• 29.09.2023.

Izlaznost u Gornjem Milanovcu do 18 časova 47,8 odsto

foto: gminfo.rs

Jutros u sedam sati počelo je glasanje gradjana Srbije na izborima za predsednika Republike, na kojima učestvuje 11 kandidata. Biračko pravo ima 6.724.949 građana Srbije koji će glasati na 8.396 biračkih mesta.

Sva biračka mesta moraju da budu neprekidno otvorena do 20 sati, a svakom biraču koji se nađe na biračkom mestu u trenutku zatvaranja biće omogućeno da glasa.

– Prema podacima Radnog tela Republičke izborne komisije u Gornjem Milanovcu je do 18 časova glasalo 47,8 odsto od 37.173 upisanih u birački spisak. Ovaj procenat izvučen je na osnovu uzorka sa dva biračka mesta. Jutros u 7 časova na teritoriji opštine otvoreno je svih 66 biračkih mesta i do sada nije bilo nepravilnosti – rekao  je koordinator Radnog tela Republičke izborne komisije u Opštini Gornji Milanovac Aleksandar Jevtović.

Današnji izbori su sedmi predsednički izbori od smene vlasti bivšeg režima na izborima 2000, a 11. od uvodjenja višestranačkog sistema u Srbiji 1990. godine.

Koordinator Radnog tela Republičke izborne komisije u Opštini Gornji Milanovac Aleksandar Jevtović rekao je da prve nezvanične rezultate o izlaznosti na predsedničkim izborima u našoj opštini možemo očekivati pola sata nakon zatvaranja biračkih mesta.

– Prve nezvanične rezultate izlaznosti na predsedničkim izborima možemo da očekujemo oko 20:30 sati, a rezultate glasanja za opštinu Gornji Milanovac znaćemo tek kada se donesu svi zapisnici sa biračkih mesta i kada u službi Republičkog zavoda za statitiku budu uneti u statistiku – izjavio je Koordinator Radnog tela RIK-a u Opštini Gornji Milanovac Aleksandar Jevtović, i dodao da sve zavisi od toga koliko će predsednicima biračkih odbora biti potrebno da donesu izborni materijal, kao i da se na biračkim mestima utvrde rezultati glasanja.

U Srbiji je na snazi izborna tišina koja će trajati do zatvaranju biračkih mesta, u 20 sati, a tokom koje je zabranjena izborna propaganda.

 

 

gminfo.rs

Zorica Knežević

Prethodni članak

Pravo glasa na predsedničkim izborima ima 6.724.949 birača

Sledeći članak

Izborni štab Aleksandara Vučića u Milanovcu: Izlaznost 52,4 odsto do 19 sati