• 7 jula, 2020

Dva miliona za nabavku protivgradnih raketa

foto: gminfo.rs

Na danas održanoj 75. sednici Opštinskog veća opštine Gornji Milanovac milanovački većnici jednoglasno su usvojili predlog Zaključka o nabavci i isporuci protivgradnih raketa. Odlukom o budžetu opštine Gornji Milanovac za 2020. godinu planirana su sredstva u iznosu od 2.000.000,00 dinara za njihovu nabavku.

foto: gminfo.rs

Duži niz godina Republika Srbija nije u mogućnosti da nabavi dovoljan broj protivgradnih raketa, pa pojedine opštine, među kojima je i Opština Gornji Milanovac, dodatno nabavljaju protivgradne rakete.

Već nekoliko godina za redom izdvajamo dva miliona dinara za njihovu kupovinu, a to je negde oko 50 – tak protivgradnih raketa. Na taj način mi učestvujemo u popuni raketa u protivgradnim stanicama koje se nalaze na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Planiramo ove godine da, preko Ministarstva poljoprivrede, realizujemo i državni projekat automatizacije lansirnih rampi, u koji je inače već ušao Moravički okrug  – rekao je predsednik opštine Dejan Kovačević.

On je kazao da će se na taj način olakšati današnja situacija kada je veoma teško na selima naći protivgradne strelce koji mogu 24 sata da prate vremenske uslove i lansiraju rakete.

foto: gornjimilanovac.rs, arhiva

Kovačević je rekao da je budžet opštine Gornji Milanovac, za poljoprivredu za 2020. godinu, uvećan za pet miliona dinara i da će tako raditi u naredne četiri godine.

Dakle, u naredne četiri godine uvećavaćemo budžet za 10 odsto godišnje. Iz tog budžeta, takođe, finansiramo nekoliko stvari koje ublažavaju bilo kakve vidove elementarnih nepogoda. Ukoliko budemo morali da sprečimo sušu, mi ćemo finansirati arterijske bunare, što i jeste u planu i programu za ovu godinu. Takođe, nabavka protivgradnih mreža je jedan od vidova zaštite od grada. Pored toga što nabavljamo rakete, protivgradne mreže su bolje rešenje u odnosu na sve ostalo – rekao je Kovačević.

foto: gornjimilanovac.rs

On je kazao da je sa Ministartsvom poljoprivrede napravljen program subvencija u poljoprivredi, što znači da ponovo se mogu finansirati i usluge osiguranja.

Svake godine apelujem na poljoprivredne proizvođače da sa svojim malim učešćem mogu doći do polise osiguranja i na taj način smanjiti štetu na uložena sredstva koja ulažu svake godine u svoju poljoprivrednu proizvodnju. To jeste proizvodnja pod otvorenim nebom, i jeste nešto za šta treba i država da se založi da se ta poljoprivredna proizvodnja očuva, da bi smo imali višak proizvoda koji možemo plasirati kako na domaće tako i na inostrano tržište – istakao je predsednik opštine Dejan Kovačević.

Većnici su jednoglasno usvojili i predlog Sporazuma o saradnji u oblasti smanjenja rizika od katastrofa i poslova razvoja civilne zaštite gradova i opština u slivu Zapadne Morave.

Predsednik opštine Dejan Kovačević istakao je da je opština Gornji Milanovac, zajedno sa još 17 lokalnih samouprava, potpisala Sporazum kako bi u narednom periodu na bolji način rešavala sve probleme vezane za smanjenje rizika od katastrofa
Ovim sporazumom smo formirali jednu zajedničku službu čije će sedište biti u Kruševcu, a povod za formiranje službe jeste da na jednoobrazan način rešimo sve probleme, pogotovo kada su u pitanju katastrofične poplave koje smo imali 2014. godine, i mi u Milanovcu, i dosta opština u slivu Zapadne Morave, kada je i krenula inicijativa o udruživanju tih opština u jednu celinu. Ono što je bitno jeste da će ta služba na sebe preuzeti izradu sve planske dokumentacije, kako bismo zajedničkim snagama rešavali naše vodotokove. Ni Gornji Milanovac ni ostale lokalne samouprave ne mogu same da egzistiraju kada su katastrofici u pitanju. Mi smo već jedan deo novca dobili po projektu i radili smo sisteme za ranu najavu, tako da ćemo u budućnosti imati pored toga jednu stručnu službu koja će se baviti izradom dokumentacije i davanjem predloga rešenja opštinama kako se boriti i na najbolji način sprečiti katastrofike u budućnost – zaključio je Kovačević.

Na današnjoj sednici jednoglasno su usvojeni i predlozi Rešenja o izmenama i dopunama Rešenja o rasporedu dela sredstava namenjenih za održavanje saobraćajne infrastrukture, kao i Rešenja o davanju saglasnosti na izmene i dopune finansijskog plana Opštinske uprave opštine Gornji Milanovac za 2020. godinu.

V.P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Plan pranja ulica i tortoara za sredu 19. februar

Sledeći članak

Stiže novih 60.000 vaučera, da se nadomesti manji broj kineskih turista