• 26 oktobra, 2020

Dveri: Krečimo kuću, a krov prokišnjava

foto: GMinfo

Iz OO Dveri Gornji Milanovac smatraju da treba pitati građane da li žele vizitorski centar ili kanalizacionu mrežu na Rudniku, kao i da li žele dvorac u Takovu ili kružni tok na raskrsnici ulica Vojvode Mišića i Železničke.

Jedno od osnovnih pitanja koje se postavlja, kada se radi o funkcionisanju lokalne samouprave, jeste ko određuje koji su projekti potrebni i važni i sa kojim će se prioritetom realizovati? Logično bi bilo da se o odabiru i prioritetu projekata koji se finansiraju (ili sufinansiraju) sredstvima iz lokalnog budžeta pitaju građani. Oni su ti koji najvećim delom pune lokalni budžet i zbog kojih se realizuju projekti. Njihov interes i njihove želje bi trebalo da budu neprikosnoveni i na prvom mestu. Nezavisno od toga da li sredstva dolaze iz nekog ministarstva ili iz lokalnog budžeta – kažu Dverima.

Zašto se pokrećete ovo pitanje?

Razlog je što nam se čini da se daju velika sredstva za realizaciju projekata koji nisu od prioritetne važnosti za našu lokalnu zajednicu. Pomenimo „pametne kontejnere“, „dečje igralište iznad Starog suda“ i evo sada „pistu u Pranjanima“. Za kontejnere je dato 27 miliona, za igralište 7 miliona, za pistu do sada 42 miliona. A nisu ovo jedini projekti za koje mislimo da nam sada nisu najpotrebniji. U vreme opšte krize u celom svetu, trošiti novac na nešto što nije neophodno i što ne doprinosi ekonomskom napretku društva, može se u budućnosti pokazati kao veliki propust.

Dverjani ističu da se brzo zaboravilo vreme kada se iz razvijenih zemalja dobija pomoć i za neke elementarne potrebe.

– Smatramo da treba pitati građane da li žele vizitorski centar ili kanalizacionu mrežu na Rudniku, da li žele dvorac u Takovu ili kružni tok na raskrsnici Vojvode Mišića i Železničke? Opravdanje da se ovakvim investicijama želi podstaći razvoj turizma u našoj opštini je na klimavim nogama. Milanovac je, pre svega, poljoprivredno-industrijsko mesto i nikada neće biti Budva – izričiti su u milanovačkom odboru Dveri.

Milanovački dverjani navode dva ilustrativna primera iz naše opštine.

– Naravno, govorimo na osnovu podataka koji su objavljeni u medijima. Za adaptaciju tri prostorije u vrtiću data su četiri miliona, čime su obezbeđena mesta za 75-oro mališana. To je izvanredno. Sa druge strane, na dečje igralište iznad zgrade starog suda potrošeno je sedam miliona. U prvom slučaju rešen je veliki problem za 75 porodica. U drugom slučaju radi se o skoro duplo većem ulaganju sa neuporedivo manjim efektom, igralištu koje je namenjeno deci predškolskog uzrasta. Pri tome, srušeno je staro igralište koje je funkcionisalo prethodnih dvadesetak godina i koje su mogla da koriste i deca mlađeg školskog uzrasta. Razlog je što sprave nisu imale sertifikat. Koliko nam je poznato, ozbiljnog povređivanja dece na tom igralištu nije bilo.

Predstavnici Dveri u Gornjem Milanovcu pitaju da li se za stare igračke, uz izvesnu prepravku, ukoliko je bila neophodna, mogao dobiti potreban sertifikat o bezbednoj upotrebi.

Ovako, potrošeno je velikih sedam miliona sa kojima je mnogo toga moglo da se uradi. Sa 60.000,00 evra opština je, na primer, mogla da izgradi 2-3 stana za socijalne slučajeve, da pomogne lečenje nekog bolesnog deteta, da nabavi potrebnu opremu za bolnicu, da olakša život starijim i nemoćnim licima, invalidima i sl. Ono što smo dobili za taj novac baš i ne ostavlja neki utisak. Najimpresivnije na tom igralištu su klupe i kante za smeće. Ima ih baš mnogo i vrlo je verovatno da su skuplje i od igračaka. Dobro bi bilo kada bi nam opštinari predočili specifikaciju troškova za pojedine elemente mobilijara i delova igrališta, pa da svi građani mogu da vide da li su cene realne i sa kakvom se odgovornošću troše njihove pare – kažu u Dverima.

Prema mišljenju milanovčkih dverjana dati 42 miliona za travnatu pistu u Pranjanima je, kažu, previše.

– Naravno, da mi nismo protiv izgradnje spomen kompleksa. Naprotiv, ali, u ovoj situaciji, izdvojiti toliki novac za to mislimo da je nepotrebno. Uostalom, glavni finansijeri celog tog projekta bi trebalo da budu Amerikanci. Ipak su spašavani njihovi piloti. Ubeđeni smo da bi veliki broj njih bio spreman da pomogne. Međutim, ako je to za njih skupo, za nas je još skuplje. Takođe, sama Ravna Gora, i bez tako velikih ulaganja, može da privuče veliki broj turista. Potrebno je samo da se o njoj počne da priča na drugačiji, slobodniji i realniji način – kažu u OO Dveri.

Oni podvlače da nisu protiv pomenutih projekata, samo im se čini da veličina ulaganja i redosled njihove realizacije nisu u skladu sa vremenom u kome živimo.

V.P. gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

MUP: Od 16. do 22. septembra međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja

Sledeći članak

Kursna lista – 16. septembar