• 04.12.2023.

Dveri: Rokovi se ne poštuju, poslovi se ne završavaju, samo se otvaraju novi

Lomina na Rudniku, foto: Dveri GM

„Dveri će se i dalje prevashodno baviti lokalnom problematikom. Potrudićemo se da se oglasimo i u vezi seoskih vodovoda, uzurpiranja javnih površina u gradu, problema zdravstvenih radnika, kladionica, muka meštana Takova sa pristupnom saobraćajnicom…“ kaže se u saopštenju Dveri OO Gornji Milanovac.

Saopštenje prenosimo u celosti

„Vlast, oličena samo u jednoj ličnosti, ili je tačnije reći „pojmu“, i dalje nemilice udara na zdrav razum i intelekt. Džordž Orvel je davno u svojoj knjizi „1984“, ovako to opisao, a veoma verno oslikava našu današnjicu:

„Veliki Brat je ruho u kome se Partija prikazuje svetu. Njegova funkcija je da bude žiža u koju će se sticati ljubav, strah i poštovanje, dakle osećanja koja se lakše mogu imati prema jedinki nego prema organizaciji. Ispod Velikog Brata dolazi Uža partija, čije je članstvo ograničeno … na nešto manje od dva odsto stanovništva …

Ispod Uže dolazi Šira partija, koja se, ako za Užu partiju kažemo da je mozak države, može opravdano uporediti s rukama.

Ispod nje dolaze zaglupljene mase koje po običaju nazivamo „prolima“, i koje sačinjavaju oko 85 odsto stanovništva.“

Izvinjavamo se svima koji su se prepoznali, nije nam to bila namera.

Ovim uvodom samo hoćemo da otklonimo dilemu i zatražimo razumevanje naših sugrađana što se ne bavimo pucnjavom u selu Banjska, istorijskim govorom predsednika u Generalnoj skupštini, pomoći roditeljima dece do 16 godina starosti, pa i opet penzionerima, smanjenjem ili povećanjem cena osnovinih životnih namirnica i potrepština, parizerom ili zaustavljanjem nasilja na protestima koji su sada očigledno u rukama određenih političkih stranaka a ne naroda, vanrednim izborima i šta će odlučiti „nadležni“ u dogovoru sa „prinudnim upravnikom“.

Dveri će se ipak prevashodno oglašavati u vezi problema naših sugrađana. Izvinjavamo se svima koji su nam se obratili proteklih letnjih meseci. Nismo ih zaboravili, jednostavno neke druge obaveze su nas sprečile da detaljnije ispitamo sve što su nam dostavili i na šta se žale. Ne možemo im sto posto obećati, ali potrudićemo se da se oglasimo i u vezi vodovoda u Mutnju, uzurpiranja javnih površina u gradu, problema zdravstvenih radnika, kladionica, muka meštana Takova sa pristupnom saobraćajnicom…

Do sada smo najčešće postavljali pitanja opštinskim čelnicima u vezi ne ispunjavanja obećanja i obaveza. Ovoga puta ćemo vam umesto njih odgovoriti na neka od tih pitanja.

Varošica Rudnik je veliko gradilište, reče predsednik opštine. A ne reče kada će svi ti radovi biti okončani. Gradilište ili ugradilište? Mi bi da vidimo da je nešto i izgrađeno a ne da se samo gradi. Rokovi se ne poštuju, poslovi se ne završavaju samo se otvaraju novi. A već je jesen, na Rudniku ona kratko traje i zima je brzo sustiže.

foto: Dveri GM

Ničim izazvani krenuli su da prave kanalizaciju, bez sazivanja zbora građana, bez javnog uvida u projektnu dokumentaciju, izjašnjavanja, objave koliko će nas to koštati. Jer sve to mi na kraju plaćamo čak i ovo što nam doniraju iz EU, budite sigurni.

Ali kod tih donacija se moraju ispoštovati neki rokovi. Ako se to ne uradi plaćaju se penali. Zbog toga su brže bolje uradili projekat. To je barem sada lako, imaju Gugl mape i Geo Srbiju. Verovatno nisu ni prošli kroz Rudnik. Koga briga da li to išta vredi. Važno je da je projekat tu i da se može aplicirati za donaciju. A onda slede političari sa svojim hvalospevima i ulizivanjima šefovima, samohvalisanjem i najavama istorijskih dostignuća.

„Cilj nam je da priključimo svako domaćinstvo na Rudniku…“ obeća predsednik opštine kada je obišao gradilište deset dana nakon isteka roka za završetak radova i najavio da će sve biti završeno „u roku do kraja septembra meseca“. A i to je za pet dana, u subotu.

Kada će početi radovi, koji će njihov obim biti, do kada će ulice biti zatvorene, a još uvek nisu u potpunoj funkciji ili kako izvođač reče „vraćeni u pređašnje stanje“, stanovnike Rudnika niko nije upoznao.

Najdrastičnije je bilo u Malom raju, Lomina i Omladinska ulica. Nebrojeno puta su presecani kablovi i cevi starog vodovoda, zbog poremećenog tla i teških kamiona i sada svakodnevno pucaju vodovodne cevi. A i ove kiše, koliko god su dobro došle jer su napokon oprale prašinu i nanetu zemlju, stvorile su problema sa blatom i nanele šljunak i ostali ostavljeni materijal. To da šahte nisu u nivou sa ulicama je već postalo sasvim normalno…

Na Rudniku, inače, i sada barem 90 odsto domaćinstava ima urednu kanalizaciju i septičke jame. Nemaju je samo stambene zgrade i društveni objekti. Otkupom državnih i društvenih stanova devedesetih godina prošlog veka mnoge stvari su zanemarene pa i kanalizacija. To je i razlog što se na ulazu u varošicu iz pravca Gornjeg Milanovca, izlivaju fekalije.

Sa druge strane, hajde da vidim kako će to ovaj njihov projekat da obezbedi da se svaka kuća priključi na kanalizacionu mrežu koju grade i kada će to otprilike biti.

Iz fizike za šesti razred nam je poznato da voda u vodovodnoj mreži može da ide i uzbrdo, zahvaljujući zakonu spojenih sudova, čak i vlaga (voda) ide uz zid, ali da je neko patentirao da i fekalije mogu preko brda to još nismo čuli“, stoji u saopštenju koje potpisuje Nebojša Stanković, predsednik OO Dveri.

Violeta

Prethodni članak

Proleter: U sredu ponovo počinje sa radom naša najveća prodavnica

Sledeći članak

U Srbiji sutra Dan žalosti zbog događaja na Kosovu