• 4 decembra, 2020

FK Takovo: Pola pola, ali vredi boriti se

foto: gminfo.rs

16. kolo Srpske lige Zapad Takovo – Sušica (Kragujevac) 0:0

Spuštena je zavesa na fudbalsku jesenju sezonu u Gornjem Milanovcu. Takovo je podelilo bodove u duelu sa Sušicom i posle 16 odigranih kola, od mogućih 48 bodova ima polovinu – 24. Znači, juče je sve u znaku pola pola.

Prelep, gotovo idealan jesenji dan nije doneo golove. Gosti su se orjentisali na odbranu svog gola vrebajući prilike iz kontri. Teško Takovo pronalazi taktiku u takvim utakmicama, videlo se to protiv Budućnosti iz Arilja. Nesporna je dominacija, gospodarenje terenom, želja za igrom, ali se kod iskusnih i tvrdih ekipa koje posebno u zadnjoj liniji igraju oštro, mora imati koncentracija da kada se dođe u priliku za gol, ona bude iskorišćena jer to menja kompletan tok utakmice.

foto: gminfo.rs

To Takovo nije imalo, ali ruku na srce treba istaći i da su gosti imali tri dobre prilike u kontrama da tok meča okrenu i na svoju stranu.

Upravo tako je u prvih pola sata, sigurni Košanin dve, a naročito jednu situaciju kada je gostujući napadač izašao sam ispred njega odličnom intervencijom uspešno zaustavio. U poslednjih 15 minuta prvog dela, Takovo je uzvratilo i šut kapitena Grkovića posle kornera zaustavila je stativa, a samo neki minut kasnije i odličan udarac takođe glavom Žuća Mijatovića fenomenalnom paradom u mačijem stilu zaustavio je golman gostiju. Imalo je Takovo i još nekoliko šuteva ali ostalo je 0:0 u prvih 45 minuta.

foto: gminfo.rs

Juče je Takovo moralo da pravi pretumbacije u timu. Standardni štoper Jović, koji je inače i bonus, zbog žutih kartona nije mogao da nastupa pa je umesto njega u zadnjoj liniji na poziciji levog beka igrao Jovičić, dok je Gagi Đorđević zauzeo mesto štopera.

Drugi bonus je bio Stafan Gogić, dete Takova i fenomenalno je odradio svoj posao iza najisturenijih Marinkovića i Mijatovića. Uz sve to Dićo Jočović je igrao umesto standardnog Jankovića.

foto: gminfo.rs

U drugom delu, Takovo je ponovo dominantnije i konkretnije, ali gotovo idealne šanse propušta Darko Pavlović koji je ušao umesto Jočovića, posebno kada posle centaršuta Dragana Pavlovića Pavlake golman loptu odbija na 14-15 m od gola ali Darko neometen šalje udarac zamalo pored stative. I gosti prete u 55. minutu kada lopta odlazi preko gola Takova i u 70.minutu kada jedna nezgodna lopta preleće sve i završava tik pored stative. U „razmeni vatre“ i Andrić šutira odlično ali pored stative.

foto: gminfo.rs

Sve u svemu Takovo borbenije, kvalitetnije i bolje, ali nedovoljno za tri boda.

U poslednjem kolu jesenjeg dela gostuje se Mladom Radniku u Požarevcu, gde domaćin „mora“ da dobije. Idealna prilika za diplomski rad trenera Đurđevića i ekipe predvođene kapitenom Grkovićem.

– Treba verovati…, a pre konačnog rezimea sezone uz saznanje da je Takovu oskudni budžet veliko ograničenje u prelaznom roku, da se malo više očekivalo pojačanja od Metalca, uz odlazak trenera Vesovića posle 6. kola ali uz veliko priznanje na odličnom selektiranju, hemiji i pripremi ekipe i dolazak odličnog i perspektivnog Đurđevića, ali prvi put na ovako odgovornom i složenom zadatku, 50 odsto osvojenih bodova je veliko zadovoljstvo i dobra osnova za dalje – kaže Vladimir Simić, prvi čovek FK Takovo.

foto: gminfo.rs

On ističe da Takovci moraju da znaju da je ekipa pod imperativom već 4-5 sezona, prvo da upadne a sada da se stabilizuje među srpskoligašima.

Ove godine, prema sada donetim propozicijama, ispada sigurno pet, najverovatnije šest, a možda i svih sedam ekipa. To je stres koji ne omogućava da Takovo u potpunosti bude prava razvojna ekipa, drugi timovi prave projektne ekipe (bez mlađih kategorija time realno i perspektive), ulažu veliki novac i u takvim uslovima treba se izboriti. A vredno je boriti se! Jer u vremenu kada sve preti da pređe u besmisao, Takovo ima tu korensku žilu identiteta za koju mogu da se uhvate svi kojima je iole stalo do Milanovca, takovsko-rudničkog kraja i Takova i izbore se za smisao, jer  Takovo je osnovano 1911. godine i sinonim je kontinuiteta pod istim imenom. Takovo je tradicija. Takovo je deo identiteta takovsko-rudničkog kraja. Takovo je obaveza prema pretcima. Takovo je selo Takovo. Takovo je II srpski ustanak i simbol stvaranja moderne Srbije. Takovo je sinonim Obrenovićevske Srbije. Takovo je preko Eurocrema Takovo simbol jake Milanovačke privrede navodi Simić.

foto: gminfo.rs

On kaže da je prva prilika bila bi akcija prikupljanja sredstava za Zabavu FK i OK Takovo 2020. koja će se zbog Covida-19 pomeriti na proleće, ali kako navodi, bez sredstava sada teško je izdržati.

Radni naziv je „Prodao bih zvezde za tvoje poljupce“, jer je simbolično stara dama milanovačkog i srpskog fudbala u stalnom procesu dokazivanja, skretanja pažnje na sebe, nastojanja da se dopadne i privuče sve koji mogu pomoći da bi se dugoročno stabilizovalo. To je itekako smisao. A poseban ponos i zadovoljstvo predstavlja činjenica da su na juče organizovanim bazarima za podršku lečenju Aniki Manić na utakmicama Takovo-Sušica i Metalac-Javor prikupilo 105.000 dinara. Onako kako i treba da bude – skromni, srećni i ponosni – zaključio je Simić.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Bez padavina, ali i sunca – oprez zbog magle, na snazi je žuti meteo-alarm

Sledeći članak

Apel iz Doma zdravlja – Čivović: Situacija je ozbiljna