• 29.11.2023.

Ima li pesticida u kori voća i da li ih “ubija“ soda bikarbona, objašnjava profesor Miletić

foto: pixabay.com

Postoje li ostaci pesticida opasnih po zdravlje u jagodama, luku, salati? Zelene pijace su prepune tih namirnica i raznih drugih vrsta voća i povrća. Potencijalno prisustvo štetnih supstanci u njima brine mnoge potrošače. Novica Miletić, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu kaže za RTS da bi pesticidi morali da se primenjuju pravilno, a da je stav agronoma da soda bikarbona prilikom pranja ne može da odstrani pesticide.

Novica Miletić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a rekao da su pesticidi su sredstva koja se koriste za suzbijanje štetnih bioloških agenasa, a to su prouzrokovači biljnih bolesti i štetočina.

„Te bolesti mogu da naprave štete, a kada ih tretiramo sa pesticidima očuvamo prinos. Sa pesticidima ne povećavamo prinose, jer se ono postiže navodnjavanjem ili đubrenjem azotom. Štetočinama je hrana prvo dostupna, kao što se prvo jabukama hrani jabukin smotavac, prvo se on hrani, pa čovek. Mi moramo da primenjujemo pesticide, a da bismo izbegli potencijalnu opasnost, pesticidi moraju da se primenjuju pravilno“, navodi Miletić.

To znači, dodaje, da se primenjuju u optimalno vreme.

„Ako se pogreši imaćemo štete, to je sa aspekta očuvanja. Sa aspekta zdavlja ljudi moramo da koristimo jedinjenja koja su registrovana i ona koja su dozvoljena u EU. Ministarstvo kada registruje preparate, registruje one koje su dozvoljene u EU“, ističe Miletić.

Prema njegovim rečima, proizvođači moraju sve to da ispunjavaju i da se pridržavaju karence, vremena koje bi trebalo da prođe od tretiranja do berbe.

„Imamo jedinjenja koja imaju karencu tri dana ili karencu za trulež od sedam dana, tako da proizvođač može da bira. Ako se ovakav način, u optimalno vreme primenjuju pesticidi nema opasnosti“, ukazuje Miletić.

Kontrola na inspekcijama
Sama kontrola je, kaže, na državnim institucijama i inspekcijama.

„Uzimaju se uzorci na pijacama. Često su ti uzorci bili ispravni koliko smo pratili u poslednje vreme. Mi kada izvozimo voće i povrće, analize ostataka pesticida se rade, i ovde i strana uvoznik. Ako je plod lep, stoji da je tretiran, ali ako je optimalno rađeno, tu ne sme da bude ostataka. Isto tako ako je plod crvljiv i to nije stopostotni znak da jabuka, ako je jabuka u pitanju, nije tretirana. Pre je razlog da nije na vreme tretirana“, navodi Miletić.

Što se tiče izbora zemljišta, posebno o voću, rade se analize zemljišta.

„Izduvni gasovi nisu samo problemi kod nas. U Južnom Tirolu su voćnjaci pokraj auto-puta. U našim uslovima, imamo prolično zdravo zemljište sa aspekta zdravlja ljudi“, kaže Miletić.

Ne treba, dodaje, koristiti zagađenu vodu ešerihijom.

„Mi inače voće moramo da peremo. Jedanim delom može da se ukloni bakterija, a i pesticidi koji su na površini. Stav agronoma je da soda bikarbona ne može da odstrani pesticide. Ja nikada lično nisam koristio sodu bikarbonu. Jedno normalno pranje voća i na taj način će se deo pesticida koji je na površini otkloniti. Isto tako, nije potrebno prati po 15 minuta voće, jer ako biste svako voće prali po 15 minuta dan bi vam otišao“, navodi Miletić.

U Srbiji tehnologija premazivanja voća voskom zbog dugotrajnog transporta nismo razvili.

„Što se pojavi taj masni deo na plodu, posebno kod greni smita, to je prirodno lučenje masnih kapi da bi se plod štitio, da manje isparava i da može duže da stoji“, ukazuje Miletić.

Kada je o tome da se ljušti kora voća kaže da je tačno da se u kori nalaze hranljive materije.

„Kora je skoro najhranljiviji deo. Tačno je da jedan deo pesticida može da se nađe i u kori. Zdravije je da se pojede jabuka sa korom, nego da se oljušti“, zaključuje Miletić.

autor: rts.rs

Violeta

Prethodni članak

Kako prepoznati nameštene javne nabavke, novo uputstvo nakon 11 godina

Sledeći članak

Poslednji dan prijave mladih za 100 evra, isplata počinje sutra