• 15 avgusta, 2020

Dveri: Zalažemo se za normalnu i demokratsku Srbiju

foto: GMinfo, arhiva

„Zapostavljanje struke i stručnosti u 21. veku vodi direktno u katastrofu. Ako bi se u Gornjem Milanovcu još četiri godine zapostavljala struka, to bi dovelo do takvih posledica od kojih bi se opština Gornji Milanovac teško mogla oporaviti, kaže se u saopštenju OO Dveri u Gornjem Milanovcu.

– Postoji više razloga zbog čega je ova i ovakva vlast u Gornjem Milanovcu neodrživa, pogotovu na duže staze. Prvi je taj što su pobedu na izborima postigli maksimalnom zloupotrebom funkcija, lažnim sakrivanjem iza imena predsednika Republike, ucenama zaposlenih u Opštini i u javnim preduzećima, korišćenjem narodnih para u političke svrhe i, naravno, najverovatnijom krađom glasova kako je to u celoj Srbiji – kažu milanovački dverjani.

Oni navode da je „drugi važan razlog zbog čega je ova vlast nemoguća taj da ona apsolutno ne zna šta će da radi sa ovim gradom i Opštinom u celini“.

– Oni jednostavno nemaju nikakvu strategiju razvoja i neprekidno ponavljaju jedne iste stvari od pristupne saobraćajnice, preko industrijske zone do dvorca u Takovu. Sva ostala njihova aktivnost u protekle četiri godine svodi se na dovršavanje onoga što je započela prethodna vlast i na tekuće održavanje postojeće infrastrukture. Nikada u svojoj istoriji od osnivanja grada Milanovac za četiri godine nije manje napredovao i nije bio dezorijentisaniji. Nekadašnje „privredno čudo“ koje je privlačilo ljude iz cele Jugoslavije, postalo je mesto iz koga mnogi, a pogotovu mladi, žele da odu – stoji se u saopštenju OO Dveri.

Oni kažu da zapostavljanje struke i stručnosti u 21. veku vodi direktno u katastrofu.

– Ako bi se u Gornjem Milanovcu još četiri godine zapostavljala struka, to bi dovelo do takvih posledica od kojih bi se opština Gornji Milanovac teško mogla oporaviti. Vidimo da su nam neka važna preduzeća u krizi, da mladi odlaze glavom bez obzira. Korona je veliki test koji nam je pokazao da mi nismo izolovano ostrvo i da nije dovoljno samo krpiti ulice, krečiti i renovirati neke ustanove. Moramo se pripremati za krizne situacije kojih će sigurno biti u budućnosti, a pre svega za izvesnu ekonomsku krizu na koju, po svemu sudeći, nećemo dugo čekati. Moraju se stvarati uslovi za razvoj i primenu novih tehnologija, raditi na permanentnom obrazovanju svih članova društva, podsticati kreativnost i preduzimljivost svih koji mogu da doprinesu razvoju naše opštine – ističe se u sapštenju.

Dverjani smatraju da je za to „potrebna strategija, koju ne mogu da osmisle i sprovedu nestručni ljudi.“

– Neshvatljivo je da postavljanjem nedovoljno obrazovanih i neiskusnih ljudi na odgovorne pozicije neko može da očekuje napredak i boljitak. Nestručnost, neznanje, nesposobnost i nedostatak iskustva ne mogu se nadoknaditi i opravdati nekakvom politikom. Potrebni su nam više nego ikada konkretni rezultati, a ne politika. Uostalom, šta je to politika, od nje se ne živi – navode Dveri.

Oni kažu da je suština onoga za šta se zalažu Dveri normalna i demokratska Srbija.

– Poseban akcenat stavljamo na normalnost. Normalnost za nas su slobodni i pošteni izbori, izgradnja institucija, slobodni i nezavisni mediji, lustracija, borba za očuvanje KiM u sastavu Srbije, odbrana srpskog naroda Crkve i svetinja u Crnoj Gori, borba protiv korupcije koja kod nas već postaje endemska bolest. Takođe, normalnost podrazumeva da svako radi svoj posao za koji je stručan i da odgovara za rezultate svoga rada – kažu dverjani.

Oni su se osvrnuli i na rad Opštinskog štaba za vanredne situacije

– Kakvi su rezultati mera koje je Krizni štab, ili možda Štab za vanredne situacije, doneo na svojoj elektronskoj sednici 16. jula? To su u stvari bile malo bolje precizirane mere koje je prethodnog dana preporučio republički Krizni štab.  U proteklih 11 dana sprovođenja tih mera broj obolelih povećao se skoro duplo, sa 44 na 78. Kakvo je poverenje u sve krizne štabove i kakva je uloga te institucije mimo sistema, stručna odnosno savetodavna ili rukovodeća – kažu u Dverima.

Oni pitaju da li u Milanovcu odluke donosi Krizni štab ili Štab za vanredne situacije?

– Ako je to Štab za vanredne situacije, onda bi normalno bilo da je uloga Kriznog štaba savetodavna. Samim tim nameće se pitanje zašto u njemu nema epidemiologa, infektologa, niti bilo koga ko ima iskustva u borbi protiv epidemija i sličnih pošasti? Ne želeći da potcenimo znanje i stručnost direktora Doma zdravlja i Opšte bolnice, uvereni smo da u ovim ustanovama postoje iskusni lekari koji se mogu uspešno uključiti u rad kriznog štaba.
Na čelu tog kriznog štaba je predsednik opštine koji je i komandant štaba za vanredne situacije, pa ispada da on samom sebi preporučuje mere koje treba da preduzme – stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim OO Dveri Gornji Milanovac.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Vremenska prognoza od 28. jula do 5. avgusta

Sledeći članak

Nadležni reagovali nakon pisanja GMinfo portala i postavili novu rešetku