• 28 novembra, 2020

Isplata devizne štednje bivšim štedišama SFRJ od 28. februara

foto: pixabay.com

Ministarstvo finansija Vlade Republike Srbije saopštilo je da će isplata prve rate stare devizne štednje građana, položene kod banaka čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritoriji bivših republika SFRJ, biti realizovana 28. februara.

Srbija je za potrebe realizacije ovog pravnog posla emitovala obveznice u ukupnom iznosu od 87 miliona evra, koje su danas upisane na račune štediša kojima je utvrđeno pravo na isplatu, dok je za isplatu prve rate opredeljeno ukupno 10,89 miliona evra.

Isplata devizne štednje obavlja se na osnovu Zakona o regulisanju javnog duga Srbije po osnovu neisplaćene devizne štednje građana položene kod banaka, čije je sedište na teritoriji Srbije i njihovim filijalama na teritorijama bivših republika SFRJ.

Isplata novca će se vršiti u osam jednakih polugodišnjih rata, počev od 28. februara, kada dospeva prva rata, zaključno sa 31. avgustom 2023. godine, kada dospeva osma, poslednja rata. Štediše će u ovoj godini primiti još jednu ratu, i to 31. avgusta.

Iznos od 87,1 milion evra obuhvata više od 6.400 štediša kojima je utvrđeno pravo na isplatu štednje.

Ovim postupkom Srbija ispunjava svoju međunarodnu obavezu isplate devizne štednje po osnovu presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Violeta

Prethodni članak

Futsal: Banjica stiže u Brezu

Sledeći članak

Prosečna zarada u MO u decembra iznosila 51.313 dinara