• 18 septembra, 2020

Dveri: Svetosavska čestitka

Svim prosvetnim radnicima u našoj opštini čestitamo slavu Svetog Savu i želimo im da u svom važnom i čestitom poslu postignu što bolje rezultate, stoji se u saopštenju OO Dveri.

Iz tog opštinskog odbora u saopštenju kažu da je“ nadaju da će njihov trud i zalaganje biti prepoznati i adekvatno nagrađeni od strane društvene zajednice. Njihovo istrajavanje na svetosavskom putu najbolja je garancija da ćemo se kao društvo kretati napred u pravom smeru.“

– Ovom prilikom želimo da podsetimo one koji odlučuju o prosveti da prema procenama OECD-a za normalan razvoj zemlje bar 20 odsto stanovnika trebalo bi da bude visokoobrazovano, jer obrazovanje doprinosi kvalitetu radne snage, inovacijama, istraživanjima i otvaranju novih radnih mesta. Najobrazovanije nacije sa preko 50 odsto visokoobrazovanih su Kanada, Izrael, Japan itd. Sve one izdvajaju godišnje za obrazovanje više od 6 odsto BDP-a, koliki je i prosek u EU (u SAD skoro 10 odsrto). Srbija, međutim, izdvaja svega 4,5 odsto, a u nauku mizernih 0,5 odsto, izuzev Albanije, najmanje u regionu. Zato nije ni čudo što je po poslednjem popisu iz 2011. u našoj opštini bilo više od 40 odsto stanovnika starijih od 15 godina samo sa osnovnom školom ili samo sa nekoliko razreda osnovne škole. Nadamo se da će popis 2021. godine pokazati mnogo bolje rezultate. Pri tome je neophodna maksimalna pomoć lokalne samouprave, za koju se nadamo da neće izostati, i da uskoro neće biti problema poput plaćanja putnih troškova i sličnog – ističe se u saopštenju i dodaje:

– Podizanjem ugleda prosvetnih radnika i sankcionisanjem svih nedoličnih ponašanja, poput prodaje i kupovine diploma, izgradićemo uspešan obrazovni sistem, ali i sveukupni sistem vrednosti. U suprotnom, uzalud su nam najsavremenija nastavna sredstva i dostignuća, poput hologramskih nastavnika. Zar treba da nam se ponovi slučaj da se na PMF-u u Novom Sadu za studije fizike prijavi jedan student, iako znamo da je ovo zanimanje deficitarno (a nije bolje ni na odseku za biologiju, geografiju, matematiku).

Iz OO Dveri pitaju zašto naši najbolji srednjoškolci ne žele da se školuju za profesije nastavnika.

U saopštenju OO Dveri podsećaju javnost da je Sveti Sava i slava SP „DVERI“ i da su je, kako kažu, skromno proslavili u svojim prostorijama. Oni napominju da će uvek svom delovanju  se truditi da slede putokaze Svetoga Save čija je aktuelnost neprolazna.

Violeta

Prethodni članak

U sredu predstavljanje knjige DERBI, Dragiše Kovačevića

Sledeći članak

Predsednik opštine čestitao Savindan