• 20.06.2024.

HELIOS Srbija a.d. obeležava 70 godina postojanja

foto: Helios Srbija

Kako je zvezda rođena

HELIOS Srbija a.d. osnovana je 1953. godine u Gornjem Milanovcu, Srbija, pod imenom Granit. Prvobitno je radila kao preduzeće za preradu kamena, kao i proizvodnju kocke i nemetala. Ubrzo po osnivanju počinje sa proizvodnjom fasadnih i unutrašnjih zidnih boja. Godine 1956. kompanija je preimenovana u Zvezda. Veoma brzo, kompanija se razvila do bukvalne „zvezde“ na tržištu premaza i tu poziciju drži i danas. Koristeći najnovija tehnološka dostignuća u proizvodnji i maloprodaji industrijskih boja i lakova, Zvezda je neprestano razvijala i širila asortiman proizvoda i gotovo da nije izostavila nijedan segment. Do sada je izrasla u stručnog proizvođača premaza za drvo i metal, praškastih premaza i materijala za obeležavanje puteva.

– Zvezdin uspešan put brzo je postao vidljiv u industriji. Stoga nije bilo iznenađujuće što je nekoliko globalnih grupa premaza, kao što je KANSAI HELIOS Group, želelo da kompanija bude među njihovim brendovima premaza vrhunskog kvaliteta. Od 2017. godine HELIOS Srbija je član KANSAI HELIOS-a. Danas kompanija nudi sistemska rešenja za različite vrste podloga i ima dobro izbalansiran portfolio proizvoda u različitim arhitektonskim i industrijskim oblastima – kažu u HELIOS Srbija.

Jedinstvena lokacija za proizvodnju premaza u Srbiji

HELIOS Srbija a.d. uspešno posluje na dve lokacije, u Gornjem Milanovcu i Beogradu. Pored prodaje na domaćem tržištu, izvozi u 18 zemalja. Širok portfolio proizvoda, uz odličan raspored i veliki broj tržišta, na kojima kompanija posluje, su njene ključne prednosti. Prošle godine kompanija je zabeležila prodajni rezultat od 48 miliona evra.

Tajna uspeha kompanije je njen dominantan udeo u lokalnoj proizvodnji u sopstvenim proizvodnim pogonima u Gornjem Milanovcu. Ova činjenica čini HELIOS Srbiju jedinstvenom na srpskom tržištu premaza. U 2022. godini na ovom mestu je proizvedeno više od 31.000 tona premaza, uključujući praškaste i tečne premaze, alkidne i vodene arhitektonske premaze, nitro premaze, materijale za obeležavanje puteva, industrijske premaze za metal i drvo, kao i neke pomoćne boje za lakiranje automobila – kažu u ovoj kompaniji.

Ovaj širok asortiman proizvoda čini proizvodnju veoma složenom. Zbog toga se primenjuju savremeni proizvodni procesi, koji su usklađeni sa standardima KANSAI HELIOS Grupe, kao i sa evropskim standardima. 

HELIOS Srbija je jedini ovlašćeni distributer KANSAI HELIOS proizvoda u Srbiji, a bavi se i distribucijom proizvoda sestrinskih kompanija grupe. Poslednjih godina beleži se kontinuirani rast prodaje u svim segmentima. Sada je udeo prodaje na srpskom tržištu i izvozu u odnosu 45:55.

Novi izazovi na pragu osme decenije kompanije

Nadležni u kompaniji smatraju da početak osme decenije postojanja uključuje nove izazove, ali i nove šanse. Na samom početku 2022. godine, HELIOS Srbija je postao novi vlasnik brenda Zorka Color, uključujući osnovna sredstva, recepture, kompletan tehnološki proces i know-how, zalihe gotovih proizvoda i sirovina. Ova akvizicija je stvorila savršene uslove za značajan rast u budućnosti.

Kontinuirano ulaganje u zeleniju i društveniju budućnost

U skladu sa ESG strategijom KANSAI HELIOS grupe, kontinuirano će se ulagati u projekte proizvodnje, logistike, bezbednosti i zaštite životne sredine. Zahvaljujući dosadašnjim investicijama, kompanija je već realizovala značajan broj investicionih projekata. Mnogi od njih su poboljšali energetsku efikasnost, povećali produktivnost i podržali praćenje svih važnih parametara tokom proizvodnje. Proširenjem proizvodnih i magacinskih kapaciteta i uvođenjem savremenih tehnologija unapređeni su proizvodni procesi. Pored toga, postignut je veći kvalitet proizvoda i značajne uštede energije – ocenjuju u ovoj kompaniji.

Kao društveno odgovorna kompanija, HELIOS Srbija nastoji da u najvećoj mogućoj meri bude od koristi lokalnoj zajednici. Kompanija već skoro dvadeset godina organizuje slikarsku radionicu „Zvezda Helios“ i organizuje dečje događaje.  Takođe, HELIOS Srbija je dugogodišnji sponzor Odbojkaškog kluba „Takovo – Zvezda Helios“.

HELIOS Srbija nastavlja sa radom sa optimizmom i velikim planovima.

Uprkos neizvesnostima u globalnoj ekonomiji, kompanija je posvećena inovacijama, kvalitetu. Nastavkom uspešnog i proverenog puta sa iskrenošću i predviđanjem, budućnost HELIOS Srbije neće biti „zapisana u zvezdama“, već naša dugogodišnja stručnost i stalna volja za usavršavanjem čine čvrstu osnovu za buduće zaposlene, poslovne partnere i klijente – poručuju iz Helios Srbija.

gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Tri člana karate kluba “Milanovac” u reprezentaciji Srbije

Sledeći članak

MUP: Amber alert će biti u upotrebi najkasnije do početka novembra