• 19 aprila, 2021

Dveri, GM: Migrantska politika Vlade pogubna za državu

foto: GMInfo

Paralelno sa karavanom SzS, koji kruži Srbijom u kampanji za bojkot predstojećih izbora, pokret Dveri, kao član ove opozicione grupacije, prikuplja i u Milanovcu potpise za peticiju protiv migrantske politike aktuelne Vlade. Kako su rekli za GMInfo, oni nisu protiv samih migranata, ali čuvanje svoje kuće, svog naroda i svoje kulture, kako kažu, nije nikakav fašizam, već patriotizam.

Pomoći nevoljnicima je ljudski i hrišćanski, toga smo svesni i od toga nikada nećemo bežati, ali ne na svoju štetu, – ističe poverenik Dveri, Nebojša Stanković i objašanjava:

foto: GMInfo

Kada ministri odbrane zemalja EU održavaju vanredno zasedanje u Zagrebu, zajedno sa generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom, kada tursko-grčku granicu pokušava nasilno da pređe više od 100.000 migranata, pri čemu dolazi do žestokih sukoba gde se koriste vodeni topovi, suzavac i omamljujuće granate, kada cela Evropa šalje pomoć Grčkoj da odbrani svoju granicu, kada austrijski kancelar javno iznosi plan odbrane granica Austrije sa svim mogućim scenarijima i šalje policiju na mađarsko-srpsku granicu, kada Mađari ojačavaju ogradu na granici sa Srbijom, naša vlast nas ubeđuje da nema razloga za brigu, da migranti nisu nikakav problem, da smo spremni da reagujemo u svakom trenutku, a inače imamo najslabije obezbeđene granice od svih u regionu.

Dveri smatraju licemernim ponašanje državnog vrha kada njegovi predstavnici pokušavaju da kod stanovništva izazovu osećanje griže savesti i empatije prema migrantima, podsećajući na humanost i tradicionalno gostoprimstvo, dok istovremeno svako ozbiljno razmatranje trenutnog stanja i zahteve za odlučnim i pravovremenim reagovanjem, proglašavaju fašizmom.

foto: GMInfo

– Prosto, neverovatna neozbiljnost i neodgovornost, – ocenjuje Stanković.- Kada je nedavno naš predsednik Boško Obradović pozvao vojsku da štiti granice, protiv njega je pokrenut krivični postupak. A vrlo brzo je posle toga predsednik države najavio da će poslati vojsku na granicu sa Makedonijom. Znači, on je prihvatio ono što smo mu mi savetovali i rekli, samo što mi nekako ispadamo fašisti, a on ne?

U Dverima upozoravaju da se Srbiji i bez migrantske krize dešava demografska katastrofa jer se samo u razlici između broja umrlih i broja novorođenih svake godine gubi po jedna opština veličine Gornjeg Milanovca, dok isto toliko zdravih, mladih i obrazovanih beži iz zemlje svake godine.

foto: GMInfo

Ovako ekonomski i demografski oslabljena zemlja može postati lak plen nedobronamernih i njihovih sponzora, – upozorava Stanković. – Analize pokazuju da su migranti u ogromnoj većini vojno sposobni muškarci, dok žena i dece ima malo. Svi oni dolaze sa velikim parama, što se vidi i po tome kolike sume daju švercerima za prebacivanje preko granica. Velika je sumnja da se radi o nečijem projektu sa ko zna kakvim ciljem. U tom pogledu, čudno je to što migrante ne primaju bogate zalivske zemlje poput Saudijske Arabije, Кuvajta, Кatara, UAE i Omana. Naša zemlja je potpisala Globalni sporazum o migraciji koji nisu prihvatile SAD, Austrija, Poljska, Češka, Mađarska i još mnoge zemlje. Na šta smo se time obavezali i zašto se taj ugovor u celini krije? – pitaju u milanovačkim Dverima pozivajući se na to da je bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova, Herbert Кikl, potvrdio kako je sa Srbijom potpisao ugovor prema kojem će migranti, kojima Austrija odbije zahtev za azil, a ne mogu da odu u zemlju porekla, biti vraćeni u Srbiju.

Naša opština je teritorijalno velika, razuđena i sa malim brojem stanovnika. –  kaže Stanković. – Mnoga seoska domaćinstva su prazna, a ono malo meštana većinom su starije dobi. Za sada nismo, ali možemo se lako naći na migrantskoj trasi, a onda nije teško pretpostaviti šta se sve može događati, sudeći po onome šta se ovih dana događa u Subotici i Šidu.

foto: GMInfo

U Dverima su podsetili na period posle 1948. godine kada je na Кosovo i Metohiju došao veliki broj emigranata iz Albanije:

Bili su više nego dobro primljeni. Dobijali su i kuće. Istovremeno je bio zabranjen povratak Srbima koji su se sklonili od albanskog terora tokom rata. Danas nam je to najveći problem, stalna opasnost da zbog toga izgubimo 15% svoje teritorije. Zato i u velokodušnosti treba biti umeren i obazriv, – poručio je Stanković.

Njegov stranački kolega, Risto Bojović, takođe se pita zašto se fašizmom naziva kada neko brani svoju državu i kuću, a kada Srbija nema izraženu fašističku poršost oput nekih drugih zemalja koje se itekako sada postavljaju oštro prema migrantima.

Sad svi oni imaju pravo da brane svoje granice, da im niko ništa ne kaže i da ih niko ne optužuje za fašizam, a mi sami sebe, zarad nekih jevtinih poena, na političkoj sceni upiremo u onog ko drugačije misli da je fašista. Pa, to jedva čekaju neke države, koje bi celu Srbiju tako da proglase. Ne vidim zašto nam to treba. – ističe Bojović.

foto: GMInfo

Na pitanje da li stoje iza poziva Boška Obradovića, pomenutom prilikom upućenom vojsci i policiji, da „uhapse“ predsednika države, u milanovačkom povereništvu Dveri kažu.

Da ga izoluju, ne baš uhapse; mislim da se radi o nesrećno upotrebljenom izrazu. – objašnjava Bojović – Rečeno je da ga treba izolovati, formalno, u lancu odlučivanja, u smislu sprečiti ga da dalje donosi pogubne odluke. Da stručna lica u generalštabu i policiji procenjuju situaciju sa migrantima, regauju na osnovu stručnosti i donose odluke po ovakvim pitanjima, a ne političari.

Pitali smo ih šta bi za nekog ko bojkotuje izbore, i samim tim računa na malu izlaznost birača, bio uspeh tog bojkota, odgovaraju da je previše rano za takve procene i da obe kampanje tek predstoje, ali su ipak izneli neka prva očekivanja:

Niko na nivou SzS još nije pravio takve procene, ali ako hoćete baš moje mišljenje, evo: u Milanovcu je na prošlim izborima izlaznost bila 60 i nešto posto za parlamentarne, nešto manje za lokalne izbore, tako da bi sve ispod od 50 posto za mene bio uspeh bojkota. – rekao je Stanković.

M.Mijatović/GMInfo

Milos

Prethodni članak

Peti slučaj koronavirusa u Srbiji

Sledeći članak

Dvanaest slučajeva koronavirusa u Srbiji, pacijent u Novom Sadu ima tešku kliničku sliku