• 27.01.2023.

Dveri GM: Što nas ne ubije, to nas ojača

foto: Dveri GM

„Opštinska organizacija Dveri u Gornjem Milanovcu, podseća da je na poziv meštana Vrnčani, 19. novembra posetila to selo,“  kažu svom u saopštenju iz  OO Dveri, čije prenosimo u celosti.

„Tada smo u javnost izneli probleme koje meštani ovog sela imaju nakon izgradnje auto-puta „Miloš Veliki“. Takođe smo iskoristili mogućnost da preko naših poslanika u Narodnoj Skupštini postavimo sledeća poslanička pitanja Vladi Republike Srbije i Javnom preduzeću Koridori Srbije:

Da li su Koridori Srbije, kao investitor i azerbejdžanska firma kao izvođač ispunili sve obaveze koje su preuzeli prilikom ugovaranja i eksproprijacije zemljišta u reonu sela?
Da li će i kada meštanima, koji se već više od deset godina sude sa državom, biti omogućeno da dođu do parcela do kojih više nemaju pristupne puteve zbog autoputa i novog regionalnog?
Da li će i kada meštanima obradivo zemljište pored novo izgrađenih puteva biti vraćeno u prvobitno stanje, odnosno očišćeno od šuta, kamenja i zemlje, tako da ga opet mogu orati, vlačiti i zasejavati?
Da li će i kada meštani dvotrećinskog dela sela Vrnčani dobiti adekvatnu i kvalitetnu saobraćajnicu koja ih povezuje sa opštinskim središtem i celim svetom?
Mogu li Vlada Republike Srbije ili JP Koridori da reše problem vodosnabdevanja u ovom selu, pošto ne može lokalna samouprave?
Na ova pitanja odgovorili su nam samo iz Koridora Srbije d.o.o. Tvrde da su sve svoje obaveze ispunili prema vlasnicima zemljišta.

foto: Dveri GM

Sa sudskim sporovima koji se vode pred Osnovnim sudom u Gornjem Milanovcu su vrlo dobro upoznati. Ali sebe ne smatraju krivim što se oni odugovlače, čak se smatraju vrlo kooperativnim. Ali ipak se ograđuju da će sve obaveze koje im sud bude presudio ispuniti, normalno po okončanju sudskih postupaka. Čak i ne poriču da je šteta napravljena, ali kažu da meštanima vraćanje obradivog zemljišta u prvobitno stanje zavisi od toga šta su tražili i od uspeha u sporu!?

foto: Dveri GM

Od Vlade Srbije nema odgovora u vezi aljkavosti naših opštinskih organa po pitanju vodosnabdevanja i lokalne saobraćajnice u selu Vrnčani.

I pored svih nedaća koje im je izgradnja auto-puta donela, meštani sela Vrnčani su vredni i uporni. Rade i obrađuju svoja imanja, ali se i bore u institucijama za svoja prava. Možda bi ih i stvarno sve što ih je zadesilo ojačalo, da im iz lokalne samouprave redovno ne podmeću nove klipove.

foto: Dveri GM

Kao što je poznato, auto-put je selo podelio na dva dela. Jedna trećina je ostala pre auto-puta, sa desne strane gledano prema Beogradu. Dve trećine sela je sa druge strane auto-puta.

Vrnčanci više nemaju ni prodavnicu ni kafanu, najbliže su u Boljkovcima. Ono što smo zatekli i zabeležili u delu sela koji je sa one druge strane auto-puta najbolje svedoči o odnosu opštinskih čelnika prema ovom, a takođe i prema drugim našim selima. Tamo su zadružni dom, otkupna stanica, Dom i škola.

foto: Dveri GM

Do tog dela sela treba preći onu deonicu, puta koja je ponovo u katastrofalnom stanju. Otkupna stanica i zadružni dom više nisu u funkciji zbog klizišta. Malo dalje je potpuno nova saobraćajnica, po (ne)pisanom pravilu, četiri kilometara toliko uskih da se ne mogu ni dva automobila mimoići.

foto: Dveri GM

Kažu meštani da je i predsednik opštine bio kada su završavali radove, verovatno da bi se slikao za „Informator“. Vršilac dužnosti direktora JP za izgradnju opštine tada im je obećao da će popraviti i onu deonicu od Boljkovačkog puta. A kako je popravljeno već smo pisali i dokumentovali.

Seoski Dom je ogromna građevina, dužine nekih 80 metara, širina oko 12. Iz vana izgleda prilično loše. Okolina je neugledna. Bunar samo što se nije srušio, pomoćna baraka – kuhinja obrasla velikom travom, novi wc neodržavan. Zanimljivo, glavni ulaz je otvoren, a sporedni zaključan!? Unutrašnjost je zapuštena, ali je očigledno da se radi o namenski napravljenom objektu. Ima sve što treba osim domaćina.

foto: Dveri GM

Prozori, zavese, plastična lamperija na plafonu, neonke, novi betonski pod, bina, pomoćne prostorije, vidi se da je do skora bio u upotrebi. Sve su to meštani uradili od dobrovoljnog priloga i sopstvenim rukama. A onda su ga preuzeli naprednjaci kada su došli na vlast u opštini, odnosno doneli su odluku da se svi domovi oduzmu od seoskih mesnih zajednica i pređu u nadležnost Opštinske uprave. Meštani više nisu želeli da ulažu i da ih održavaju. Ključeve imaju predsednici Saveta MZ, a odluku o korišćenju domova donosi Opštinska uprava.

Krov prokišnjava i struja je isključena. Bez obzira što je otključano nema tragova nasilnog oštećenja.

foto: Dveri GM

Malo dalje je škola koja za razliku od Doma nije izdržala nebrigu i bahatost. Veći deo je bukvalno ruiniran, vrata razvaljena, stakla polupana, ograda na stepeništu polomljena, učionice prazne i pune smeća. Posebno nas je razočaralo što smo na hodniku našli poveću gomilu đačkih dnevnika!?

foto: Dveri GM

Pomoćne prostorije su u haosu, u nekima ima još inventara ali je razvaljen i uništen. Mokri čvorovi su skoro rađeni, možda pred samo zatvaranje, ali su sada uništeni. Drugi, manji deo je zaključan i izgleda samo malo bolji. Rečeno nam je da tu nastavu pohađa četvoro đaka. Nismo saznali kog su uzrasta. Učiteljica dolazi iz Gornjeg Milanovca.

foto: Dveri GM

Da li pomoćnica predsednika opštine zadužena za prosvetu zna da je ova škola napravljena ne tako davno, osamdesetih godina prošlog veka? Napravili su je takođe meštani samodoprinosom i ličnim radom. Dva puta je dobijala nagradu za najlepše seoske školsko dvorište u Srbiji. Da li zna u kakvom je sada stanju? Da li u opšte zna da dođe do ove škole? Šta planira da uradi sa ovom zgradom avetinjskog izgleda?

foto: Dveri GM

Tragično je to što se u njoj nalazi i jedino glasačko mesto u selu. Znači, tu su dolazili i ljudi iz Opštinske uprave. A možda im niko nije rekao da se radi o zgradi škole,“ stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim Dveri OO GM.

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Violeta

Prethodni članak

Crnućanka na portalu Muzički informativni centar Srbije

Sledeći članak

Miketić: Hitno preći na gas ili organizujemo proteste – nova toplana pogoršala zagađenje vazduha za 20 procenata u Milanovcu