• 04.12.2023.

Funkcija u službi partije: Političari na koje se odnosi zabrana funkcionerske kampanje

foto: GMInfo, ARHIVA

Mediji u narednih 30 dana neće smeti da izveštavaju o aktivnostima poput otvaranja puteva, mostova, bolnica, škola ili fabrika, ukoliko na njima učestvuje bilo ko od javnih funkcionera koji su istovremeno i kandidati na parlamentarnim, pokrajinskim ili lokalnim izborima koji se održavaju 17. decembra.

Zabranom izveštavanja su, između ostalih, obuhvaćeni članovi Vlade Srbije u tehničkom mandatu čija imena su se našla na izbornim listama, a na listi Srpske napredne stranke ih je petoro (Ana Brnabić, Miloš Vučević, Siniša Mali, Nikola Selaković i Milan Krkobabić), dok je Socijalistička partija Srbije kandidovala četvoro (Ivica Dačić, Slavica Đukić Dejanović, Đorđe Milićević i Novica Tončev).

Takozvanu funkcionersku kampanju neće moći da vodi ni ministar policije u tehničkom mandatu Bratislav Gašić, koji je na čelu izborne liste naprednjaka u Kruševcu. Isto važi i za dojučerašnje ministre Edina Đerleka i Huseina Memića, koji su kandidati svojih partija na parlamentarnim, odnosno lokalnim izborima u Novom Pazaru.

Zabrana izveštavanja medija o ceremonijalnim aktivnostima važi i za članove Privremenog organa u Beogradu Aleksandra Šapića i Nikolu Nikodijevića, koji su kandidati za odbornike na beogradskim izborima, kao i za direktora Koridora Srbije Aleksandra Antića, čije ime je na izbornoj listi SPS na parlamentarnim i lokalnim izborima u Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije obuhvaćen tom zabranom jer neće biti kandidat na predstojećim izborima, uprkos tome što će biti nosilac liste Srpske napredne stranke za parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore.

Podsetimo, novim Zakonom o elektronskim medijima produžen je period sa deset na trideset dana pre izbornog dana tokom koga je medijima zabranjeno da izveštavaju o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti (putevi, mostovi, škole, bolnice, fabrike i sl.), odnosno obeležava početak izgradnje takvih objekata ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, narodne poslanike, poslanike u skupštini autonomne pokrajine i odbornike u skupštini jedinice lokalne samouprave.

Izvor: N1

Violeta

Prethodni članak

Potpuna obustava saobraćaja od Mrčajevaca do Kraljeva

Sledeći članak

Preventivni pregledi u G. Milanovcu 19. novembra