• 3 јуна, 2020

DVERI, GM: Obradović se žrtvuje za sve građane u borbi za demokratiju

foto: gminfo.rs

Članovi Dveri iz Milanovca danas su javno podržali nastojanje svog lidera Boška Obradovića da štrajkom glađu dopre do javnosti, ali i vladajućih struktura, kako bi se ispunili njegovi zahtevi za, osim ostalog, odlaganje izbora (zakazanih za 21. jun) i, kako kažu, ozbiljnim političkim dijalogom kojim bi se prevazišla kriza u zemlji. Pitali smo ih šta ta podrška konkretno znači, i da li će se ostali Dverjani odlučiti na potez poput Boškovog.

Izražavamo zabrinutost za zdravlje Boška Obradovića, iako se on za sada oseća dobro, jer je on, pre svega, otac, suprug, sin i brat, a tek onda i opozicioni političar. Ovaj čin, kako ga je sam nazvao, strogog hrišćanskog posta, njegova je lična žrtva i breme koje je poneo umesto svih nas, građana Srbije, u borbi za demokratsku i suverenu Srbiju. To je žrtva koja treba da doprinese prevazilaženju krize koja je nastala neodgovornom politikom vladajućeg režima, – ističu u opštinskoj organizaciji Dveri u Milanovcu.

foto: gminfo.rs

Oni podvlače da su izbori, zakazani za 21. jun, antiustavni, nedemokratski i zdravstveno nebezbedni, te zahtevaju od predstavnika vlasti da se započne sa ozbiljnim političkim dijalogom sa opozicijom, čime bi, osim ostalog, prestali razlozi za Obradovićev štrajk.

Tražimo da Ustavni sud hitno reaguje na protivustavne izmene izbornih zakona 40 dana pred izbore i poništi započeti proces, čime bi izbori bili pomereni. To bi smirilo narasle tenzije i građanske sukobe i otvorilo put za normalizaciju političkog života u Srbiji, – rekao je danas povernik Dveri u Milanovcu, Nebojša Stanković, podsetivši da su Dveri ovom sudu podnele pisani zahtev za ovakvo postupanje. On dodaje da se nigde u demokratskom svetu izmene zakona o izboru narodnih poslanika i srodne odredbe na menjaju u izbornoj godini, a kamoli dva puta, jednom čak i posle samog raspisivanja izbora, usred kampanje.

– Boško Obradović ovu borbu vodi na gandijevski, isposnički način, i u toj borbi nije sam. – rekao je Stanković. – Tu je ceo pokret Dveri i svi građani koji žele da se bore za demokratsku Srbiju protiv totalitarnog režima Aleksandra Vučića.

Član vrha organizacije Dveri u Milanovcu, Risto Bojović, dodao je:

foto: gminfo.rs

– Mi podržavamo miran i nenasilan protest koji je najavljen za nedelju, 17. maja u 17 časova, ispred Narodne skupštine u Beogradu, kao podrška narodnim poslanicima Bošku Obradoviću i Ivanu Кostiću, koji danima štrajkuju glađu. Ne samo kao članovi Dveri, već pre svega kao ljudi osećamo obavezu da budemo tamo i podržimo ljude koji prinose ličnu žrtvu da bi svima nama bilo bolje, – zaključio je Bojović.

Na pitanje GMInfa, šta “aktivan bojkot” (kakvu formulaciju sada zagovara Obradović) znači da će njihova opštinska organizacija raditi na lokalu, kažu da su i dalje sve aktivnosti ove političke organizacije usmerene ka zbivanjima u prestonici, i da za akcije na opštinskim nivoima još nemaju instrukcije od rukovodstva.

– Nama je predsednik stranke bukvalno odvojen od svih, njemu ne samo da ne mogu da priđu članovi porodice, nego ne mogu ni članovi Dveri, predsedništva. On je bukvalno izolovan, ograđen. Teže je da u takvim uslovima koordinišemo pokret, čak i informacije dobijamo vrlo šture, kasne nam, ali će konkretnih poteza na lokalima sigurno uskoro biti, – obrazložio je Stanković.

Pitali smo ih jesu li razmišljali da, pored formalne podrške, svog lidera podrže i tako što će sami stupiti u štrajk glađu.

– To je njegov lični čin. Nikome od nas to nije palo na pamet; mislim, šta ćemo sad, svi da štrajkujemo glađu? Šta bi dobili time. – odgovaraju milanovački Dverjani.

Njihova članica, Divna Simović, podsetila je na zahteve čije ispunjenje garantuje da će njihov lider prekinuti štrajk glađu i to je, kako su dodali, upravo ono što se očekuje da Obradović iz svega ovoga, u ime svih, dobije.

foto: gminfo.rs

– Da bi se stvorila normalna i demokratska atmosfera u društvu, zahtevamo poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 po pitanju očuvanja Кosova i Metohije u sastavu Srbije; neselektivan rad tužilaštva i sudova; zaštitu eparhija SPC i pravoslavnih vernika u Crnoj Gori; oslobođenje medija, odlaganje izbora i stvaranje uslova za slobodne i poštene izbore. – rekla je Simović.

Boško Obradović štrajkuje glađu od nedelje, 10. maja. Dva dana kasnije pridružio mu se i poslanik Ivan Kostić. Kako prenose članovi Dveri, oni spavaju u zgradi skupštine, u svojim poslaničkim kancelarijama, dok su preko dana, kao što je poznato, na stepeništu ispred. Jedini Obradovićevi odlasci s tog mesta, tvrde u Dverima, bili su pri odlasku u Ustavni sud zbog podnošenja zahteva za ocenu ustavnosti poslednjih izmena Zakona o izboru narodnih poslanika.

Protest na kojem najavljuju da će učestvovati 17. maja, kažu da samoinicijativno organizuju građani preko društvenih mreža, i da će tamo poštovati sve mere zaštite koje su zbog pandemije korona-virusa još aktivne.

M.Mijatović/gminfo.rs

Milos

Prethodni članak

Zaplena narkotika kod Milanovčanina (52)

Sledeći članak

COVID – 19 U GM: Deveti dan bez registrovanih novoobolelih