• 25 juna, 2021

I Milanovčani učestvovali u trci „Tribalion Tara 2021″

iz privatne foto arhive

Tribalion: Trka koja vodi putevima drevnih ratnika ali i brine o zaštiti prirode

Minulog vikenda (8. maja) na Kaluđerskim barama u Nacionalnom parku Tara, održana je „TRIBALION“ trka sa preprekama na kojoj je učestovalo više od 1600 učesnika iz Srbije i regiona. Među mnogobrojnim učesnicima bilo je i 12 Milanovčana.

Dragutin Milošević, Nikola Mišković i Lazar Simić i takmičili  se na stazi ,,TRIBALION CHALLENGE” – dužine 21 km sa 35 preprekma koje je trebalo savladati do cilja.

– Nas trojica po prvi put smo učestvovali u ovoj avanturi i ponovo ćemo se u njoj naći u septembru. Trka je bila veoma naporna sa dosta uspona, kao i mnogobrojnim zahtevnim preprekama. Niska temperatura i ronjenje, odnosno podvodne prepreke, bile su mi najtežio deo ovog izazova. Rezultati takmičenja nisu još objavljeni, međutim ja sam dobio informaciju da sam imao najbolji rezultata u kategoriji preko 45 godina, ali čekamo zvanične. Bilo je preko 1600 učesnika, mislim da je učestvovao i gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković – rekao je za GMinfo Dragutin Milošević.

privatna foto arhiva

Osim njih u trci na 12km sa 25 prepreka učestvovali su još iz našeg grada i Živojin Dmitrović, Filip Dimitrijević, Filip Marković, Stefan Gačić, Vladimir Marinković, Lazar Jovanović i Petar Božović.

iz privatne foto arhive
iz privatne foto arhive
iz privatne foto arhive

Među takmičarima iz Gornjeg Milanovca našli su se i Dejan Kovačević i Nada Nedeljković koja se plasirala medju prvih 50 takmičarki „Tribalion Tara 2021″.

iz privatne foto arhive
iz privatne foto arhive

Trku je organizovao Fitnes centar “No.1 Gym” uz podršku Opštinske uprave Bajina Bašta, JP „Nacionali park Tara“, Vojne ustanove Tara i Sportsko-turističkog centra Bajina Bašta.

Start trke bio je u 10.00 sati, a organizovan je po grupama od 150 takmičara na svakih 15 minuta, zbog postojaće epidemiološke situacije.

Pred takmičarima je bio izazov da što brže pređu stazu, savladavajući prepreke, a mogli su da biraju između dve staze različite dužine: „Tribalion Grean“ – dužine 12 km sa 25 prepreka, koja ima nešto lakši zadatak učesnicima i „Tribalion Challenge“ – dužine 21 km sa 35 prepreka koje treba savladati do cilja.

foto: Fb Dragutin Milosevic

Visoki zidovi, penjanje uz konopac, nošenje i vuča tereta, vodene prepreke, puzanje kroz blato, samo su neki od izazova sa kojima su se suočavali takmičari, i to sve uz 1150 metara kumulativnog uspona.  Tu je bila i dečija trka od 3 km i 15 prepreka za decu uzrasta do 14 godina. A nakon velike trke na kojoj je učestvovao veliki broj ekipa, organizovana je i akcija čišćenja na Tari.

foto: Fb tribalion.rs

Organizator događaja, ovom trkom, osim takmičarskog karaktera želeo je da promoviše planinsku lepoticu Taru, kao turističku destinaciju kao i da podstakne naše građane na aktivno bavljenje sportom i rekreacijom.

Ruta trke sa preprekama prelazila je preko platoa Kaluđerskih Bara, vrtoglavo se spuštala do dna kanjona Rače i srednjevekovnog manastira Rača, koji čuva ulaz u zemlju kojom su Tribali vekovima vladali.

foto: Fb Tribalion.rs

Nestvarnom stazom kanjona, pored veličanstvenog vodopada u srcu šume, raskošnim usponom, kroz fantastičnu prirodu, vodi vas ka cilju novog Tribaliona i onom savršenom osećaju da ste ponovo pomerili sopstvenu granicu.

V. Popović, gminfo.rs

Violeta

Prethodni članak

Opšta bolnica: Preminula jedna osoba iz kovid dela

Sledeći članak

Mališani PU „Sunce“ u poseti JKP „Gornji Milanovac“