• 08.12.2023.

Dveri GM: Došlo je vreme za podvlačenje crte; Obradović poručio Vučiću i Brnabićki

Dveri, Sabor u Novom Sadu 2023, foto Dveri

„Кao istinski patriotska i odgovorna politička organizacija, suočena sa teškom društvenom krizom, Srpski pokret Dveri je na svom Izbornom saboru definisao i jasno odredio ciljeve svoga delovanja, a nadamo se da će ih građani razumeti i prihvatiti,“ kažu iz Dveri nakon što su u nedelju, u Novom Sadu, imale izborni Sabor, na kome je Boško Obradović ponovo izabran za predsednika organizacije.

Na Saboru je izabran i novi saziv Glavnog odbora, koji je na prvoj sednici izabrao i novi sastav Predsedništva, Izvršnog odbora i Nadzornog odbora. Za člana Glavnog odbora iz milanovačke opštinske organizacije Dveri, izabran je prof. dr Risto Bojović.

Izlažući svoj program rada, Boško Obradović je jasno definisao tri stuba novog društvenog dogovora koji je neophodno postići kako bi smena postojećeg režima i izgradnja novog sistema bili uspešni. To su, navode iz Dveri:

1. Očuvanje nacije i države – nacionalni dogovor za Srbiju;
2. Vladavina naroda, institucija i zakona – demokratski dogovor za Srbiju;
3. Očuvanje naše životne sredine – zeleni dogovor za Srbiju.

Obradović je posebno naglasio da je danas, nakon tri decenije nacionalne katastrofe, došlo vreme za podvlačenje crte.

– U poslednjih trideset godina iskusili smo najpre suverenost bez demokratije devedesetih godina, potom demokratiju bez suverenosti u dekadi DOS-a od 2000-2012, a u poslednjih deset godina gubitak i suverenosti i demokratije u hibridnom, ličnom režimu Aleksandra Vučića, koji je spojio sve najgore iz obe prethodne vlasti. Ovo jasno govori da više nemamo prava na grešku i da je postizanje sveopšteg društvenog dogovora svih političkih subjekata i društvenih činilaca neophodnost. – istakao je Obradović i dodao:

Obradović je pojasnio da „novi društveni ugovor poziva na saradnju umesto na podele, služenje javnom dobru umesto borbe za privatni interes, kao i na snažno i efikasno zalaganje za zajedničke nacionalne ciljeve.

– Na ovaj način, ne odstupajući od svojih osnovnih programskih ciljeva, otvaramo Srpski pokret Dveri za saradnju sa svima kojima je ovaj koncept prihvatljiv, – poručio je Obradović.

Uputio poruke Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić:

– Od prihvatanja protivustavnog francusko-nemačkog sporazuma uveli ste državu u ustavnu krizu, pokazali neodgovornost za državnu i nacionalnu suverenost. Кroz seriju tragedija, ubistvo osamnaestoro dece i dvadeset ranjenih, uz opravdano nezadovoljstvo naroda, uveli ste Srbiju u sveukupnu krizu jer ne želite da podnesete odgovornost za krah društvenog modela koji ste sami kreirali. Ova kriza legitimiteta Vaše vlasti sada dovodi društvo na ivicu sukoba, za šta ste odgovorni isključivo Vi lično i sistem koji ste kreirali. Zato vas pozivam, da umesto daljeg prudubljivanja političke i društvene krize, podnesete ostavke i raspišete izbore na svim nivoima. Vaše vreme je prošlo, vaš sistem vlasti je propao.

No, Obradović nije „ostao dužan“ ni kolegama iz opozicije koja se percepira kao prozapadna:

– Nema vraćanja na staro. Srbiji je potreban novi, porodični model društva, koji će zaštititi našu decu. Pred našim očima upravo krahira, ne samo Vučićev režim, već celokupni petooktobarski sistem zasnovan na ultraliberalnim vrednostima. Vučićev režim je hibrid pseudonacionalnog autoritarizma devedesetih i pseudodemokratskog liberalizma DOS-a. Srbiji je potreban novi model društva. Nema vraćanja na bivši režim, već stvarano novi sistem, koji će državu vratiti narodu iz ruku korumpirane elite.

A narodu je poručio:

– Potpuno svestan da srpski narod i svi građani Srbije žele duboku promenu u svakoj oblasti života, svu svoju snagu i sposobnosti stavljam na raspolaganje narodu i otadžbini, kako bismo učinili kraj starom sistemu i uspostavili novi, po meri svih naših porodica i za spas naše dece.

Dveri u Gornjem Milanovcu, kako su istakli, učiniće sve što je u njihovooj moći da na lokalu ostvare maksimalnu saradnju sa svim opozicionim strankama i pokretima, i daju najveći mogući doprinos ozdravljenju naše sredine.

– Srbiju možemo promeniti u celini samo ako krenemo da je menjamo najpre na lokalu. U tom pogledu očekujemo i podršku naših sugrađana, – zaključili su iz Dveri OO Gornji Milanovac nakon sednice Glavog odbora.

GMInfo.rs.

*Stavovi izneseni u navodima članka ne odražavaju nužno stavove redakcije/autora teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Kristina Milošević: Otvoreno pismo predsedniku opštine Gornji Milanovac

Sledeći članak

Gimnazijalci otplesali svoj maturantski ples za kraj srednje škole