• 19 aprila, 2021

Dveri u GM: Slobodan seljak je opasan po režim, zato se naš krompir baca

Boško Obradović i Milovan Jakovljević, foto: GMInfo

Jezivo je i krajnje dramatično da u jednoj rodnoj godini naši poljoprivredni proizvođači moraju praktično da bacaju ono što su proizveli zato što nemaju tržište gde to mogu da plasiraju, niti su ispunjena obećanja nadležnih državnih organa, posebno resornog ministra, da će biti rešen problem otkupa, izjavio je lider Dveri, Boško Obradović, prilikom posete Gornjem Milanovcu i selu Teočin. Delegacija Dveri bila je juče tim povodom u domaćinstvima koja se bave proizvodnjom krompira na veliko.

– Još je tragičnije, da u doba pandemije, kada strada kompletna privreda, srpski seljak bude zaboravljen, dok naša država maksimalno pomaže i podržava strane investitore i kompanije, – rekao je Obradović za GMinfo. – Kada se mi budemo pitali i odlučivali po ovoj temi, radićemo sve suprotno od aktuelne vlasti. Umesto podrške stranim kompanijama, sve subvencije, poreske olakšice i razne izvozne garancije, usmerićemo ka domaćem privredniku i poljoprivredniku. To prevashodno znači da će seljak od države dobiti i neku vrstu garantovanog otkupa i cene, na osnovu čega bi mogao uopšte da planira proizvodnju. 

Boško Obradović, foto: GMInfo

Kako će seljak, koji baca svoj proizvod, vratiti dugove bankama, kako će investirati u buduću sezonu, kako će im uopšte preživeti porodice, pitaju se u Dverima smatrajući da bi država ubuduće, kako bi se izbegao tako loš scenarijo, jednostavno morala da se umeša na domaće tržište.

– Zbog uvozničkog lobija, koji po damping cenama uništava konkurenciju domaćeg proizvođača, i što nemamo carinske i vancarinske mere za zaštitu domaće robe, mi smo pokrenuli kampanju „kupujmo domaće, budimo solidarni“, da barem kao građani, posebno u pandemiji, nabavljamo od domaćih proizvođača i tako im pomognemo, – dodaje Obradović na pitanje kakva bi bila konkretna rešenja. – Predložili smo u tom smislu i koncept robnih vaučera, kojima bi država pomagala socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, a s kojima bi ti ljudi onda kupovali domaću prehrambenu i industrijsku robu. Mi čak smatramo da na svim javnim nabavkama u vreme kovida, država treba da nabavlja svu potrebnu robu isključivo od domaćih proizvođača.

foto: GMInfo

Potpredsednik Dveri, ujedno zadužen za pitanja iz oblasti poljoprivrede, Milovan Jakovljević, navodi i konkretan primer.

– Doneo sam krompir, koji sam malopre kupio u jednom supermarketu u Milanovcu. Cena ovog krompira je 54,99 dinara. Deklarativna oznaka mu je „crveni krompir, opran, rinfuz“. Tu čak ne postoji ništa na osnovu čega bismo mogli da utvrdimo da li on uopšte nutritivno sadrži sve one vrednosti za naše standarde ili ne, – kaže Jakovljević. – Zašto je krompir u megamarketima 55 dinara, a srpski seljak ne može da ga proda ni po 10? Zato što ga je uvoznik dopremio iz Belgije, a belgijski seljak ima subvenciju od 11 euro centi. Ovaj krompir, sa svim troškovima, koji je gore plaćen od 4 do 6 euro centi, u Srbiji ne prelazi cenu od 10 centi. Međutim, monopolistima ovde, tim hiper mega lancima, nije dozvoljeno da kupuju srpski krompir, osim od prijatelja režima, koji su omogućili instalaciju tih megamarketa, – objašnjava Jakovljević.

Milovan Jakovljević, foto: GMInfo

Na pitanje kako misle da se izbore sa pritiscima iz država EU i drugih, kada su one uveliko navikle da ovde plasiraju robu po povoljnim uslovima i povlasticama koje im obezbeđuju i garantuju međunarodni sporazumi sa Srbijom, poput Lisabonskog i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Dveri kažu:

– Upravo čak i u SSP-u, iako smo mi protivnici takvog sporazuma, nalazimo tačna mesta gde država Srbija i njena Vlada mogu da nađu utemeljenje za zaštitu nelojalne konkurencije domaćem proizvođaču, – napominje Jakovljveić. –  A zašto onda oni to ne rade? Pa, opet zbog političkih razloga. Zato što ovom režimu nije potreban ekonomski nezavistan, slobodouman srpski seljak, već onaj koji će da mota kablove za 200, 300 eura u stranim kompanijama. Prosečan srpski seljak, koji bi po nekim realnim mogućnostima, mesečno trebalo da ima minimum 1000, 1500 eura zarade, bio bi slobodan, mogao bi da se stalno edukuje, da komunicira sa drugim kulturama po pitanju posla, da razmenjuje sa svima mišljenja. Ali kao takav, on je vrlo opasan po ovakav režim, jer bi glasao slobodno, po svojoj volji. A kada je usresređen na golu egzistenciju, kao sada, on može samo s vremena na vreme da pročita Informer i pogleda Pink. Sva njegova misija se zasniva na pukom preživaljavanju i da gleda rijaliti programe kako bi prividno uživao u tuđim, nizgled lepšim, životima. – pojašnjavaju Dverjani.

foto: GMInfo

Da bi se eventualni otpor i pritisak otklonili, naglašava Jakovljevič, sistemom reciprociteta, na koji se i ovaj režim poziva, mi bismo imali pravo da potpuno uvedemo vancarinske mere, takozvane prelemane, zatim subvencije i donesemo platformu održivog razvoja, na osnovu koje će srpski seljak znati, sad u martu, koja će biti cena krompira.

– Ona ne mora da bude 50 dinara. Ako je cena koštanja proizvodnje 18 dinara, država mora da mu garantuje makar toliko. A to što mi još nemamo ni preradne centre, posebna je priča, – dodaje on. – Od ovog krompira se pravi preko 2000 proizvoda u svetu. I mi nismo u stanju da za 7 miliona stanovnika ove države, pri proizvodnji od 600.000 tona, 90 kilograma po glavi stanovnika, obezbedimo barem krompir za naše porodice, nego ga uvozimo iz Belgije? Pa, ovo bacanje krompira stvoriće i ekološki problem. Biće puni potoci i reke neprodatog krompira, – upozoravaju iz Dveri.

foto: Dveri

Obradović i Jakovljević, sa članovima Dveri iz Gornjeg Milanovca, posetili su zabrinute proizvođače u Teočinu. Oni naglašavaju da u ovom, i ostalim selima Rudničko-takovskog kraja, trenutno ima uskladišteno milion kilograma krompira čiji je plasman neizvesniji nego ikad.

M.Mijatović/gminfo.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Covid -19 u GM: Izveštaj iz Opšte bolnice -13. mart

Sledeći članak

Gradi se prva benzinska pumpa na auto-putu „Miloš Veliki“