• 26.02.2024.

Izborna kampanja na čačanski način

Foto: Ozon Press / cemaforum

Parlamentarni, pokrajinski, beogradski i lokalni izbori za pojedine opštine raspisani su za 17. decembar i do njih je ostalo još manje od mesec dana.  Što bi vojnici pred kraj vojnog roka rekli – sitno.

A kako teče predizborna kampanja u Čačku.

Mada će Čačani u decembru na biralištima glasati samo za parlamentarne liste za poslanike u Narodnoj skupštini, a lokalni izbori za novu čačansku vlast biti tek na proleće iduće godine, gradonačelnik Čačka je u svakodnevnoj funkcionerskoj kampanji.

Obilazi, posećuje, otvara, obećava, prima, daje, razgovara, zloupotrebljava decu u političke svrhe …

– Funkcionerska kampanja je poseban vid zloupotrebe javnih resursa za političku promociju – kratko definiše organizacija Transparentnost Srbija pojam i svrhu  „funkcionerske kampanje“.

U užem smislu, funkcionerska kampanja se manifestuje kroz promotivne aktivnosti funkcionera: posete firmama, školama, bolnicama, sudovima, otvaranje fabrika, gradilišta, sajmova, potpisivanja ugovora i memoranduma o izgradnji i ulaganju, stipendiranju, predstavljanje planova izgradnje, uručenje stipendija, pomoći i poklona, razgovor sa građanima, radnicima….

Ostalih stranačkih predizbornih aktivnosti čačanskih naprednjaka skoro da nema, osim onih koji su revnosno radili na privođenju „sigurnih glasova“ na potpisivanje naprednjačke liste i kampanje od vrata do vrata sa podelom stranačkih SNS paketića.

A šta radi čačanska opozicija?

Dveri su aktivne u predstavljanju svog predizbornog programa za parlamentarne izbore, dok su započete aktivnosti za lokalne izbore stopirane do okončanja decembarskih izbora.

Čačanski ogranak Đilasovog SSP se oglasio jednim saopštenjem za medije, a ostali kute i ćute. Kao da nam izbori nisu pred vratima.

Ćute i oni što prespavaju sve vreme od izbora do izbora na lokalu, pa se probude mesečak dana pred izbore i odmah postave zahtev da njihov kandidat bude gradonačelnik, ali to ćemo gledati tek na proleće.

Prepoznali valjda u tom slučaju najveći politički i društveni problem koji Čačak ima, jedino što je vredno njihovog angažovanja, pa došli u zgradu opštine da se solidarišu i slikaju. Da pokažu da je opozicija jedinstvena kada treba da se brane međusobno.

Svitanje na Kablaru, lepota koju brane ekološki i građanski aktivisti

Gde su bili da brane sve ono što nisu prepoznali važnim i vrednim kada je slučaj nasrtaja vlasti na prirodu, na planinu, na Kablar, na ekološke i građanske aktiviste, na slobodu mišljenja, govora i kretanja u pitanju. Ko će da brani pravdu, građanska prava, interese građana i društvene zajednice.

A možda je sve to što u predizbornoj kampanji rade i vlast i opozicija u Čačku, dobra pouka i poruka građanima, šta im valja činiti na proleće.

Vlast optužuje opoziciju da joj je jedino stalo da postane vlast, a opozicija tvrdi da vlast jedino želi da ostane vlast. Gde su tu građani? Ima istine u tome kad se sa strane pogleda šta rade ili bolje reći šta ne rade, i jedni i drugi.

Čačak ima alternativu, ima one pametne, hrabre, odgovorne,uporne, sposobne, poštene – ima građanske aktiviste.

One za koje vredi glasati na proleće.

Izvor: Ozon press

 

 

Violeta

Prethodni članak

Odbojka (superliga): Takovo – Crvena Zvezda

Sledeći članak

Ozoniranje 25: Poltroni su među nama (AUDIO)