• 15 maja, 2021

Dveri GM: Pozdravljamo vraćanje pešačkog prelaza kod dragstora; sredite autobusko stajalište kod PIK-a

foto: Dveri GM

„Odluka opštinske vlasti da konačno vrati „zaboravljeni“ pešački prelaz kod Dragstora, iskreno nas je obradovala, jer smo prvi ukazali na to. Nije nam samo jasno zašto im je za to trebalo toliko vremena i zašto su saobraćajni znak morali da skinu, da bi ga sada vratili? Sve je odmah bilo jasno i njihovo istrajavanje na učinjenom propustu nije imalo nikakvog smisla“, navode u saopštenju za medije iz SP Dveri OO Gornji Milanovac koje prenosimo u celosti.

„A, pošto može i ovako, normalno, podsećamo ih ovom prilikom na još jedan veliki saobraćajni propust o kome smo već govorili. Radi se o autobuskom stajalištu kod PIK-a koje je apsolutno neprikladno i potencijalno vrlo opasno. Sredite ga gospodo pod hitno, ne zbog nas Dverjana, nego zbog onih građana koji ga koriste.

foto: Dveri GM

 

foto: Dveri GM

Nemojte biti sujetni. Sigurni smo da imate toliko para u budžetu. Jer, ako ih ima za portrete, onda mora da ih ima i za ovakve stvari. Uzgred, kada se radi o izložbi portreta dosadašnjih predsednika opštine u zgradi Okružnog načelstva, zapitali smo se šta je suština te ideje? Čemu izrada portreta, pogotovu predsednika iz novijeg perioda čijih fotografija i video zapisa ima bezbroj. Istorijski i umetnički razlozi nisu sigurno. Šta onda?

Objašnjenje da ste to videli u nekim gradovima u Norveškoj i u gradskoj većnici u Padovi, gde su izloženi portreti poznatih istorijskih ličnosti koje su uradili najpoznatiji italijanski slikari, još više zbunjuje. Jedno su poznate istorijske ličnosti, a drugo predsednici opštine. Takođe, najpoznatiji italijanski slikari nose sa sobom ogromnu umetničku težinu. Portreti koji su kod nas izloženi, međutim, očigledno su rađeni serijski i radila ih je jedna ruka. Zbog toga je i upitna njihova umetnička težina. Starih portreta koji bi verno prikazivali likove prvih predsednika opštine, čije fotografije ne postoje, nema. Dakle, nema ni istorijskog značaja.

Predsednika opštine je bilo dosta. Neki su to postali postavljenjem, a neke je narod birao direktno na izborima. Najvećem broju njih je zajedničko to da su na mesto predsednika opštine došli zasluženo, zahvaljujući rezultatima u svom prethodnom radu. Po tim rezultatima mnogi su bili poznati širom bivše Jugoslavije, pa i van njenih granica. I, izgleda da se baš u ovoj činjenici krije odgovor.

Jer, sadašnjem predsedniku opštine upravo fale ti prethodni, ali i sadašnji, rezultati, a žarko bi želeo da stane u red i bude rame uz rame sa nekim istinskim velikanima iz milanovačke prošlosti. Na žalost, činjenica je da jedino što ga povezuje sa njima je to što sedi u istoj fotelji. I ništa više.

A priređivači izložbe, iz samo njima znanih razloga, ali koje običan čovek lako može da dokuči, odoše i korak dalje. Staviše portret sadašnjeg predsednika iznad svih drugih. U najmanju ruku, neukusno i bez ikakvog osećaja za realnost,“ navode u svom saopštenju Dverjani.

Violeta

Prethodni članak

SZO: Zagađen vazduh skraćuje život, menja genetički kod i ugrožava buduće potomstvo

Sledeći članak

Međunarodni dan vatrogasaca – 4. maj; Vatrogasci u Srbiji od početka godine spasili 358 života