• april 4, 2020

Energetska zajednica pokrenula spor protiv Srbije zbog nepoštovanja limita emisije gasova

foto: pixabay.com

Sekretarijat Energetske zajednice (EZ) pokrenuo je preliminarnu proceduru protiv Srbije zbog nepotpune primene Direktive o velikim ložištima koja se odnosi na poštovanje određenih granica za emisije štetnih gasova, a koja je stupila na snagu 1. januara 2018. godine.

Kako se navodi u saopštenju, od 16 postojećih postrojenja sa velikim ložištima u Srbiji, devet ne ispunjavaju odredbe ove Direktive.

EZ navodi da za postojeća velika ložišta postoje dva načina primene te Direktive – ili da se pojedinačna postrojenja usklade sa vrednosnim granicama za emisije sumpor dioksida, azotnih oksida i prašine ili da se primeni Nacionali plan za smanjenje emisije (NERP).

Dodaje se da je Sekretarijat odobrio srpski Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) 2016. godine i da je proteklih godina više puta pozivao srpske vlasti da se taj plan usvoji, što se nije dogodilo.

„U nedostatku pravno obavezujućeg NERP-a postojeća velika ložišta u Srbiji moraju da primenjuju limite emisija prema Direktivi o velikim ložištima na pojedinačnoj osnovi, što devet navedenih postrojenja ne čine”, navodi Sekretarijat EZ.

Slanjem uvodnog pisma on je pokrenuo preliminarnu proceduru čiji cilj je da pruži Srbiji mogućnost da u roku od dva meseca reaguje na navode da ne poštuje zakon Energetske zajednice i dozvoli Sekretarijatu da ustanovi punu pozadinu tog slučaja, navodi se u saopštenju.

Evropska zajednica je organizacija čije su članice EU i devet ugovornih strana – Gruzija, Moldavija, Ukrajina i partneri sa Zapadnog Balkana.

Ministarstvo: Postupa se u skladu sa merama predviđenim NERP-om
Ministarstvo rudarstva i energetike saopštilo je da Elektroprivreda Srbije i ostale energetske kompanije, “apsolutno postupaju u skladu sa merama koje su predviđenje NERP-om” i da sprovode projekte koji se odnose na domen iz tog plana.

Kada je u pitanju usvajanje Nacionalnog plana za smanjenje emisija, Ministarstvo je ocenilo da odgovor na to pitanje treba tražiti od Ministarstva zaštite životne sredine, u čijoj je nadležnosti da bude predlagač tog plana prema Vladi.

„NERP je usaglašen između Ministarstva rudarstva i energetike, Ministarstva zaštite životne sredine i svih kompanija koje posluju u energetskom sektoru Srbije”, navelo je Ministarstvo.

Izvor: Beta, Insajder

Violeta

Prethodni članak

SBB: Država nam na neregularan način zabranjuje postavljanje kablovske mreže

Sledeći članak

Bez vode industrijska zona Velereč i deo Brusnice