• 5 avgusta, 2021

Dveri GM: Kuća se zida od temelja

„Ako nećemo da se „posle Kurte vrati Murta“ a hoćemo da se nešto ozbiljno suštinski promeni onda menjajmo sistem i počnimo to od temelja,“ kaže se u saopštenju SP Dveri OO Gornji Milanovac koje prenosimo u celosti.

„Srpski pokret Dveri je još pre dve godine promovisao svoju samostalnu kampanju i politički program pod sloganom PROMENA SISTEMA-SIGURNOST ZA SVE. Primetno je da sve više političkih stranaka, udruženja građana, pa čak i nevladinih organizacija prihvata ovu našu ideju i da se deklarativno zalažu za promenu sistema. Suština našeg programa je u tome da se najhitnije mora izvršiti korenita promena postojećeg političkog sistema koji najblaže rečeno ne funkcioniše. Odnosno, funkcioniše onako kako ne bi trebalo, a što praktično znači NAOPAKO. Rezultate ovakvog političkog sistema vidimo na svakom koraku. Imamo skupštinu koja više liči na glavni odbor SNS-a nego na narodnu skupštinu. Predsednik, mimo Ustava, odlučuje o svemu u ovoj zemlji. Predsednica vlade ga oslovljava sa „šefe“. Sve institucije su pod direktnom kontrolom vladajuće stranke, pa čak i one koje nemaju nikakve veze sa politikom. Kontroliše se sve: mediji, zdravstvo, sudstvo, prosveta, sport… I to tako i u tolikoj meri da je postalo besmisleno i samoj vladajućoj stranci. Uvideli su i oni da ovakav sistem ne vodi nikuda.

Zato su, odmah posle bojkotovanih izbora, predložili nove, vanredne i pristali na pregovore sa opozicijom koji su u toku. Cilj ovih pregovora je da se obezbedi funkcionisanje političkog višestranačja. I to, zamislite, 30 godina nakon njegovog uvođenja!? Pa gde smo mi to do sada bili? Pri tome, ključne su dve stvari: jednaki uslovi za sve učesnike na izborima i sloboda medija.

Kako je na republičkom nivou, tako je i na lokalnom. Sve je potpuno isto. Gledano iz te perspektive, sa razlogom se pitamo da li je i naša – gornjomilanovačka skupština opštine legitimna? I ona je poput republičke izabrana u neregularnim uslovima: pandemija, naprečac promenjeni uslovi za prikupljanje potpisa, smanjenje cenzusa, produženje rokova, raspisani izbori, pokrenut pa prekinut izborni proces, pa opet nastavljen po izmenjenim zakonima i smanjenim cenzusom… Da i ne pominjemo ostale već uhodane izborne prevare: funkcionerska kampanja, kapilarni glasovi, pritisak na glasače, pritisak na zaposlene u državnim i opštinskim institucijama, posebno na one koji rade po ugovoru i na određeno vreme, manjinske liste, ucene i pretnje privatnim preduzetnicima, zaposlenim u stranim firmama, subvencionisanim poljoprivrednicima… U rukama nekompetentnih predstavnika vladajuće stranke je sve: opštinski budžet, javna preduzeća, radna mesta i sve ustanove.

Dobro je poznato kako funkcioniše lokalna vlast u Gornjem Milanovcu, kao rezultat takvih izbora. O tome je izlišno više i govoriti. Bolji primer od Skupštine opštine i JKP „Gornji Milanovac“ ne treba tražiti. Način na koji se postavljaju večiti vršioci dužnosti direktora javnih preduzeća i ustanova, predsednici i članovi raznih nadzornih odbora je ispod svakog nivoa. Trošenje budžetskih sredstava je netransparentno. Pogotovu je problematično finansiranje medija, odnosno dodela budžetskih sredstava favorizovanim medijima u cilju promocije vladajuće stranke.

Javni servis i mediji sa nacionalnim frekvencijama su tema pregovora između vlasti i opozicije. Međutim, šta je sa lokalnim medijima koje kontrolišu lokalne samouprave? Kada je na nekom od tih medija bilo išta objavljeno od strane opozicije, bilo da smo u pitanju mi iz takozvane bojkot opozicije, bilo da je reč o parlamentarnoj opoziciji – lokalnoj ili pak republičkoj? Da li će se iko setiti da pomene da monopol na kompletnu regionalnu i lokalnu medijsku mrežu ima jedna informativna kuća? Oni bukvalno kontrolišu sve regionalne i lokalne televizijske i radio stanice.

Zato mislimo da promena sistema mora da krene iz osnove, od izbora na najnižim nivoima. To znači od izbora za savete mesnih zajednica i odbornike opštinskih i gradskih skupština. Na ovim izborima treba da dođu do izražaja građani kao pojedinci, pre nego stranke i razna politička, građanska i nevladina udruženja.

„Vreme je i naše pravo“, ali i obaveza svih lokalnih opozicionih političkih činioca koji žele ozbiljno da se bave politikom da sva ova pitanja postavimo i da se po istim opredelimo. Ako nećemo da se „posle Kurte vrati Murta“ a hoćemo da se nešto ozbiljno suštinski promeni onda menjajmo sistem i počnimo to od temelja“., stoji u saopštenju SP Dveri OO Gornji Milanovac.

Pratite portal GMinfo.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Violeta

Prethodni članak

Šutić: U Kovid delu Opšte bolnice i dalje četiri pacijenta

Sledeći članak

Čivović: Kod još četiri osobe potvrđen koronavirus