• 14 jula, 2020

Grejna sezona

foto: gminfo.rs

KOJE JE NAJJEFTINIJE GREJANJE?

Početak oktobra je svake godine idealno vreme za diskutovanje o cenama energenata za grejanje domaćinstva. Tako je i ove godine…

Pre skoro četiri decenije, popularno je bilo grejanje na „naftarice“, odnosno, na lož ulje. Svoje vreme je imala i čuvena „Slobodina“ TA peć, a poslednjih godina izuzetno je popularno i grejanje na pelet. Ipak, grejanje na drva je uvek bilo, ako ne na vrhu, ono, bar, pri vrhu popularnosti, odnosno, isplativosti. Da li je tako i ove godine?

Izjavu od onih koji žive od prodaje drva nismo mogli da dobijemo, jer, kako su nam rekli, „šumari jedva čekaju na njihov pogrešan potez“, ma šta to značilo. Ipak, kako (ne)zvanično saznajemo, metar, odnosno, kubik drva se u rudničko-takovskom kraju kreće od 4.500 do 5.000 dinara. To je cena koja se plaća kada vam drva doteraju kući, ali, na to treba platiti i 700 dinara po kubiku za struganje i cepanje drva, tako da se može konstatovati da grejanje na drva odavno nije bilo skuplje.

Ukoliko želite da grejanje na drva „obogatite“ ugljem, to će vas koštati izmedju sedam i 12 hiljada dinara po toni, u zavisnosti od geografskog porekla.

Tona, sve popularnijeg peleta košta oko 17 hiljada dinara, ali, s obzirom na slabo rasprostranjenu mrežu ovog grejanja, najčešće treba računati i sa ugradnjom kotla, ili, bar, peći na ovaj energent.

O grejanju na električnu energiju, čini se, u ovom trenutku, niko ozbiljno i ne razmišlja, jer je, kako ekonomski stručnjaci kazuju, naša struja jedna od najskupljih u Evropi. 

Goran Trifunović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Miloš Radović i novosadski tamburaši

Sledeći članak

Bez vode Ul. V. Karadžića i Teslina