• 25 juna, 2021

Fokača sa maslinama

foto: pixabay.com

Ukoliko spremate ovu fokaču slobodno napravite još jedan pleh, jer će nestati sa trpeze brzinom svetlosti. Tako miriše na Mediteran, zbog maslina, belog luka, origana i parmezana u nadevu.

Unutra je meka i izdašna, a spolja hrskava, to je zbog poveće količine maslinovog ulja, sve u svemu, savršena kombinacija uz neko kvalitetno crno vino.

I da, proverila sam, foccacia se kaže – fokača.

Sastojci:

* 650g brašna+ za rad sa testom
* 1 kašičica soli
* 450ml tople vode
* 2 1/4 kašičice suvog kvasca
* 1 kašičica šećera
* 120ml maslinovog ulja

foto: pixabay.com
Za nadev:

* 120ml maslinovog ulja
* 3 kašičice osušenog origana
* 2 čena belog luka, iseckanog
* 1/4 kašičice soli
* 20 maslina, najbolje Kalamata, koštice uklonjene, i krupno iseckane
* 4 kašike izrendanog parmezana

Priprema:

Pripremite pravougaoni pleh 44 x 28cm. Ako hoćete da vam fokača bude deblja onda je pecite u manjem i dubljem plehu. U šerpici na tihoj vatri zagrejte 120ml maslinovog ulja.

foto: pixabay.com

Tome dodajte osušeni origano i beli luk, posle 1-2 minuta ugasite vatru i ostavite ulje da upije začine. U tuplu vodu umešajte suvi kvasac i šećer i sačekajte da kvasac dovoljno nabubri. U mikseru za testo promešajte brašno i so.

Tečnosti sa kvascem dodajte 120ml maslinovog ulja i postepeno je dodavajte brašnu dok sve mikserom mešate na sporoj brzini.

Kad ste dobili ujednačeno testo, posle 5-6 minuta mešanja, stavite ga na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i rukama mesite testo 2-3 minuta.

Na kraju oblikujte testo u loptu, stavite ga u nauljenu posudu, pokrijte plastičnom folijom, i čekajte 1 sat da nadođe. Kada je testo nadošlo stavite ga na dugački pleh, koji ste prethodno podmazali sa maslinovim uljem sa začinima, i rukama ga rastegnite da pokrije ceo pleh.

Zatim preko testa stavite maslinovo ulje sa začinima, i prstima pravite rupe u testu da bi upilo ulje. Na kraju stavite preko testa iseckane masline.

Pokrijte testo plastičnom folijom i čekajte još oko 45 minuta da testo po drugi put naraste.

U međuvremenu zagrejte rernu na temperaturi 220C (425F). Pre nego što ubacite testo da se peče pospite ga izrendanim parmezanom.

Pecite fokaču oko 20 minuta na srednjoj pregradi. Ako počne da brzo tamni pokrijte je aluminijumskom folijom.

Kada je fokača gotova isecite je i služite umestu hleba za predjelo, ili je konzumirajte samo uz vino. Fokači ćete povratiti svežinu ukoliko je zagrejete u tosteru.

.

Violeta

Prethodni članak

Porodilje više ne mogu da primaju manje od “minimalca”

Sledeći članak

Elektronski sistem za vođenje sednica u Opštini Gornji Milanovac