• 18.05.2022.

Dveri GM: Zašto su nam česme suve

foto: pixabay.com

„Dugotrajni period bez obilnijih padavina nedvosmisleno je objektivan uzrok za nizak vodostaj na svim vodotokovima i osnovni razlog za trenutnu situaciju u vodosnabdevanju domaćinstava na gradskom i seoskom području naše opštine,“ kaže se u saopštenju SP Dveri OO Gornji Milanovac koje prenosimo u celosti.

„Ali mi živimo u 21. veku. Šest do dvanaest sati dnevno u letnjem periodu bez vode!? Da li je do ovoga moralo doći na ovaj način? Da li je neke mere trebalo mnogo ranije i preventivnije preduzeti? Da li su baš svi od fabrike vode Rzav u Arilju do sektora „Vodovod i kanalizacija“ JKP Gornji Milanovac uradili svoj posao kako treba?

Skoro sve elementarne nepogode se danas mogu relativno precizno pratiti i prognozirati. Pogotovu vremenske nepogode kao što su obilnije padavine, visoke temperature i dugotrajne suše. Redovno na medijima i društvenim mrežama dobijamo informacije o raznim alarmima – žutim, narandžastim, roze, crvenim…

Da li neka takva gradacija i takav način alarmiranja postoji i u vodovodnom sistemu Rzav? Da li je trebalo neka lampica da se upali i signalizira povećanu potrošnju i naglo opadanje nivo vode u akumulaciji mnogo pre no što su počela višečasovna isključenja?

Proglašena je vanredna situaciju na teritoriji opštine zbog nestašice vode nakon prethodnih upozorenja i isključenja vode. Zavedene su još rigoroznije mere isključivanja i priprećeno kažnjavanjem neposlušnih. A šta je alternativa ili plan B? Kako da građani imaju vodu, valjda to treba rešiti? Tek se tada uvidelo da nemamo dovoljno cisterni, ali zato imamo „pametne kontejnere“!? I kakav je to plan dotura vode cisternama? U jeku poljoprivrednih radova „cisterna će snabdevati građane u selima“!? Valjda treba da se zna u koje vreme i na kom mestu će biti cisterna da građani mogu da dođu i preuzmu vodu.

Ništa novo nije i to da je problem u kvalitetu i dotrajalosti cevovoda, to već znamo decenijama. Ali decenijama plaćamo komunalne usluge i poreze lokalnoj administraciji. Pa valjda i to jednom mora da se reši i krene u ozbiljnu investiciju i rekonstrukciju.

Ne gospodo, možete relativizovati do mile volje očigledno je da je neki „šraf“ otkazao i da se neka lampica nije na vreme upalila pa smo došli u ovu situaciju.

I na kraju pitanje za meštane varošice Rudnik koja ovih dana ima uredno vodosnabdevanje iz svojih izvora – da li im je baš neophodno da dobiju vodu sa Rzava,“s stoji u saopštenju koje potpisuje medisjki tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

Pratite portal GMinfo.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Violeta

Prethodni članak

„Ulica Zanatskog srca“ u Atomskoj banji Gornja Trepča

Sledeći članak

Treća doza od danas, građanima SMS i mejl sa instrukcijama