• 20.06.2024.

Fekalno jezero ispod „Rige od Fere“ – nazire li se rešenje?

foto: GMInfo

Samo nekih 700 metara od centra Gornjeg Milanovca, ispod Ulice Rige od Fere, godinama se talože fekalije u jezeru nastalom tako što je kanalizaciona cev, kako se pretpostavlja, zapušena kroz otvorene šahte neplanskim istovaranjem zemlje i šuta na deponiju za odlaganje građevinskog otpada nad ovim potesom. Tako bi ukratko glasilo objašnjenje njihovog hroničnog problema, koje su GMInfu u ponedeljak dali ogorčeni meštani ovog naselja.

foto: GMinfo

Nesnosan smrad, koji se naročito oseća na letnjim vrućinama, kako kažu, budi ih svako jutro i ispraća na počinak. Prozore izbegavaju da otvaraju ako baš ne moraju, nijedan obrok im nije prijatan, nezgodno im je kada imaju goste, deci ne znaju kako da objasne zašto je samo kod njih u ulici takav vazduh, i neprekidno motre na najmlađe, koji iz celog naselja tuda prolaze u školu, Treću osnovnu, udaljenu par stotina metara niže, plašeći se da će u igri upasti u močvaru. A močvara puna fekalija, kao što smo se i uverili, strašno zaudara i izaziva nagon povraćanja.

foto: GMInfo

Ivan Stevanović, čija je porodična kuća prekoputa nizbrdice u čijem se dnu fekalna voda taloži, za GMInfo kaže da se, kako zvanično, tako i nezvanično u javnosti, stalno obraćao nadležnima ne bi li nešto po tom pitanju preduzeli, isušili jezero i popravili kanalizacioni odvod u toj jaruzi.

Ivan Stevanović, foto: GMInfo

– Tuda prolazi Stanojčića potok, koji je ucevljen, i kanalizaciona cev, koja bi trebalo da odvodi fekalne i druge otpadne vode sa viših delova naselja i brda prekoputa, – objašnjava Stevanović i dodaje.

foto: GMInfo

– Međutim, sve to što se sliva ostaje tu ispod. Ja sam se poslednji put dopisom obraćao Javnom komunalnom preduzeću i opštini 2. marta ove godine. Dobio sam odgovor u maniru „da budem strpljiv“. I bio sam, – ističe Stevanović.

odgvor resornog Ministarstva; foto: priv. arhiva

– Ali pošto se i dalje ništa nije preduzimalo, pisao sam Ministarstvu za zaštitu životne 27. ovog jula. Oni su mi odgvorili nakon tri dana da su sve prosledili Opštinskoj upravi na postupanje. Odgovorio sam im da sam se državnom organu i obratio baš zato što opština ne postupa. I tako se krug zatvorio, a rešnja za sada nigde.

Petar Savić, pored jedine šahte koja nije zatrpana; foto: GMInfo

Kako za GMInfo objašnjava penzioner Petar Savić, prvobitna kanalizaviona cev, postavljena sredinom devedesetih, pukla je usled klizišta. Kada je to sanirano, kako kaže, urađen je novi odvod sa šahtama, ali se on zapušio zemljom i voda se opet vraća na površinu, stvarajući fekalno jezero.

foto: GMInfo

– Ta druga kanalizacija, iz 2007. godine, urađena je dobro; međutim, zemlju i građevisnki otpad na parceli namenjenoj za to, svako istovara kako hoće. Sve šahte, osim jedne, su na taj način zatrpane, a pošto neke nisu imale ni poklopce, zemlja je verovatno ušla kroz njih u odvod i zapušila ga. Negde ta voda mora da izađe i našla je put da se izliva i taloži na površini. I, evo, vidite rezultat, a i osećate ga; takvo je nama stanje ovde godinama, – objašnjava Savić.

foto: GMInfo

Meštani Rige od Fere, Prvomajske i Gavrila Principa u ovom milanovačkom kraju, još su 2017. godine (o čemu je naš portal pisao tada) sakupili 150 potpisa u peticiji ka lokalnoj samoupravi, tražeći da se ovakve pojave i kanalizacija trajno saniraju, kako bi mogli normalno da žive, ali, prema rečima jednog od pokretača peticije, vodoinstalatera u penziji Dragana Tomića, nisu tada sproveli razgovore sa čelnim ljudima opštine do kraja.

foto: GMInfo

– Borili smo se, išli smo kod predsednika opštine, išli u komunalno. Komunalno kuka na Boža Vučetića, direktora ovoga za izgradnju, direktor za izgradnju kuka na komunalno, komunalno traži od izgradnje da im napravi tu prilazni put, a preduzeće za izgradnju samo pušta da se nasipa zemljetina dole. Znači, nenormalno, – kaže Tomić i seća se:

Dragan Tomić, foto: GMInfo

– Mi smo tad bili na korak da završimo zvanično razgovor sa predsednikom opštine, ali je to iz nekog njima znanog razloga prekinuto. Ja sam ogorčen. Ti naši „domaćini“, da ih tako nazovem, sad bi da rade treću kanalizaciju. Mi smo kao u Americi, znate; mi imamo para i ne znamo kud ćemo s njima, – ironičan je Tomić u razgovoru za naš portal.

foto: GMInfo

Sve je počelo, kako kažu, kada je na deponiju krenula da pristiže zemlja otkopana pri renoviranju i dogradnji Doma kulture, da bi se danas došlo do toga da su šahte, kako ocenjuju, zatrpane slojem od oko 3 i po metra šuta i zemlje.

– Ne znamo šta da radimo. Jedino da stvarno skupimo neke pare, da idemo u Tutin, Priboj, ne znam ni ja gde, da dovedemo privatno neke ljude da nam ovo urade kako treba. Ali samo kad bi mi imali te pare. A ima i drugo rešenje. Mi smo zadnji put, nas 150, hteli da uzmemo po jednu lopatu, da umočimo tamo dole, i da idemo s tim pred opštinu, – kaže Tomić.

Gornji deo deponije za građevinski otpad, do Ulice Rige od Fere

Za GMInfo, još jedan od meštana naselja oko Rige od Fere, Miloš Glišović, predlaže i treću varijantu:

– Da ih pošaljem (nadležne, prim. aut.) u Englesku, u Jorkširsku oblast, gde su na jednom mestu, Englezi isti ovakav potok uredili i preko njega napravili 5 hektara kvalitetne zemlje i napravili park za decu. Imaju tu preduzeće koje pravi kompost, deo zemlje iznajmljuju ko hoće da radi, zaposlili su 250 ljudi, onih što lutaju ulicama i nezposlenih fizikalaca, obezbeđenje, lekare, imaju sve tu, – navodi Glišović kako bi to i u Srbiji trebaloo da izgleda, samo kad bi neko hteo.

Miloš Glišović; foto: GMInfo

Kako napominju, ljudi iz Milanovca, koji istovaraju zemlju na građevinsku deponiju, nisu ništa krivi, jer oni dobiju ključ od Javnog preduzeća za izgradnju (JPzI) i odlože šta imaju, ali je problem što ih niko izgleda ne upućuje kako i gde planski da istovaraju. Pored deponije građeviskog otpada, koja je oivičena betonskim parapetom i kapijom do Ulice Rige od Fere, nema nikakve table koja bi govorila ko njome upravlja i gazduje, ali meštani kažu da je ona u nadležnosti upravo JPzI.

Istovaren otpad na nižem delu deponije; foto: GMInfo

Odlaganje građevinskih višaka na deponiju, kako podsećaju, trebalo je da doprinese stabilizaciji zemljišta i podupre stranu, što bi sprečilo neku naknadnu pojavu klizišta. Tako je bilo prvobitno zamišljeno, ali neplanskim istovaranjem, kako kažu, od moguće vajde napravio se ekološki, zdravstveni i bezbednosni problem.

foto: GMInfo

U Stanojčića potoku i fekalno jezero, kako nas upućuju meštanke i meštani ovog naselja, neretko osvane i različit kućni otpad, kese sa smećem, nalazili su i goveđe koske, glavice kupusa, otpatke od klanja kokošaka, tehnički otpad, nameštaj. Sve u svemu, klasičan repertoar đubreta za neuređenu i skrovitu uvalu u kojoj se sakuplja voda i buja visoko močvarno rastinje.

foto: GMInfo

Sada je još i dobro, kažu, ali kada počnu padavine, posebno u jesen, nivo vode se poveća, približi se još više stazama kuda idu i igraju se najmlađi, raznorazne životinje počinju da izlaze prema ulici, sve postaje višestruko nesigurnije. Zbog bujne vegetacije i nesigurnog tla, nemoguće je dovoljno prići fekalnom jezeru kako bi se procenila njegova trenutna veličina i zapremina. U odgovoru, koji je Ivan Stevanović zvanično dobio od Javnog komunalnog preduzeća i direktora Ivana Lazića, osim ostalog stoji:

foto: GMInfo

„Saglasan sam sa Vašom konstatacijom da trenutno stanje nije dobro i da se mora raditi na rešavanju problema. Osnovni problem vidim u izlivanju kanalizacije, zatim u neadekvatnom i neplanskom skladištenju zemlje, kao i ostalog materijala. Predmetna parcela, na kojoj se nalazi problem, nije u nadležnosti JKP-a, pa samo gazdovanje istom sa naše strane nije moguće. (…) Svestan osnovnog problema, obratio sam se upravljaču predmetne parcele sa zahtevom da se JKP-u obezbedi prilaz. (…) Planirano je od strane upravljača parcele da se izvrši nasip dela koji je trenutno pod vodom, da se planski takođe naspe oko šahti i da se na liniji kanalizacije uradi pristupni put koji će obezbediti pristup JKP-u. Odmah po završetku navedenog, prohodnost kanalizacije u tom delu biće obezbeđena, a samim tim će se rešiti osnovni problem u delu kanalizacione linije na koji ste ukazali (…)“ kaže se, osim ostalog, u obrazloženju iz JKP-a.

Ovaj odgovor Stevanoviću, kako piše u zaglavlju dopisa, upućen je 4. marta ove godine. Nakon razogovora sa meštanima naselja u Rige od Fere, GMInfo je uputio Opštinskoj upravi i kabinetu predsednika opštine, dopis sa pitanjima šta se, pored ostalog, preduzima na osnovu ranijeg naloga Ministarstva za zaštitu životne sredine o postupanju. Iz vrha lokalne samouprave obavestili su nas u četvrtak da je:

foto: gminfo.rs

„Nakon dobijanja predstavke, koju je gospodin Ivan Stevanovića uputio Ministarstvu zaštite životne sredine, a koja se odnosi na komunalne probleme u Gornjem Milanovcu, predsednik opštine Gornji Milanovac izdao nalog JКP-u i JPzI da sa svom raspoloživom mehanizacijom izađu na teren u cilju rešavanja problema,“ uputivši nas za detalje na JPzI.

Božidar Vučetić; foto: gminfo.rs

U JPzI, Božidar Vučetić je potom za GMInfo potvrdio da je mehanizacija počela da obavlja zadatke na predmetnoj lokaciji i da već nakon par dana radova, kako je ocenio, ta „lokacija ne može ni da se prepozna u odnosu na ono što je bilo pre nekoliko dana“. A zašto se, na pitanje novinara, sve do ove sedmice ništa po tom pritanju nije radilo godinama, Vučetić kaže:

aktuelni radovi na novom pristupnom putu i otkopavanju šahti; foto: gminfo.rs

– Nije tačno da se samo tek sad postupa. Mi smo sa JKP u martu završili gornji deo te kanalizacije, urađena je rekonstrukcija. Fekalno jezero stvorilo se onda ponovo, nešto niže. I taj problem će se po segmentima javljati dokle god ne bude urađena nova kanalizacija sve do Treće osnovne, – procenjuje Vučetić. – Mi smo ove sedmice počeli da radimo pristup za komnalno i sada otkopavamo sve šahte kako bi oni mogli da ih pročiste. Ovde će još morati da se radi ubuduće, ali će ovim fekalno jezero sada biti eliminisano. Ako je i bilo neplanskog istovara zemlje, od sada je ključ deponije samo kod mene, i ljudima će biti rečeno tačno gde da kipuju, – rekao je Vučetić danas za GMInfo.

foto: gminfo.rs

Direktor JKP-a, Ivan Lazić, danas za naš portal potvrđuje da je nova kanalizacija jedini trajni način da se sve to ispod Rige od Fere sanira, ali da je u pitanju veliko ulaganje za koje tek predstoji procedura. Na pitanje GMInfa, kada će, nakon što JPzI odradi svoj deo posla, pristupiti otpušavanju kanalizacije, Lazić kaže:

– Odmah potom, kao što sam i napisao u odgovoru Stevanoviću. To jednom mora da se reši, ali osnovna teškoća je u tome što je ta kanalizacija veoma duboko postavljena, – pojašnjava Lazić. – Finalno rešenje bilo bi da se uradi novi, plići cevovod; da se daljim nasipanjem dođe skroz do nivoa ulice i sve se uravni sa imanjima na drugoj strani. Tako bi se rešila i klizišta s obe strane Stanojčića potoka. Dobićemo time dobru površinu za razne korisne namene. Ali dotle moramo rešavati ove akutne pojave deo po deo. Mi ćemo odmah kad se šahte otkriju, doći sa opremom da sve to otpušimo i da jezero otekne, to je u interesu i nas, kao vitalnog servisa ovoga grada, i građana pre svega, – izjavio je Lazić za GMInfo.

foto: gminfo.rs

Lazić pocrtava da do zagušenja ne dolazi samo zbog upadanja istovarene zemlje kroz šahte u cevovod, već prevashodno zbog nesavesnog bacanja raznog otpada u kanalizaciju, pa navodi da je jednom prilikom iz cevovoda bila izvučena čak i mrtva ovca, ali i razne krpe i drugi materijali od tkanine, koji vrlo lako naprave novo zagušenje.

foto: gminfo.rs

Na toj kanalizacionoj liniji, kako kaže Lazić, kada je došao na mesto direktora JKP, 2017. godine, nijedna šahta nije imala poklopac, ali da su ih ubrzo postavili. Zašto su kasnije poklopci nestajali, nije poznato. Na šahti koju je jutros JPzI otkopao, nalazio se poklopac, preostale će biti, kako je rekao Vučetić, otkopane najkasnije za vikend.

zaravnjena deponija sada; foto: priv. arhiva

Na ovaj način se zatvorio novi krug priče oko fekalnog jezera ispod Rige od Fere. Ipak, ostaje pitanje zašto nadležni ovako ažurno reaguju na dopise i pritužbe građana tek kada se pojedinci obrate ministarstvima ili medijima, pošto za to postoje redovne procedure kod institucija na lokalu, i da li je taj duži put možda rešenje za ostale komunalne nedaće Milanovčana? Smatramo, u interesu svih, da tako ubuduće ne mora da bude.

V.Popović/M.Mijatović/GMInfo

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Raspisan javni poziv za realizaciju programa „Moja prva plata“

Sledeći članak

Počeo treći Sabor violinista Srbije u Pranjanima