 PLANOVI

BIVŠI Takovski dvorac je građen po planovima arhitekata iz Beča. Osnovano se smatra, da su ti planovi još sačuvani u arhivima nadležnih ustanova u Beogradu!?

 

M. Bošnjak,

Violeta

Prethodni članak

Ove godine tri nova konkursa za posao u Nemačkoj za medicinske sestre i tehničare

Sledeći članak

Gradsko groblje