• 3 avgusta, 2020

Dveri: Čudne javne nabavke milanovačke vlasti

foto: gornjimilanovac.rs

Srpski pokret Dveri Opštinska organizacija Gornji Milanovac pita nadležne „da li neko u opštini Gornji Milanovac uopšte kontroliše javne nabavke koje sprovodi opštinska vlast, i da li su ljudi koji ih sprovode stručni za taj posao?“

– Na samom kraju prošle i početku ove godine, na sajtu Opštine objavljena je dokumentacija o sprovođenju javne nabavke male vrednosti „JN br. 91/19-Pomoć u kući starim licima na teritoriji opštine Gornji Milanovac“. Čim smo videli o čemu se radi, odmah smo znali i ko će dobiti posao. Zato smo pogledali malo tu dokumentaciju i blago rečeno ostali zapanjeni – kažu u OO Dveri i dodaju:

– Prvo, raspisana je javna nabavka male vrednosti, iako se radi o procenjenoj vrednosti javne nabavke od 14.649.587,00 dinara, bez PDV-a. U članu 39 Zakona o javnim nabavkama jasno stoji: „Javna nabavka male vrednosti, u smislu ovog zakona, jeste nabavka čija procenjena vrednost nije veća od 5.000.000 dinara, pri čemu ni ukupna procenjena vrednost istovrsnih nabavki na godišnjem nivou nije veća od 5.000.000 dinara.“ Kao što se vidi, radi se o trostruko višoj vrednosti od maksimalno dozvoljene. I to je samo za period do 31. 10. 2020. Kada se na ovaj iznos doda još 20 odsto za novembar i decembar, jer će valjda sugrađani i tada imati pomoć, onda ukupan iznos za celu godinu je okvirno 17.500.000 dinara (oko 150.000 evra), kažu predstavnici Dveri u Gornjem Milanovcu.

Oni  ističu da je poziv za podnošenje ponuda na Portalu javnih nabavki i na sajtu Opštine objavljen u petak 27. 12. 2019. godine, a krajnji rok za podnošenje ponuda bio je 06. 01. 2020. u 10:00 časova.

– Ako pogledate kalendar, videćete koliko je u tih 10 dana realno bilo radnih. Poslednji dan bio je Badnji dan! Otvaranje ponuda bilo je 06. 01. 2020. u 10:10, samo deset minuta nakon isteka roka za podnošenje ponuda! To znači da je mogućnost postojanja ponuda poslatih poštom potpuno isključena. Tako brzo, za 10 minuta, pošta ne može da stigne ni iz susedne zgrade – kažu u OO Dveri i dodaju:

– Naravno, izgleda i očekivano, stigla je samo jedna ponuda i to 06. 01. u 9:39, tačno 21 minut pre isteka roka. Za javne nabavke koje nisu male vrednosti važe drugi rokovi!

Oni smatraju da je nekome drugome bilo praktično nemoguće da podnese ponudu govore i podaci koji su dati u konkursnoj dokumentaciji.

– Ne navodi se tačan broj starih lica kojima treba pružiti pomoć. Kaže se samo da broj neće biti veći od 147. Trenutni broj korisnika, ali ni prosečan broj u prethodnoj godini (ili prethodne 3 godine) se nigde ne navodi. Gde se korisnici kojima treba pružati pomoć nalaze na teritoriji opštine Gornji Milanovac i kolika je prosečna udaljenost korisnika od centra se, takođe, ne navodi. Ne navodi se ni kakva je starosna i zdravstvena struktura korisnika, koliko je pokretnih, a koliko nepokretnih, na primer. Pitamo se, kako neko može da sastavi ponudu kada ne zna ove osnovne podatke? To su elementi na osnovu kojih se određuje cena. Ovako, đuture, sasvim je neodređeno i nedovoljno za sastavljanje ozbiljne ponude, osim za one koji znaju stvarne podatke, a to je, naravno, NIVEUS TIM – kažu u OO Dveri.

Oni smatraju da je interesantan i jedan od uslova koji ponuđač treba da zadovolji.

– A, to je „da je u poslednje tri godine (2016-2018. godine) pružalac izvršio usluge iz predmetne delatnosti (pomoć u kući starim licima) u vrednosti od najmanje 25 miliona dinara bez PDV-a.“ Dakle, uslov je koliko su zaradili para u prethodne 3 godine, a ne broj korisnika kojima je pružena usluga, a posebno broj onih koji su bili zadovoljni njihovom uslugom! Nije važno kako si radio, nego koliko si zaradio! E, to je stvarno biser nad biserima!

Dveri ističu da je kriterijum za dodelu ugovora bio najniža ponuđena cena!

– Što će reći da je za naše nemoćne sugrađane dobro samo ono što je jeftino! Valjda bi normalno bilo da kriterijum bude takav da na prvom mestu bude kvalitet, pa tek onda cena. Pitamo se, da li je neko kontrolisao rad pomenute firme i koliko su korisnici stvarno zadovoljni? Ima li, uopšte, tog izveštaja u Centru za socijalni rad? Najzad, čemu Zakon o javnim nabavkama, ako se ne poštuje i hoće li ikada neko odgovarati zbog njegovog kršenja – zaključuju u Srpskom pokretu Dveri OO Gornji Milanovac.

gminfo.rs

 

Violeta

Prethodni članak

Predavanje „Hristovo rodjenje u 21. veku“

Sledeći članak

PIO trenutno sprovodi 23.000 obustave od penzija na osnovu rešenja izvršitelja