• 25 juna, 2021

Hronika Semedraži – UREĐENjE OKO ZAPISA

foto: S. Savović

Blagoslovom svog sveštenika Vladimira Voštića omladina sela Semedraži organizovala je mobu uređenja zapisnog mesta u zaseoku Rovine. Selo je nekada imalo šest zapisa, danas tri.

Ovaj cer očuvan u zavetrini ima dva veka je svedok, da je pod njim za Druge Trojice, litija bila daleke 1954. godine, kada je narod blagoslovio jerej Marko Barović.

foto: S. Savović

Igranka je bila obavezna baš tu i toponim kao srpska uzima dobi naziv Igrište a i Vašarište. Istorijska pretpostavka da je Crkvište, jer okolo sem nadrgobnika bila je i talpara, Crkva od brvana.

Ova priča prenosi se generacijama a vrlo je moguće da će u bliskoj budućnosti sve biti kao nekad, što se zapisa tiče.

foto: S. Savović

Do tada mašili su se testera, trimera i ostalog alata Tomaševići, Markovići, Pantović, Tomići, Vukovići (Petakovići), Sretenovići i porodica Mavrak, koja je izbegla iz Mostara u Ameriku, ali neverovatnim okolnostima koje nisu slučajne kupila porodično imanje u Semedraži.

Najstariji mobioc ima 72 godina, a najmlađi Petar Pantović šest.

foto: S. Savović

Jedan od onih koji pamti priče predaka, Srbo Tomašević, podseća da je današnjim danom lakše prići Zapisu. Cer je progledao a do seoske preslave, Drugih Trojica biće još moba.

foto: S. Savović

Ovo je početak, najvažnije je da su se mladi prvi odazvali. A ima ih u selu, Bogu hvala reče „prvi glas“ Dičinske doline.

Saša Savović

Violeta

Prethodni članak

Opšta bolnica: Više prijema nego otpusta u kovid odeljenjima

Sledeći članak

Covid – 19 u GM: Izveštaj iz Doma zdravlja – 15. maj