• 5 јуна, 2020

Dveri: Milanovačka autobuska stajališta na nedozvoljenim mestima i neuređena

Većina autobuskih stajališta u našem gradu se nalazi na nedozvoljenim mestima i nisu u potpunosti uređena, kažu iz OO Dveri G. Milanovac.

foto: Dveri

„Za uspešno funkcionisanje autobuskog prevoza neophodno je imati i uređena autobuska stajališta, onako kako je to propisano Zakonom, Pravilnikom o bližim saobraćajno-tehničkim i drugim uslovima za izgradnju, održavanje i eksploataciju autobuskih stanica i autobuskih stajališta i kako je to svuda u civilizovanom svetu. U pomenutom Pravilniku, član 19, stoji da autobusko stajalište treba da bude jasno obeleženo horizontalnom i vertikalnom signalizacijom, da ima istaknut naziv, nadstrešnicu, uzdignutu površinu za putnike i korpu za otpatke. Jednostavnim obilaskom stajališta na užem gradskom području, kojih je tridesetak, nije teško konstatovati da ne postoji ni jedno koje ispunjava sve propisane uslove. Postoje samo 3-4 stajališta koja imaju nadstrešnicu, korpu za otpatke i vertikalni saobraćajni znak. Ni jedno stajalište nema naziv i uzdignutu površinu za putnike. Ogromna većina nema nadstrešnicu i korpu za otpatke. O oznakama autobusa koji tu staju, šematskog prikaza linija i redu vožnje, izlišno je i govoriti,“ ističu iz OO Dveri.

foto: Dveri

Oni u svom saopštenju kažu da je najveći problem, međutim, taj što postoje stajališta koja se nalaze na nedozvoljenim mestima i koja su potpuno neuređena.

foto: Dveri

To je, pre svega, stajalište kod PIK-a, u smeru ka centru grada, koje je takvo da kada putnik izađe iz autobusa može samo da stane na neuređenu travnatu površinu i da se sa velikom verovatnoćom strmoglavi ka Ulici Radovana Grkovića. Potpuno ista situacija je i sa stajalištem u Backovcu, kod salona nameštaja „Dalas“, u smeru ka Metalcu.

Dverjani navode da „ništa manje nisu „nezgodna“ i stajališta kod Suda i prekoputa zgrade MUP-a“.

Njih je praktično uzurpirao Parking servis. Tu se iz autobusa ne izlazi na stajalište, nego na parkiralište za automobile. Posebno je nezgodno kada su parking mesta zauzeta i putnik praktično nema gde da stane. Naravno, nezgodan je i ulazak u autobus. Malo je čudno da to nije zasmetalo ni jednom od naših saobraćajaca koji to gledaju svakodnevno! Zaista, kome je moglo da padne na pamet da na autobuskom stajalištu iscrta parking mesta? Možda je redosled poteza bio i obrnut, ali to ništa ne menja,“ ističu iz OO Dveri i dodaju da na stajalištu prekoputa Bolnice, u smeru ka Čačku, kada se  izlazi iz autobusa nailazi pravo na veliku kantu za smeće.

foto: Dveri

Dverjani pitaju „kada je ovako u gradu, kako li je po selima?“

„Najzad, da li uopšte da pominjemo i taksi stanice? To je tek prava kaubojština! Snalazi se ko kako ume i zna. Gospodo opštinari, regulisanje saobraćaja je stručan, ozbiljan i odgovoran posao! Saobraćajni nered je iz dana u dan sve veći,“ stoji u saopštenju OO Dveri.

Violeta

Prethodni članak

Po bod Radničkom i Metalcu

Sledeći članak

Kolumna; O Handkeu – “za” i “protiv”