• 22.09.2023.

Izglasano povećanje cena vode i još nekih komunalnih usluga u Milanovcu

16. zasedanje SO GM, foto: GMInfo, arhiva

Nadležni smatraju da to neće biti preveliki udarac na džepove građana i pozivaju da se, naročito tokom leta, voda svakako troši racionalno. Kako je istaknuto, povećanje cena usluga bilo je neminovno kako bi se sprečila ozbiljna finansijska kriza u Javno komunalnom preduzeću jer su sve njihove obaveze, plaćanja i resursi za rad drastično poskupeli.

Ovo je prvo povećanje cena prema korisnicima u Gornjem Milanovcu čak od 2014. godine.

Na predlog Opštinskog veća sa sednice održane 22. juna, Skupština opštine izglasala je i usvojila novi cenovnik JKP-a, iz kog se vidi da su cene osnovnih usluga, koje ovo javno preduzeće pruža, otišle naviše. Glavna stavka koja interesuje građane i privredne subjekte je, naravno, koštanje kubnog metra utrošene vode, a tu su i izdaci za iznošenje smeća i grejanje.

Fizčka lica i ustanove, umesto dosadašnjih 51 dinar po potrošene vode, plaćaće 55 dinara, dok će pravna lica umesto 116,50, izdvajati 120,50 dinara. Naknada za održavanje vodovodnog priključka, sada je za privatne jedinice 110 umesto prethodna 102 dinara, a za privredu 241 umesto 233 dinara.

Iznošenje, transport i deponovanje smeća, JKP će fiizičkim licima obračunavati 7,50 dinara po kvadratnom metru, umesto ranijih 5,50 dinara; privredi 12,60 umesto 10,60 dinara po .

Grejanje za korisnike daljinskog zajedničkog toplovoda u Milanovcu, biće nepromenjeno – 105 za stambeni, odnosno 262,50 dinara za poslovni prostor po. Tek, međutim, ostaje da se utvrdi eventualna promena ove cene, i kada će do nje doći, u zavisnosti od početka rada nove glavne kotlarnice na biomasu i gas, koja bi trebalo da bude po ugovorenim rokovima izgrađena do 31. decembra.

Ivan Lazić, direktor JKP G. Milanovac; foto GMInfo

Prema rečima direktora JKP-a, Ivana Lazića, poskupljenja su bila nužna i neminovna sa stanovišta ekonomske održivosti preduzeća i nivoa izlaznih usluga.

Dobavljači njihovih osnovnih sredstava za rad – goriva, materijala, struje, a posebno vode sa Rzavske fabrike, povećavane su JKP-u više puta tokom prethodnih godina, ali JKP nije povećavalo cene usluga prema građanima.

– Sada, međutim, to više nije moguće zadržavati, a skočila je i cena rada, – rekao je Lazić, – i mi moramo da korigujemo cifre u minimalnoj meri. Sveukupno, naše sugrađane ovo poskupljenje neće koštati mnogo. Molim ih za razumevanje, to je prihvatljivo u odnosu na opšti trend rasta cena, a svi želimo da usluge tako važnog preduzeća za funkcionisanje cele opštine, budu kvalitetne. To bi bez poskupljenja bilo itekako dovedeno u pitanje.

On je napomenuo da će, i pored povećanja, cene komunalnih usluga ostati najjevtinije u regionu. Izneo je poređenja na primeru vodosnabdevanja: u Čačku ga građani plaćaju 72, u Ivanjici 66, u Kraljevu 76, u Požegi 75 dinara po m³, za razliku od navedene milanovačke nove cene od 55 dinara.

16. SO, foto GMInfo

Predsednika opštine, Dejana Kovačevića, koji je od preuzimanja te funkcije pre šest godina, otvoreno uvek isticao da je protiv povećanja cena komunalija, pitali smo da li je možda bilo bolje u tom periodu postepeno povećavati cene kako su dobavljači tražili i tržište diktiralo, nego što je to sada urađeno odjednom:

– Promenili su se globalni uslovi sada. Ali ne bih rekao da je ovo toliko značajno povećanje i udar na džepove naših sugrađana. To nije suma koja će poremetiti bilo koji kućni budžet. Mi ovim dajemo vazduh JKP-u, da može kvalitetno i redovno da radi. U suprotnom bismo doveli u pitanje sam njegov opstanak, što svakako niko ne želi da se desi. Bolje da svi pomalo damo, da to funkcioniše kao do sada ili još bolje, nego da imamo problema s vodom, smećem i slično.

Povećanje cena biće vidljivo od računa za jul.

Odluka je na sednici Skupštine usvojena bez primedbi opozicije (PSOGM i Takovski pokret), dok su Socijalisti (koalicioni partneri SNS-a) ovo javno podržali. Ceo novi cenovnik JKP-a, sa mnogo više detalja o čitavom nizu usluga (pijaca, zakupnine, javna higijena, groblje, dozvole, priključci) možete pogledati ispod teksta na linku OVDE.

M.Mijatović/GMInfo

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Milos

Prethodni članak

Akcija dobrovoljnog davanja krvi – 4. jul

Sledeći članak

Pijačni barometar – 1. jul