• 30.09.2023.

Dveri GM: Zašto ćute JKP, Opština i nadležne službe?

„U našem saopštenju od pre oko dva meseca javno smo ukazali na niz nepravilnosti u radu JKP Gornji Milanovac. Posebno smo ukazali na praksu neizdavanja fiskalnih računa i većeg obračuna PDV-a za pojedine usluge. Čudno je da na te naše primedbe ama baš niko nije reagovao,“  kažu iz SP Dveri OO G. Milanovac, čije saopštenje prenosimo.

„U Zakonu o porezu na dodatu vrednost, član 23, tačka 21, jasno stoji da se upravljanje grobljima i pogrebne usluge oporezuju po posebnoj stopi od 10%. JKP Gornji Milanovac, međutim, svojim korisnicima za zakup grobnih mesta obračunava PDV po stopi od 20%. Skrenuli smo im pažnju na to i još im pokazali da se za istu uslugu u Beogradu PDV obračunava po stopi od 10%.

Sa pravom smo očekivali da će se tim povodom neko iz JKP-a oglasiti, dati neko obrazloženje, demantovati nas ili, ako smo u pravu, a jesmo očigledno, potvrditi to i obećati promenu u najskorije vreme. U tom slučaju logično bi bilo i obeštećenje građana kojima je PDV pogrešno obračunat.
Međutim, ništa. Muk. A radi se o ozbiljnoj grešci koja, praktično, predstavlja zavlačenje ruke u džep građana. Ozbiljno je mislimo i to što se za pomenutu uslugu ne izdaju fiskalni računi. Koliko je to ozbiljno najbolje znaju privatni preduzetnici u našoj opštini.

Logično je bilo da se tim povodom najpre oglasi prvi čovek JKP-a, neki njegov zamenik ili bar šef računovodstva. Čudno je što nije bilo reagovanja ni opštinskih funkcionera i njihovih stručnih službi. Oni su ti koji su postavili rukovodstvo JKP-a i imaju obavezu da nadgledaju njegov rad. Nisu reagovale ni inspekcijske službe. Nije reagovao, čak, ni opštinski Ombudsman čiji je osnovni zadatak da štiti prava građana, koja su u ovom slučaju očigledno ugrožena.

Mi smo saopštenje objavili javno u lokalnim medijima. Objavio ga je i čačanski Ozonpress. Kako je moguće da ga niko od gore pomenutih nije video i nije našao za shodno da reaguje na ovaj ili onaj način. Šta to znači? Ćutanje očigledno pokazuje nameru da se i dalje nastavi sa istom praksom. Šta ako ta praksa nije dobra? Institucije su dužne da nam daju neophodna objašnjenja, a ne da ćute.

Da li ovo ćutanje znači da moramo zvanično da se obraćamo nadležnim institucijama i da se za svoja prava borimo i po sudovima. Zar ništa ne može da se reši na jedan razuman način? Greške su uvek moguće i uz dobru volju lako ih je ispraviti, osim ukoliko su namerne. Vlast i administracija moraju da imaju svest o tome da su oni tu da služe narodu, a ne narod njima.

Na kraju želimo da se osvrnemo i na nemili događaj u kome je eksplodiralo vozilo Javnog preduzeća za izgradnju opštine. Tako nešto nije zabeleženo u skorijoj istoriji Gornjeg Milanovca. Pogotovu kada se radi o vozilima u državnoj svojini. Pitamo se, šta može da bude uzrok tome, jer je očigledno da se ne radi o slučajnosti? Ko bi i zašto mogao da ima neraščišćene račune sa jednim lokalnim javnim preduzećem? Teško da bi neko iz razloga lične netrpeljivosti nasrnuo na imovinu preduzeća. Nadamo se da će istraga dati odgovor na ova pitanja.

Inače, tvrdnja da Javno preduzeće za izgradnju neće pretrpeti štetu jer su vozila osigurana, nije sasvim tačna. Sama činjenica da se to dogodilo uznemirila je sve građane naše opštine, a zaposlene u Javnom preduzeću za izgradnju sigurno još i više. Nama ostaje samo da se nadamo da se ovakve stvari ubuduće neće više dešavati u našem gradu,“ stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Violeta

Prethodni članak

Gornji Milanovac domaćin turnira u malom fudbalu „COCA COLA CUP“

Sledeći članak

Novih osam medalja za KK „Do Kan“