• 5 decembra, 2021

„Evropa u gostima 2021“ – Ansambl CIRCLE u G. Milanovcu

Ansambl CIRCLE, foto: Kristina Karaicic

Početkom decembra održaće se koncerti ansambla CIRCLE (Krug), čime se zatvara ovogodišnje izdanje serije koncerata “Evropa u gostima 2021”. Posle dosadašnjih pet koncerata, u Beogradu, Novom Sadu, i gostovanja u Poljskoj, projekat “Evropa u gostima 2021” dovodi ansambl CIRCLE u Gornji Milanovac 1. decembra u 19.30.

Koncert pod nazivom „Mocart, Betoven i njihovi rivali“ održaće se u Modernoj galeriji Kulturnog centra Gornji Milanovac, a na programu će biti dela: Mocarta, Salijerija, Betovena i Humela za trio i kvartet sa oboom.

Ulaz je slobodan.

Ansambl CIRCLE, foto: Kristina Karaicic

Članovi ansambla CIRCLE su domaći i inostrani umetnici, među kojima su: Katarina Aleksić, koncertmajstor Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije; Tomaš Pokšivinjski (Poljska), violončelista, profesor baroknog čela na Akademijama muzike u Varšavi i Katovicama; Ivana Dakić, solo oboistkinja Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije i Marina Popović, violistkinja Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije.

Ansambl CIRCLE osnovan je u vreme zatvaranja i restriktivnih mera usled pandemije, u jesen 2020, za potrebe projekta „Evropa u gostima“. Sastav ansambla nije stalan, već predstavlja „krug“ umetnika okupljenih oko ideje violinistkinje Katarine Aleksić, koncertmajstora Simfonijskog orkestra Radio Televizije Srbije i umetničkog vođe projekta Evropa u gostima.

Plakat, foto: kc gm

Ideja se ogleda u omogućavanju međunarodne saradnje sa zemljama Evropske unije, mobilnosti umetnika u doba pandemije, i održavanjem koncerata na bezbedan način, u dugotrajnoj situaciji pandemije, kao i da se koncerti održe širom Srbije, i da se visoko sofisticirani programi ostvareni u međunarodnoj saradnji predstave široj publici.

Osim koncerata, pažnja se obraća i na edukativni aspekt rada sa studentima i mladim profesionalcima, pa su u saradnji sa Evropskim programom Erasmus+ i Udruženjem gudačih pedagoga Srbije (ESTA Srbija) organizovani masterklasovi kamerne muzike i violine sa gostujućim umetnicima kao predavačima.

foto; Kristina Karaicic

Tomaš Pokšivinjski (Tomasz Pokrzywinski) je poljski violončelista svestranih interesovanja. Prvenstveno fokusiran na istorijsku praksu izvođenja na baroknom čelu, ali ostvaren i kao inženjer zvuka, producent, aranžer i improvizacioni umetnik. Dugogodišnji je umetnički direktor festivala Strefa Ciszy u Varšavi, kao i potpredsednik fondacije koja organizuje najsavremenije projekte muzičkog obrazovanja u Poljskoj. Kao solo čelista nastupa u priznatim međunarodnim ansamblima što su Orkiestra Historyczna, Holland Baroque, Arte dei Suonatori, Academy of Ancient Music, La Nuova Musica… Predaje barokno violončelo na muzičkim akademijama u Varšavi i Katovicama. Na poziv iz Beograda, u drugoj polovini 2020. učestvuje u inicijaciji i osmišljavanju projekta serija koncerata „Evropa u gostima 2021“ u okviru koje nastupa kao gostujući umetnik, takođe održava masterklas na Faultetu muzičke umetnosti u Beogradu, i nastupa kao solista sa Simfonijskim orkestrom Radio Televizije Srbije, zajedno sa Katarinom Aleksić.

Tokom 2021. godine u okviru projekta “Evropa u gostima” održana je serija koncerata i ostvarena saradnja sa sledećim ansamblima i institucijama: Holland Baroque, Beogradski barok, ansambl CIRCLE, Muzički atelje Novi Sad, Udruženje „Ljubitelji klasične muzike“, Međunarodni program Erasmus +, Fakultet muzičke umetnosti, Muzička produkcija RTS, Kulturni centar Gornji Milanovac, Muzička omladina Kragujevac, ESTA Srbija.

Finansijska i materijalna podrška došla je od strane Ministarstva kulture i informisanja, SOKOJ-a, Centra beogradskih festivala (CEBEF), Muzeja grada Beograda, kao i sponzora serije koncerata “Evropa u gostima 2021”: kompanija Henkel i Princess Puff.

foto: Wouter Jansen

Umetnički vođa projekta, Katarina Aleksić, izjavila je: „Želimo da držimo korak sa vremenom, da zajedničkim snagama odgovorimo na izazove, i da se, kao umetnici, iskreno borimo za umetnost, uz podršku institucija i kompanija koje shvataju značaj i vrednost kulturnog i oplemenjenog čoveka u savremenom društvu, kao i značaj očuvanja srpske i evropske kulture.“

Violeta

Prethodni članak

Covid – 19 u GM: Evidentirano još 25 novoobolelih

Sledeći članak

Metalac POSUĐE d.o.o: Oglas za posao