• 28 septembra, 2021

Dveri: Bojkot lokalnih izbora u Gornjem Milanovcu

„Nije suština u uspehu ili neuspehu bojkota, nego u činjenici da za izbore ne postoje apsolutno nikakvi uslovi zahvaljujući bezakonju i diktaturi u koju je naše društvo uvučeno“, kažu u OO Dveri G. Milanovac.

„Svi oni koji su sumnjali u uspeh bojkota i koji iz različitih razloga, ili interesa, nisu želeli da vide nemogućnost i besmisao održavanja najavljenih izbora, sada su u prilici da se u to uvere. Dovoljno je samo da se pogleda lista stranaka koje su se kvalifikovale za predstojeće lokalne izbore u našoj opštini i sve će im biti jasno. Potvrđene su samo četri liste: SNS, SPS, Pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac (PSOGM) i Srpska radikalna stranka. I niko više! I nikada manje od uvođenja višestranačja u Srbiji pre 30 godina! Eto, to je rezultat četvorogodišnje dominacije SNS u vlasti u Gornjem Milanovcu“, navod Dveri u svom saopštenju.

U saopštenju navode  da  „nije suština u uspehu ili neuspehu bojkota, nego u činjenici da za izbore ne postoje apsolutno nikakvi uslovi zahvaljujući bezakonju i diktaturi u koju je naše društvo uvučeno. Još uvek je rano da se govori o uspehu ili neuspehu bojkota, ali je jasno dokazano da za izbore ne postoje ni minimalni uslovi. Kako drukčije objasniti to da nema više prijavljenih lista? Čak ni onih manjinskih!“

Iz OO Dveri G. Milanovac kažu da „praktično imaju samo dve liste: bivši i sadašnji radikali i bivši i sadašnji socijalisti.“

„Uz to, prve dve liste su vladajući koalicioni ortaci, a treća lista pripada bivšim, u suštini naivnim, socijalistima koji, kao časni ljudi, nisu mogli da se uklope u nova pravila igre koja je u njihovu koaliciju donela SNS. Oni su možda i prvi koji su uvideli i osetili svu pogubnost politike na čelu sa SNS ekipom. Verovatno u uverenju da „pravda uvek pobeđuje“, grupa građana PSOGM je poverovala da na izborima mogu da pobede vladajuću SNS-SPS koaliciju i, uz nesumnjivu podršku građana, predali su svoju listu. Sa žaljenjem, međutim, moramo da konstatujemo da nam se čini da su na ovaj način još jednom pokazali svoju naivnost. Jer, sigurni smo da i kada bi svi građani listom izašli i glasali za njih, da bi SNS-SPS mađioničari opet ubedljivo pobedili. Zašto i kako, to ne znamo, ali znaju njihovi bivši partijski drugovi,“ kažu u saopštenju Dverjani i dodaju:

„U prilog ovakvom stavu govori i volšebno proglašenje liste SRS 10. juna, nakon isteka svih zakonskih rokova. Odluka OIK nas Dverjane ne iznenađuje jer je to ona ista institucija koja je odbila naš prigovor na očiglednu i dokazanu krađu izbornih rezultata 2016. zbog zakašnjenja od nepuna dva sata. Rok za podnošenje listi za ove izbore je istekao još u subotu 6. juna!? Naravno, nije nam želja da obeshrabrimo glasače PSOGM, ali smo sigurni da predstojeća izborna utakmica neće ni najmanje biti fer, da se organizuje u uslovima kršenja Ustava, u totalnom medijskom mraku, da je zdravstveno nebezbedna i bez ikakve prave kontrole izbornog procesa. Učestvovanje u tom cirkusu apsolutno nema smisla,“ navodi se u saopštenju.

Iz Dveri kažu da „Zakon o lokalnim izborima u svom članu 21, predviđa da podnosilac izborne liste može povući listu najdocnije do dana utvrđivanja zbirne izborne liste.“

„Zato, u najboljoj nameri, pozivamo PSOGM da povuče svoju listu i najavljene lokalne izbore dovede do apsurda. Neka se SNS-SPS mađioničari takmiče sami sa sobom u zamračenom cirkusu bez publike. Nema razloga da budete saučesnici u nečemu što će u istoriji srpskog višestranačja ostati upamćeno kao velika sramota. Sigurni smo da je ovakvo stanje neodrživo i da do normalizacije mora brzo da dođe, a tada, kada pravila budu ista za sve, građani će moći da izvrše najbolji izbor“, zaključuje se u saopštenju koje potpisuje medijski tim OO Dveri u Gornjem Milanovcu.

 

Violeta

Prethodni članak

Zašto nas svakodnevni pljuskovi i grmljavine iznenađuju

Sledeći članak

Tiodorović: Ako bude bilo potrebe, mere protiv koronavirusa uvodiće se lokalno