• 20 januara, 2021

Dveri GM: Ne pada sneg da pokrije Rudnik, nego da se pokaže ko, šta i kako radi

Iz  Srpskog pokreta Dveri Opštinske organizacije Gornji Milanovac podsećaju da je pet dana pred izbore, 16. juna 2020. godine, puštena u rad rekonstruisana trafo-stanica u Nevadama.

– Tom prilikom predsednik opštine je izjavio „Ključno je da sa ovom trafo-stanicom dobijamo stabilno snabdevanje i građana i privrede, ali isto tako cilj nam je da svaki stanovnik opštine Gornji Milanovac, ma gde se nalazio, bilo u Gojnoj Gori ili Dragolju, mora imati stabilno napajanje električnom energijom“. Vršilac dužnosti direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić, pak, reče „Ova trafo-stanica je rekonstruisana, kompletna oprema je zamenjena i od sada ovo područje ima potpuno stabilno napajanje električnom energijom. Prateći politiku Aleksandra Vučića, u cilju stabilizacije celog elektroenergetskog sistema, modernizujemo i gradimo nove trafo-stanice“, kažu u Dverima.

Oni navode da stariji žitelji Rudnika pamte da je u prošlom veku, kada su bili priključeni na ED u Topoli, bilo manje problema sa snabdevanjem električnom energijom.

– Početak 21. veka i novog milenijuma je Rudničanima i meštanima okolnih sela umesto napretka doneo mrak – čim zagrmi ili jače dune vetar. A ako je u pitanju oluja ili snežne padavine onda sledi višečasovni prekid snabdevanja, uz uzaludne pokušaje da se daljinski restartuje sistem. Zbog toga najčešće stradaju kućni aparati. Takođe, bez mogućnosti grejanja ostaju svi oni koji koriste TA peći ili im je za sistem centralnog grejanja neophodna električna energija – kazuju Dverjani.

Iz milanovačke Opštinske organizacije Dveri navode da nestanak struje, pogotovu duži, izaziva i problem u snabdevanju vodom, jer ne rade pumpe.

– I to traje tako već dvadeset godina. Partije su se menjale na vlasti u državi i na lokalu, svi su po nešto svečano otvarali, obično pred izbore i tvrdili da su trajno rešili problem. EPS-u je samo stalo do naplate računa za struju, pri čemu svako domaćinstvo plaća po 900 dinara i ako ne potroši ni jedan jedini kilovat!? A, da ni ove godine nije izvršen remont sete se kad počne zima ili se desi nevreme, otklone kvar na brzinu i nikom ne polažu račune.
To se upravo desilo i proteklog vikenda, u subotu 26. decembra kada je pao prvi i ne toliko veliki sneg na Rudniku.
A samo pre desetak dana Skupština opštine usvojila je budžet za narednu godinu. U tom dokumentu varošica Rudnik se pojavljuje u tri programa: izgradnja fekalne kanalizacije sa 20.000,00 dinara, izgradnja bazena sa 28.120.000,00 dinara i izgradnja vizitorskog centra sa 170.000,00 dinara – kažu u Dverima.

U milaovačkim Dverima ocenjuju „da sa dvadeset hiljada dinara je jasno da ne može da se izgradi fekalna kanalizacija, mada projekat postoji i prilično je star“.

– Bilo je i nekoliko pokušaja da se isti realizuje. Sa druge strane, kako će bazen i vizitorski centar bez struje, vode i kanalizacije privući turiste? Zanimljivo je da već drugu godinu zaredom opština ne izdvaja ni jedan dinar za dovršenje nekada kapitalne investicije – izgradnje vodovoda do Rudnika i dovođenje vode sa Rzava. Da li se to možda odustalo od tog projekta ili je bilo dovoljno da vodu dobije samo Majdan – rodno selo predsednika? Šta se stvarno krije u poklonima koje nam je Deda Mraz spakovao i doneo u vidu budžeta za narednu godinu, tek ćemo da vidimo. Sudeći po ovome što je spremio za Rudnik, teško da ćemo se mnogo radovati. Valjda se nije i on učlanio u SNS – rekli su u SP OO Dveri Gornji Milanovac.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Radovi u Brđanskoj klisuri, povremena obustava saobraćaja

Sledeći članak

DRŽAVNA DOPLATA ZA EKO-VOZILA: Na kolike subvencije mogu da računaju kupci električnih i hibridnih automobila