• 28 septembra, 2021

FK Takovo: Nažalost, najlošije na kraju, ali ima šta da se nauči i izvuku pouke

foto: FK Takovo

17. kolo Srpske lige Zapad u Požarevcu, Mladi Radnik – Takovo 2:0 (1:0)

Aranđelovdan 2020 u FK Takovu treba što pre da zaborave, ali i da izvuku pouke, kako se igra domaćinski i kako je ekipa motivisana i bori se svih 90. minuta.

To je juče pokazao Mladi Radnik. Visoko motivisani, frenetično borbeni i (pre)oštri, bodreći jedni druge, a realno bez prevelikog kvaliteta, pokrili su sve svoje mane i zasluženo stigli do tri velika boda. To što se razvojem utakmice, kasnije i sudijska trojka malo prilagodila razvoju događaja, jeste iritiralo ali potpuno je nebitno za jučerašnji epilog.

Sa druge strane Takovo zabrinjavajuće nedisciplinovano u igri, sa puno priče što međusobno, što ka sudijama, protivničkim igračima i to od samog početka. Evidentan je i pad fizičke pripremljenosti cele ekipe, a nekih pojedinaca posebno, pa iako su domaćini igrali grubo, veliki je bio broj kukanja i prenemaganja na svaki start domaćina, što se retko kada moglo videti od Takova.

foto: FK Takovo

Već do petog minuta utakmice Mladi Radnik je imao tri opasna centaršuta u šesnaesterac Takova pokazujući na čemu će graditi svoju igru, a tako je bilo i cele utakmice, svaki prekid je fenomenalno izveden i bio je izuzetno opasan. Najveći broj je izveo iskusni Predrag Luka, za koga se znalo da će biti najveća opasnost ali i pored toga nije u potpunosti zaustavljen.

Kontinuirano je u prvih pola sata domaćin vršio pritisak sa puno napada preko Luke i bočnih igrača i kroz taj pritisak su imali 5-6 izglednih prilika koje su što odbranama Košanina što odlaskom pored stative ostajale bez realizacije. Takovo je imalo jednu opasnu kontru koju je odlično razvio Marinković, bio je u šesnaestercu iskosa sa desne strane, činilo se da može i da šutira ali je uputio centaršut na drugu stranu prema Darku Pavloviću, ipak premlako i odbrambeni igrači domaćina su je presekli. Kada se činilo da je Takovo amortizovalo pritisak i počelo da kontroliše utakmicu, u 32. minutu posle naizgled bezazlenog napada domaćina sa desne strane usledio je centaršut na loptu je natrčao Luka i lagano je sa 6-7 m spustio ispod Košanina.

Do kraja poluvremena borbeno bez izrazitih šansi, vredna pomena je lepa akcija Takova kada na nabačenu loptu Andrić hvata makazice levom nogom, ali je Dizdarević siguran na golu.

foto: FK Takovo

U drugom delu ista slika, borben domaćin, sada malo i na krilima sudija, nastavlja da atakuje ka golu Takova. Pokušavao je Đurđević i sa izmenama, najpre je na poluvremenu umesto Jovića ušao Jovičić, a malo zatim Žućo Mijatović umesto Jankovića i Brkić umesto Darka Pavlovića, ali neposredno pre ovih drugih izmena domaćin dolazi do 2:0. U 58. minutu sumnjiv faul na 10 metara od centra u polju Takova.

Sledi pomenuti opasni centaršut Luke, ali lopta leti sigurno 35 m, u buketu igrača kači centarfora domaćina i lobuje pomalo istrčalog Košanina. Naivno, ali po svemu prikazanom zasluženo. Šteta što se dogodilo baš pred pomenute izmene u Takovu, jer je dvojac koji je ušao uneo živost i novu energiju, ali je prednost ipak bila velika.

foto: FK Takovo

Bilo je Takovo do kraja agresivnije i opasnije sa nešto više želje, na ovakvu agresivnost i grubost domaćina idealan je Mijatović bio od samog početka, imalo je nekoliko slobodnih udaraca ali ništa izrazito opasno.

Sa druge strane domaćin je mudro, malo i iskusno odugovlačeći čuvao stečenu prednost koju je u 80. munutu mogao i da poveća kada je nedovoljno sigurni arbitar Đorđević iz Arilja pokazao na belu tačku, ali je odličan udarac Drecuna u levi donji ugao fenomenalnom paradom zaustavio Košanin. Za svaku pohvalu, ali nedovoljno za preokret.

foto: FK Takovo

Za pouku Takovu može biti i životni put Predraga Luke, koji je od požarevačkog romskog geta kao klinac prošao sve kategorije Mladog Radnika u sezoni 2008/2009 sa njim je ostvario istorijski uspeh ulaskom u Superligu u kojoj su zajedno igrali 2009/2010, zatim je preko Rada došao do Partizana u kojem je za tri sezone osvojio dve titule prvaka. Potom sledi silazna linija da bi se sada ponovo vratio odakle je pošao, ali i dalje vrhunski motivisan da pomogne svom matičnom klubu kako u rezultatima tako i u stasavanju naslednika.

– Takovo i svi igrači su skrenuli pažnju na sebe, ali to treba da bude motiv za dalje, odnosno da se kontinuirano diže i njihova i vrednost kluba, a ne da se uspavaju i preko noći postanu zvezda i da se očekuje da će pobeda doći sama od sebe. Takovo je i treba da bude razvojni klub, a to je moguće samo jakim radom, disciplinom i kontinuitetom. Primer Luke je odličan, ali primera ima i u sopstvenim redovima. jer je kapiten Grković i juče bio najborbeniji i najsigurniji iako je dan pre radio treću smenu, a i posle utakmice je išao u treću smenu. Pored njega vredan pomena juče je i Košanin, a svi ostali mogu i moraju bolje, naročito igrači sredine terena gde smo definitivno izgubili bitku – kaže prvi čovek FK Takovo, Vladimir Simić i dodaje:

foto: FK Takovo

– Završen je jesenji deo, Takovo je 11. na tabeli, tri boda iznad zone ispadanja, ali i tri boda ispod četvrtog mesta. Dobra osnova za dalje, uz izvlačenje pouka i šta je bilo dobro i šta nije, treba se usmeriti na ove koji su iznad. Vredno pomena je da je Uprava uz pomoć sponzora i svih pojedinaca sve što je obećala prema ekipi i stručnom štabu redovno izmirila, uz obezbeđenje maximalnih uslova za takmičenje kako kući tako i na gostovanjima i I timu i svim ostalim selekcijama, što je u ovakvoj godini sa oskudnim i smanjenim budžetom  svakako za pohvalu, ali i treću pouku svima u i oko kluba – mora se boriti u kontinuitetu – zaključuje Simić.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Fake news: Kad je umro patrijarh

Sledeći članak

Šutić: Na kovid odeljenjima hospitalizovano 40