• 08.12.2023.

Dveri: Pobrkani lončići

foto: Dveri GM

„Pre nekih nedelju dana, rukovodilac komunalnog sektora u JKP, očitao je lekciju sugrađanima o tome kako oni nesavesno odlažu kabasti otpad. Kritikovani su da ga ostavljaju pored običnih metalnih kontejnera za dnevno iznošenje smeća, iako za to postoje drugačiji putevi i načini odlaganja, koji su stanovnicima opštine obezbeđeni. Na taj način otežava se rad radnicima JKP-a, što loše utiče na njih, a kvari i ekološku sliku grada,“ kaže se u saopštenju SP Dveri OO Gornji Milanovac koje prenosimo u celosti.

„Ali, da li je baš tako! Ti drugačiji putevi i načini odlaganja svode se na to da građani sami odvoze svoj kabasti otpad na deponiju na Vujnu, ili da čekaju određeni dan na proleće ili na jesen kada JKP velikodušno postavi kontejner negde u blizini na jedan dan.

Pa, zar neko stvarno misli da građani treba da svaku veću kutiju, slomljenu stolicu ili neki rashodovani uređaj voze na Vujan? To za gospodina iz JKP-a nije daleko. Posebna pogodnost, po njemu, je to što ne mora da se ide na samu deponiju, već samo do ulaznog terminala gde se nalaze četiri velika kontejnera za pretovar!?

Neverovatno je da odgovorni u JKP-u ne shvataju da je potreba građana za odlaganjem kabastog otpada svakodnevna, a ne samo dva puta u toku godine. I kada postave taj kontejner, on se napuni za par sati. Šta ako neko nije tu toga dana? Treba li svoj kabasti otpad da drži u kući do ko zna kada?

Zar im nije jasno da tu potrebu imaju građani na celoj teritoriji opštine, pa i na seoskom području. Možda su njihove potrebe i veće nego na gradskom području. Treba li i oni da odvoze otpad na Vujan?

Zašto moraju građani pojedinačno da odlaze do Mlakovca i odlažu otpad u ta neka četiri kontejnera? Zašto se kontejneri ne razmeste po gradu i po selima i da uvek budu na istim mestima? Valjda je lakše napuniti kontejner tu, u gradu, ili u selu, pa ga odvesti na Vujan, nego da meštani pojedinačno odlaze do Mlakovca.

Umesto da se poboljša organizacija prikupljanja i odvoženja kabastog otpada, preti se dronovima i lovačkim kamerama! Nije na JKP-u da lovi i disciplinuje građane. Već treba da osluškuju i prate njihove potrebe i da im u što kraćem roku izlaze u susret. Ne postoje građani zbog JKP-a, već obrnuto! Ne finansira JKP građane, nego građani JKP! Ko kome treba da pruža usluge? Jer, ako nešto ne ide kako treba, onda je valjda lakše, i logičnije, promeniti rukovodstvo JKP-a, nego li građane,“ stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

*Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

 

 

Violeta

Prethodni članak

Od sutra povećanje penzija – evo koliko će biti za one sa najmanjim i najvećim primanjima

Sledeći članak

Prvi novembarski dan gotovo kao letnji, temperatura do 28 stepeni