• 28 septembra, 2021

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“: Otvoreno pismo Dejanu Kovačeviću

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“ uputilo je otvoreno pismo predsedniku opštine Dejanu Kovačeviću koje prenosimo u celosti.

„Poštovani predsedniče Opštine Gornji Milanovac Dejane Kovačeviću,

Iako već neko vreme ne izlazimo iz domena pristojnosti i nastojimo da Vaše provokacije i uvrede upućene nama kao građanima gornjomilanovačke opštine ostavimo po strani, moramo Vas uputiti na greške, namerne napade i neistine koje ste širili kroz medije od kraja aprila do danas.

Dva su povoda za to:

1. Uprkos poslatim pozivima da dođete na ekološki naučno-informativni skup u Koštunićima, da uzmete učešće i iznesete svoj stav, niste došli ni Vi, ni predsednici mesnih zajednica, ni lokalni odbornici SO Gornji Milanovac iz redova Vaše stranke. (Ovde moramo napomenuti da upravo vi takvim postupcima stvarate iluziju da su skupovi koje organizujemo stranački. Pritom pokazujete da ste za naš problem krajnje nezainteresovani, kao i za mišljenje akademika i univerzitetskih profesora.)

2. U poslednjem obraćanju povodom geoloških istraživanja i potencijalnog rudnika litijuma drznuli ste se čak i da ismevate mišljenje stručnjaka i da geološka istraživanja poredite sa iskopavanjem arteških bunara.

Pa počnimo!

Zašto potencirate priču o tome da bilo ko od nas zlo koje nam preti naziva Rio Tintom kako bi uplašio narod? Da ste se odazvali na poziv koji Vam je uredno poslat kao predsedniku opštine, čuli biste da je pročitano rešenje (ono koje ste dobili, pa prikrili i negirali) sa sve nazivom te fantomske, bog zna čije i bog zna kakve kompanije „Jadar Lithium d. o. o.“ (registrovane na Čukarici, s ukupnim kapitalom od 10000 dinara (prema sajtu APR-a), odnosno, kada pogledamo glavno predstavništvo, registrovane na nekoj adresi u Australiji koja se na zvaničnom sajtu te kompanije prilježno menja).

Međutim, budući da niste došli, niti da čujete stav stručnjaka i okupljenog naroda, niti da date svoj sud o svemu, obaveštavamo Vas da je naš stav po tom pitanju sledeći:

Nije nam ni najmanje bitno koja bi kompanija zatrovala i uništila našu zemlju, vodu, vazduh, poljoprivredu i stočarstvo, odnosno koja bi kompanija raselila (ili, kako se „stručno” kaže, „relocirala”) nas, naša vekovna ognjišta, naše svetinje i groblja u kojima su kosti naših predaka. Zato ćemo se boriti protiv litijumske mafije (nazovimo stvari pravim imenom) kako god se ona predstavljala i gde god bila registrovana. (Kako reče jedan od govornika na našem skupu dr Dušan Stanojević: „Moja baba iz Prijevora je umela da kaže: ‘Možda ne mogu da snesem jaje, ali mogu da prepoznam koje je mućak’”.)

Takođe nam nije važno ko koju člansku kartu nosi u džepu – ovo je pitanje časti i obraza, a ne političke (ili je bolje reći ideološke?) orijentacije. Morate imati u vidu da Vam se sve do sada ni u jednom trenutku nismo obratili kao članu vladajuće stranke, već isključivo kao predsedniku Opštine Gornji Milanovac koji bi trebalo da štiti interese građana.

Zato ćemo Vas podsetiti na ono što bi trebalo da bude opštepoznata činjenica: nisu građani tu zbog Vas, nego ste Vi tu zbog građana.

Znamo da Vam ne služi na čast prikrivanje dokumenata (konkretno mislimo na rešenje Ministarstva rudarstva i energetike objavljeno 1. marta 2021. sa naznakom „Dostaviti: (…) 2. SO Gornji Milanovac”), kao ni izjava da se za sve što imamo da kažemo o rudnicima litijuma obratimo skupštinskom savezu koji za deset godina bude na vlasti u opštini. Da ne pominjemo onu izjavu da se niko neće brinuti za ekologiju kada Vaša stranka pobedi na izborima – tom izjavom ste, ako niste primetili, pljunuli sami sebi u lice i stavili svima do znanja da Vam ekologija nije ni na kraj pameti. Ali, kada smo već kod te izjave, moramo se dotaći još jedne iz istog teksta („Kovačević o protestu na Rudniku: Sve će oni to zaboraviti čim prođu izbori”).

Neistina je da su „dolazile raznorazne političke organizacije u Pranjane da objašnjavaju Pranjancima kako će Pranjani u danu da nestanu”. Svi govornici na ekološkom skupu u Pranjanima su pozvani da govore sa stanovišta nauke ili ličnog iskustva, pozvani su svojim imenom, prezimenom, naučnim zvanjem, a pre svega znanjem, a ne kao predstavnici stranaka ili bilo kakvih političkih organizacija. (Violeta Marković i Pavle Jelesijević, o kojima ste govorili u jednoj emisiji, nisu bili ni među govornicima ni među organizatorima.)

Svi govornici na ekološkom skupu u Koštunićima takođe (osim univerzitetskih profesora, lekara, pravnika i eko-aktivista, učestvovala su i dva akademika SANU – jedan lično, drugi pismom podrške). Ni ta Vam, dakle, izjava ne služi na čast, kao ni odbijanje (možda i prikrivanje, po istom principu koji ste primenili na pomenuto rešenje Ministarstva rudarstva i energetike) našeg poziva da dođete na naučno-informativni skup i objasnite građanima šta ste potpisali.

Kada se sve sabere, ništa što ima veze sa rudnicima litijuma Vam ne služi na čast i to ćemo imati u vidu sve dok ne stanete na stranu naroda i ne kažete da neće biti ni rudnika litijuma, a samim tim ni geoloških istraživanja, pa sve to potkrepite pravosnažnim dokumentima. Mi smo svesni da kompanija „Jadar Lithium d. o. o.” u te rupe neće saditi šljive, a pošto nam nije potreban rudnik litijuma – nisu nam potrebna ni geološka istraživanja, pa bi bilo suvišno ulagati u takav projekat!

Na nama je obaveza da branimo svoja ognjišta, a šta je na Vama – da sprečite ekološku katastrofu ili da ćutite u ime bedne rudne rente, političkog položaja ili mogućeg ličnog ćara – odlučite sami, pa jasno i glasno recite građanima koji je to „viši cilj” zbog kog biste dozvolili da belosvetske kompanije okupiraju deo Zapadnog Pomoravlja i Šumadije, da nam otmu imanja, da nas rasele ili uguše u sumpornoj kiselini zagrejanoj na 250 stepeni i da prekopaju grobove naših dedova koji su ginuli za slobodu.“

S nužnim, a sve manje opravdanim poštovanjem,
Ekološko udruženje „Suvoborska greda”

Violeta

Prethodni članak

Opšta bolnica GM, Covid -19: Primljena još tri pacijenta

Sledeći članak

Pacijent iz Gornjeg Milanovca preminuo od posledica korone u čačanskoj bolnici