• 26.02.2024.

Gornji Milanovac stekao status domaćina projekta „Heroji Halijarda – Vazdušni most“

foto: gminfo.rs

Nedeljko Bajić, suvlasnik produkcijske kuće Contrast Studios, insapirisan operacijom „Halijard“, ove godine nastaviće realizaciju snimanja drugog dela projekta „Heroji Halijarda – Vazdušni most“ u Pranjanima.

foto: gminfo.rs

On je danas, sa predsednikom opštine Gornji Milanovac, Dejanom Kovačevićem potpisao Protokol o saradnji, čime će ova lokalna samouprava steći status domaćina projekta.

Dejan Kovačević, predsednik opštine G. Milanovac, foto: gminfo.rs

Počastvovani smo što možemo biti domaćini projekta koji u saradnji sa Contrast Studiom radi veoma značajan istorijski događaj, koji treba da se ovekoveči na filmskom platnu. Niko do sada nije smogao hrabrosti da to uradi. Ovi krajevi su bili u zapećku posle Drugog svetskog rata, što zbog politike tadašnje vlasti, što zbog onoga što se ovde dešavalo. Prvi put dobijamo priliku da srpski seljak bude istaknut kao neko ko je dobrineo borbi za slobodu srpskog naroda. Meni je drago da su današnje generacije da dobile mogućnost da to ovekoveče, da se za Gornji Milanovac čuje po mnogo čemu lepom i da se za naše ljude iz pranjanskog kraja čuje pre svega po hrabrosti. Nadam se da ćemo ovaj projekta, koji smo danas zajedniki započeli, izvesti do kraja i po planiranoj dinamici 2023. godine imati premijeru ovde u Gornjem Milanovcu i Pranjanima, pa onda diljem Srbije, Evrope i sveta – kazao je Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac.

Nedeljko Bajić je istakao da će od proleća 2022. godine početi i snimanja na lokacijama u pranjanskom kraju.

Nedeljko Bajić, produkcijska kuća Contrast Studios, foto: gminfo.rs

Teško bi smo sve ovo mogli mi da spojio i sklopimo bez podrške opštine Gornji Milanovac na čelu sa predsednikom opštine Dejanom Kovačevićem i njegovim timom. Gornji Milanovac je stekao danas status domaćina projekta i zbog toga nam je veliko zadovoljstvo. Događaji o kojima govorimo, a za koje se nije znalo skoro 80 godina, dogodili su se na teritoriji opštine Gornji Milanovac, u Pranjanima i okolnim mestima gde ćemo upravo snimati naš film „Heroji Halijarda“ i seriju „Vazdušni most“ od šest epizoda. Nadam se lepom vremenu iduće godine i ne sumnjam da će saradnja biti domaćinska i dobra, kao i da ćemo zajedničkim naporima uspeti da realizujemo ovaj veliki i zahtevan, i obavezujući, projekat. Koliko smo ponosni što smo u prilici da sve ovo radimo i da ispričamo priču koja je veličanstvena, toliko je sve to teško i naporno. Jednim udruživanjem snaga možemo da okončamo ceo projekat i pokažemo našu Srbiju i herojstvo ovog naroda jer pravi heroji Halijarda su naš narod – istakao je Bajić i dodao da će ovaj projekat biti interesantan ljudima širom Evrope i celog sveta.

foto: gminfo.rs

Operacija Vazdušni most u američkim krugovima poznata kao operacija „Halijard“, počela je u martu 1944. godine, kada je komandant Jugoslovenske vojske general Dragoljub Mihailović, naredio izgradnju piste sa koje je obavljana vazdušna evakuacija savezničkih pilota i u čijoj su izgradnji učestvovali meštani Pranjana i okolnih sela.

Sa improvizovanog aerodroma u Pranjanima uspešno je evakuisano oko 500 avijatičara. Operacija „Vazdušni most“ smatra se jednom od najuspešnijih spasilačkih misija iza neprijateljskih linija u istoriji ratova.

foto: gminfo.rs
Radoš Bajić, scenarista, reditelj i glumac, foto: gminfo.rs

– Halijard je projekat od nacionalnog značaja. Ovaj projekat videće ceo svet, a ja ću se potruditi da pošaljemo najlepšu sliku o nama. Igrani film „Heroji Halijarda“ i tv serija „Vazdušni most“ u svojim produženim efektima doneće mnogo u afirmaciji velikog istorijskog događaja i doneće boljitka lokalnoj zajednici, svim selima kao i ljudima koji ovde žive – rekao je Radoš Bajić, scenarista, reditelj i glumac.

 

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Covid – 19: Izveštaj iz Doma zdravlja – 12. oktobar

Sledeći članak

Covid – 19: Imunizacija u G. Milanovcu – 12. oktobar