• 19 aprila, 2021

Dveri GM: Grad bez i jedne biciklističke staze

foto: pixabay.com/MabelAmber

Predstavnici SP Dveri OO Gornji Milaovac pitaju „možemo li da dobijemo barem jednu biciklističku stazu u gradu od „Tenka“ do „Triangle“, ako ne može drukčije onda duž korita reke Despotovice?“

– Da naša opštinska vlast nema sluha za mnoge potrebe građana i da slabo prati trendove u savremenom svetu, dobro nam je poznato. Mi se zato, koliko možemo, trudimo da ukažemo bar na neke od njih, sa željom da nam grad bude lepši i funkcionalniji. Jedna od rastućih potreba je svakako i upotreba bicikla. Poslednjih godina, a posebno sa pojavom pandemije, potražnja za biciklima u evropskim zemljama je naglo porasla. Pokazalo se da je bicikl u mnogim slučajevima dobra zamena za gradski prevoz, a doprinosi i smanjenju aero-zagađenja. Evo samo nekoliko podataka. U Belgiji zaposlenima koji dolaze na posao biciklom plaćaju po 24 evrocenta po kilometru. U Italiji, zbog korone, daju i do 500 evra mesečno, dok Velika Britanija plaća popravku bicikala – kažu u milanovačkim Dverima.

foto: pixabay.com/AndrzejRembowski

Oni kao dobar primer navode gradove Beograd i Novi Sad.

– Naravno, i kod nas oni koji imaju viziju, rade slične stvari. Tako je Gradska uprava Novog Sada donela odluku da kupovinu novog bicikla pomogne sa deset hiljada dinara. Intenzivno grade biciklističke staze i već ih imaju u dužini od preko sto kilometara. Biciklističke staze se grade i po Beogradu, tako da su one sastavni deo svake nove saobraćajnice. Kod nas u Milanovcu, međutim, nema ni jedne jedine. Čak i kada je rađen novi deo Ulice Vuka Karadžića o tome se nije vodilo računa. A, nije teško primetiti da je na ulicama sve više bicikala. Voze ih i deca i odrasli. Nije problem ni to što je Milanovac dobrim delom brdovit, jer je sve više savremenih, lakih, višebrzinskih i električnih bicikala – kažu Dverjani.

Stoga oni predlažu da se izgradi bar jedna biciklistička staza u gradu i da rukovodioci radnih organizacija i opštinski funkcioneri na posao dolaze biciklom.

– Na primer, od „Tenka“ do „Triangle“, i to duž korita reke Despotovice, ako ne može drukčije. Takođe, predlažemo i da se u okviru buduće pristupne saobraćajnice izgradi biciklistička staza, obzirom da veliki broj Milanovčana ide biciklom svakodnevno put Takova i gornjih sela gde je priroda prelepa i gde je vožnja bicikla pravo uživanje.
Budući da nam je upravo došlo proleće, i da će biti dosta lepih dana, predlažemo i da radne organizacije, ukoliko su u mogućnosti, nađu način da stimulišu svoje zaposlene da na posao počnu da dolaze biciklom. U tom smislu, bilo bi lepo ako bi i rukovodioci i opštinski funkcioneri počeli da rade to isto. Dali bi primer drugima, a bili bi i zdraviji – zaključuju u Dverima.

gminfo.rs

 

 

Violeta

Prethodni članak

Takmičenje recitatora „Pesniče naroda mog“ – ONLINE 3. aprila

Sledeći članak

Zbirka pesama „Kov istine ispod Lisine“ Nenada Stojića