• 25 juna, 2021

Dveri GM: Kakvu to lokalnu Skupštinu imamo?

foto: GMinfo

„Sve je očiglednije da opštinski parlament nije parlament u kome sede predstavnici građana opštine Gornji Milanovac, nego partijski parlament čiji je jedini cilj da štiti lične i partijske interese, kaže se u saopštenju SP Dveri OO Gornji Milanovac,“ koje prenosimo u celosti.

„Izjava koju je predsednik opštine Dejan Kovačević dao nakon poslednje sednice opštinskog parlamenta je u najmanju ruku skandalozna i pokazuje sav besmisao funkcionisanja sadašnje opštinske skupštine. I to iz više razloga. Prvi je svakako taj da je predlog odborničke grupe „PSOGM“ da se u dnevi red uvrsti i aktuelna tema vezana za istraživanje litijuma na teritoriji naše opštine odbijen iz formalnih razloga. Da li je moguće da se u opštinskoj skupštini ne raspravlja o trenutno najvažnijoj temi, za koju su zainteresovani svi građani, iz formalnih razloga. Pa, mogli su te formalne razloge da otklone u pauzi za kafu.

Drugi razlog je taj što je očigledno da se u rad opštinskog parlamenta Predsednik opštine meša više nego što je to u njegovoj nadležnosti. Dnevni red sednice valjda određuju Predsednik skupštine, šefovi odborničkih grupa i sami odbornici, a ne predsednik opštine. I šta bi tu bilo loše ako bi odbornici izneli svoja mišljenja i mišljenja građana koje zastupaju o tom važnom pitanju. On ionako nije hteo da ode na skup u Koštunićima. Verovatno nije imao, a ni znao, šta da kaže okupljenim građanima, ali je bar trebalo da čuje šta oni imaju da kažu njemu.

Treći razlog je što, iako ne želi da čuje građane, Dejan Kovačević obećava raspravu o litijumu na sledećoj sednici i neku Odluku za koju kaže „bićete iznenađeni, kada predložimo tu odluku“. Šta to znači? Kako se može doneti odluka, a da se ne čuje i ne uvaži mišljenje građana? A, i šta će nam iznenađenja? Građanima nisu potrebna iznenađenja već slobodna i argumentovana rasprava o svakom važnom pitanju, uvažavanje svih stavova, merodavno mišljenje stručnih organa, sigurnost i poverenje u državu, miran i spokojan život. Iznenađenja neka ostave za sebe, i ona lepa, a pogotovu ona manje lepa.

Četvrti razlog je stavljanje u istu ravan kompanija Kontango i Rio Tinto. To je krajnje neumesno i zlonamerno. Koliko nam je poznato kompaniju Kontango niko nije isterao niti iz jedne zemlje, a ono što ona kopa na Rudniku, kopa se već više od hiljadu godina. I pored toga, planina Rudnik je još uvek naseljena. Sa litijum očigledno nije takav slučaj. Takođe, rudnik na planini Rudnik je najmoderniji u Srbiji, što je za svako poštovanje.

Na kraju, želimo da pitamo Predsednika Skupštine zašto još uvek nije razrešen direktor JKP i pored postojeće izvršne presude? Šta se čeka? Opet neko iznenađenje ili je potrebno da to urade izvršitelji, oni isti koji koji isteruju sirotinju iz svojih stanova i oduzimaju im decu?“

OO Dveri G. Milanovac

10. jun 2021.

Violeta

Prethodni članak

U kovid delu Opšte bolnice pet pacijenata

Sledeći članak

Zasadite ovo cveće i pomozite opstanku pčela