• 4 marta, 2021

Dveri GM: Spomenik Milojku Veljoviću odlična ideja i brzopleta realizacija

foto: Kabinet predsednika opštine

U SP Dveri OO Gornji Milanovac kažu da nekompetentnost i površnost u donošenju odluka milanovačke vlasti već postaje gotovo poslovična i dodaju da to najbolje ilustruje najnovija odluka o podizanju spomenika nekadašnjem predsedniku opštine Milojku Veljoviću.

– Objavljeno je da je na poslednjoj sednici Privrednog saveta data saglasnost na inicijativu predsednika opštine Dejana Kovačevića da se na kružnom toku u južnoj industrijskoj zoni postavi spomenik nekadašnjem prvom čoveku opštine Gornji Milanovac, Milojku Veljoviću. Takođe, predloženo je i da pristupna saobraćajnica ponese njegovo ime. Odmah da kažemo, nesumnjivo je da je taj čovek zaslužio značajno obeležje u ovoj opštini. Skoro da se može reći da je sam Milanovac jedan veliki njegov spomenik – navodi u Dverima.

Međutim, ova inicijativa prema njihovim rečima ima prilično manjkavosti.

– Šta je tu čudno? Pa, čudno je to da o spomenicima, koji su očigledno u modi među članovima SNS-a, i nazivima ulica raspravlja Privredni savet. On nije osnovan zbog toga već zbog nečeg drugog. Za to postoji nadležna skupštinska komisija. Cilj je očigledno bio da se od privrede dobije saglasnost za novac, a ne za spomenik – kažu u Dverima.

Dverjani ocenjuju da je sporno i to što se spomenik želi postaviti na kružnom toku, kao i da je to, kako kažu, potpuno nepraktično.

– Ko će moći od saobraćaja da priđe tom spomeniku? Jer, valjda će uz spomenik biti postavljena i neka ploča sa natpisom o tome kome je posvećen i koje su najznačajnije zasluge ličnosti kojoj je posvećen, a što će neko od posetilaca Gornjeg Milanovca želeti da pročita. Pa, i spomenik Dimitriju Tucoviću je sklonjen sa kružnog toka na Slaviji. Zato mislimo da bi spomenik trebalo postaviti na nekom pristupačnijem mestu, a najbolje bi bilo da to bude u centru grada, baš blizu zgrade opštine.

Iz SP Dveri OO Gornji Milanovac smatraju da nije dobra ni ideja da spomenik bude na jednom kraju grada, a ulica koja bi ponela ime Milojka Veljovića, na drugom.

– Možda bi trebalo razmisliti o tome da se neka od postojećih ulica preimenuje, i to ona u kojoj se nalaze najveće zasluge Milojka Veljovića. Ako je mogla da se preimenuje Ulica Slobodana Penezića, zašto ne bi mogla i neka druga? Najzad, zašto ne prikupiti više predloga i prepustiti građanima da oni odluče koja ulica da ponese ime Milojka Veljovića – kažu predstavnici milanovačkih Dveri i dodaju:

– Što se pristupne saobraćajnice tiče, ona nema nikakve veze sa Milojkom Veljovićem, a mi ostajemo pri ranije iznetom predlogu da se nazove Ravnogorski put. I to zato što vodi ka Ravnoj Gori i može doprineti njenoj popularizaciji i olakšati zainteresovanim turistima dolazak do Ravne Gore, koja nesumnjivo predstavlja veliki turistički potencijal naše opštine.

gminfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu

Violeta

Prethodni članak

Pozorišna predstava za decu ’’Caca i Daca’’

Sledeći članak

Bankarske usluge poskupele od 15 do 60 odsto